logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zlecę budowę układu odchylania dla kineskopu z funkcjonalnościami, sterownik Open Source

adamssson 25 Paź 2020 22:53 1290 14
REKLAMA
  • #1 19000209
    adamssson
    Poziom 11  
    Witam!
    Zacznę od tego że nie znam się na elektronice a mój projekt zawiera taką część więc udaję się na Elektrodę bo gdzie szukać lepszych fachowców jak nie tu?!
    Ślęczę nad projektem w ramach którego sterownik będzie wyświetlał obraz na kineskopie. Sterownik i jego programowanie to moja część ale potrzebna mi elektronika która napędzi kineskop i będzie wyświetlała obraz. Nie mam pojęcia jak zbudować układ odchylania wraz ze wszystkimi funkcjonalnościami (ostrość, nasycenie, korekty X-Y). Znalazłem w sterownik Open Source ale ponieważ to wysokie napięcia wolałbym powierzyć budowę układu profesjonaliście.
    Kwota za usługę do uzgodnienia.
    Jeśli ktoś ma gotową konstrukcję innego sterownika proszę o info.
  • REKLAMA
  • #2 19000240
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Musisz wykorzystać jakiś konkretny kineskop że chcesz budować do niego całą elektronikę?
    Bo może wystarczy użyć normalnego TV kineskopowego i podanie sygnału na wejście antenowe (tak jak konsole NES) albo sygnał na wejście SCART to i LCD oraz (O)LED obsłuży.
  • #3 19000249
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Dlaczego nie zakupisz gotowego monitora kineskopowego? Tam masz wszystko to czego dokładnie potrzebujesz.
  • REKLAMA
  • #4 19000259
    adamssson
    Poziom 11  
    Docelowo chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy tak jak to robi gość na Youtube.
    Do tego potrzebuję własnego układu odchylania który będzie działał poza monitorem/TV.

Dodano po 13 [minuty]:

excray napisał:

Dlaczego nie zakupisz gotowego monitora kineskopowego? Tam masz wszystko to czego dokładnie potrzebujesz.

To jest pomysł ale jak napisałem - nie do końca znam się na takiej elektronice.
    Telewizor/monitor ma wiele dodatkowych funkcji i boje się że wyprucie samego sterowania lampą może być niemożliwe.
    Polecasz jakiś konkretny model do takich testów?
  • REKLAMA
  • #5 19000278
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    adamssson napisał:
    Zacznę od tego że nie znam się na elektronice

Szczerze mówiąc, cienko to widzę.
  • #6 19000323
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    adamssson napisał:
    Telewizor/monitor ma wiele dodatkowych funkcji i boje się że wyprucie samego sterowania lampą może być niemożliwe.
    Polecasz jakiś konkretny model do takich testów?

W monitorze nie masz co wypruwać - wszystko jest tam do sterowania lampą kineskopową. Dowolny monitor wedle uznania.
  • #7 19000340
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1827
    Do takich celów, jak na filmiku dobrze nadaje się odchylanie elektrostatyczne, w oscyloskopie z lampą ekranową jest zastosowane.
    Poczytaj o tym, wpisując w wyszukiwarkę odchylanie elektrostatyczne, bo aby coś zrobić, trzeba wiedzieć coś o tym, co się robi.
  • #8 19000341
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 983
    adamssson napisał:
    Docelowo chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy tak jak to robi gość na Youtube.

Z tego co linkujesz tu i w pierwszym poście, wynikało by że potrzebna Ci lampa obrazowa z odchylaniem elektrostatycznym, czy prosto mówiąc coś bliskiego oscyloskopowi. Używanie nazwy kineskop jest mylące, bo sugeruje lampę z odchylaniem magnetycznym, która pracuje z plamką przemieszczającą się po całym ekranie tworzącą raster. I właśnie tak pracują monitory CRT i telewizory. Czyli coś całkiem innego niż potrzebujesz. I adaptacja kineskopu monitorowego czy telewizyjnego do czystej pracy X-Y była by trudna.

Ale wracając do tematu oscyloskop, to masz praktycznie gotowca do Twoich wymagań, w zasięgu ręki. Wiele oscyloskopów (pomijając może najprostsze) ma standardowo tryb X-Y. Wtedy wchodzisz napięciami np. w zakresie woltów na odpowiednie wejścia i plamka chodzi w pionie i w poziomie tak jakie te napięcia są. Dodatkowo zwykle jest wejście Z gdzie sterujesz jasnością plamki.
    Czyli po prostu kupujesz używany (bo nowych chyba już nie robią) sprawny oscyloskop analogowy, sprawdzając tylko czy ma tryb XY i masz sprawę załatwioną. A wyjdzie Cie to z pewnością taniej niż zlecanie komuś robienia od zera.
  • #9 19000375
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19000990
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Awyrdonyt napisał:
    Telewizor czarno biały nadałby się do tego świetnie, ale teraz znaleźć taki graniczy z cudem.
    Człowiekiem mikrej wiary jesteś nie wierząc w cuda, ostatnio wywaliłem na elektrośmieci sześć TV lampowych kineskopowych niekolorowych, wcześniej poszły tam tranzystorowe, po co trzymać coś co i tak w końcu trafi do elektrośmieci.
  • #11 19001006
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9246
    adamssson napisał:
    nie znam się na elektronice
    adamssson napisał:
    chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy
    Powodzenia...
    pikarel napisał:
    aby coś zrobić, trzeba wiedzieć coś o tym, co się robi.
    Amen Bracie!
  • #12 19001031
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    adamssson napisał:
    Docelowo chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy
    Tak dokładnie działa lampa oscyloskopowa do kupienia za 30zł na Allegro.
  • REKLAMA
  • #13 19003070
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    rb401 napisał:
    adamssson napisał:

Z tego co linkujesz tu i w pierwszym poście, wynikało by że potrzebna Ci lampa obrazowa z odchylaniem elektrostatycznym, czy prosto mówiąc coś bliskiego oscyloskopowi. Używanie nazwy kineskop jest mylące, bo sugeruje lampę z odchylaniem magnetycznym, która pracuje z plamką przemieszczającą się po całym ekranie tworzącą raster. I właśnie tak pracują monitory CRT i telewizory. Czyli coś całkiem innego niż potrzebujesz. I adaptacja kineskopu monitorowego czy telewizyjnego do czystej pracy X-Y była by trudna.

Ale wracając do tematu oscyloskop, to masz praktycznie gotowca do Twoich wymagań, w zasięgu ręki. Wiele oscyloskopów (pomijając może najprostsze) ma standardowo tryb X-Y. Wtedy wchodzisz napięciami np. w zakresie woltów na odpowiednie wejścia i plamka chodzi w pionie i w poziomie tak jakie te napięcia są. Dodatkowo zwykle jest wejście Z gdzie sterujesz jasnością plamki.
    Czyli po prostu kupujesz używany (bo nowych chyba już nie robią) sprawny oscyloskop analogowy, sprawdzając tylko czy ma tryb XY i masz sprawę załatwioną. A wyjdzie Cie to z pewnością taniej niż zlecanie komuś robienia od zera.

Nawet XY i Z jako intensywność.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19003788
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 271
    cirrostrato napisał:
    adamssson napisał:
    Docelowo chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy
    Tak dokładnie działa lampa oscyloskopowa do kupienia za 30zł na Allegro.

Powiem "mniej", nawet trzy razy taniej.
    Zainspirowany wątkiem pokopałem na Allegro i lamp, a i całych oscyloskopów dostatek.
    Niestety akurat teraz nikt nie oferuje wersji "ze szkolnej pracowni", a taki chciałem "pokazać" wątkotwórcy.
  • #15 19004036
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    W załączniku prześlę wiedzę na temat budowy i zasady działania odbiornika telewizyjnego.

Może zawarta wiedza będzie dla autora pomocna w zrozumieniu tematu.

A tak po za tym masz kineskop żeby wykonać to co chcesz?

Koledzy dali propozycję i teraz wybór należy do ciebie.
    Załączniki:
    • Poznaj odbiorniki telewizyjne cz. 3.zip (84.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Poznaj odbiorniki telewizyjne cz. 2.zip (81.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Poznaj odbiorniki telewizyjne cz. 1.zip (79.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w budowie układu odchylania dla kineskopu, który ma wyświetlać obraz w ramach projektu związanego z własną komorą próżniową. Zwraca się o porady dotyczące konstrukcji, ponieważ nie ma doświadczenia w elektronice. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym wykorzystanie gotowych monitorów kineskopowych lub oscyloskopów, które mają funkcję odchylania X-Y. Użytkownicy podkreślają, że adaptacja kineskopu telewizyjnego do pracy X-Y może być trudna, a najlepszym rozwiązaniem może być zakup oscyloskopu analogowego. Wskazano również na potrzebę zrozumienia zasad działania odbiorników telewizyjnych oraz na dostępność lamp oscyloskopowych na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA