logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enkoder vs. LPT - jak podłączyć?

adamssson 25 Sty 2006 19:35 1775 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2219214
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Sprzętowo jeśli ma wyjścia w standardzie TTL to można skorzystać z linii sterujących drukarki (wejścia) piny 10,11,12,13,15

Programowo - trzeba w pętli zrobić odsłuch linii i dekodowanie zmian fazy odliczane w liczniku. W sumie kilkanaście linii programu w Pascalu (Delphi) czy w C.
  • REKLAMA
  • #3 2219237
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    A jak z częstotliwością...?.?.?
    Z tego co czytałem to port LPT nie pociągnie za szybko...
  • REKLAMA
  • #4 2219328
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    pubus napisał:
    A jak z częstotliwością...?.?.?
    Z tego co czytałem to port LPT nie pociągnie za szybko...

Jeśli napiszesz to w kodzie (wstawka), to jest kilkanaście rozkazów procesora, czyli rząd co najmniej kilkuset kHz. Problem jest z systemem, bo jak zawiesisz np. taki windows na dłużej, to możesz już nie wrócić, a w drugą stronę jak oddasz sterowanie do systemu, to nie wiesz kiedy mu się znudzi. W przypadku szybkich urządzeń na PC najlepszy byłby system RT, specjalizowana karta licznikowa (kwadraturowa) lub w ostateczności (stosowałem w takiej sytuacji) odpowiednio zestrojony DOS. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie licznika sprzętowego lub przy słabszych uwarunkowaniach czasowych oddzielnego mikrokontorlera.
  • REKLAMA
  • #5 2219998
    kfh13
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Czy ktoś może zarzucić kod takiego programu w Pascalu...bo troche znam ten jezyk ale nigdy z czyms takim sie nie zetknełem. Chciałbym np. aby poszczególne daty na LPT miały odpowiednie stany.
  • #6 2221883
    adamssson
    Poziom 11  
    Mam szczęście, bo nie mam potrzeby stosowania dużych prędkości. Enkoder chcę zastosowac jako pomiar położenia ramienia manipulatora, z tym że zależy mi na czujniku położenia, a nie przebytej drogi.

Czy ktoś zna kontroler pozwalający na sterowaniem silnikiem prądu stałego (takie jak od wkrętarek akumulatorowych) zintegrowany ze wspomninym tu licznikiem ? A może takie kontrolery są do kupienia w hurtowniach z automatyka?

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie enkodera do portu LPT jest możliwe, jeśli enkoder posiada wyjścia w standardzie TTL, które można podłączyć do linii sterujących drukarki (piny 10, 11, 12, 13, 15). Programowo wymaga to ciągłego monitorowania zmian fazy sygnału i ich dekodowania w liczniku, co można zaimplementować w Pascalu (Delphi) lub C. Jednakże port LPT ma ograniczenia częstotliwościowe, a system operacyjny (np. Windows) może powodować niestabilności w odczycie ze względu na zarządzanie czasem procesora. Dla szybszych aplikacji rekomendowane jest użycie systemu czasu rzeczywistego (RT), specjalizowanej karty licznikowej kwadraturowej lub mikrokontrolera z licznikiem sprzętowym. W przypadku niskich prędkości, jak pomiar położenia ramienia manipulatora, takie rozwiązanie jest wystarczające. Dodatkowo poszukiwane są kontrolery do sterowania silnikami prądu stałego (np. z wkrętarek akumulatorowych) zintegrowane z licznikami, które można znaleźć w hurtowniach automatyki. Przykładowe programy do obsługi enkodera przez LPT dostępne są pod wskazanym adresem internetowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA