logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zlecę budowę układu odchylania dla kineskopu z funkcjonalnościami, sterownik Open Source

adamssson 25 Paź 2020 22:53 1299 14
REKLAMA
  • #1 19000209
    adamssson
    Poziom 11  
    Witam!
    Zacznę od tego że nie znam się na elektronice a mój projekt zawiera taką część więc udaję się na Elektrodę bo gdzie szukać lepszych fachowców jak nie tu?!
    Ślęczę nad projektem w ramach którego sterownik będzie wyświetlał obraz na kineskopie. Sterownik i jego programowanie to moja część ale potrzebna mi elektronika która napędzi kineskop i będzie wyświetlała obraz. Nie mam pojęcia jak zbudować układ odchylania wraz ze wszystkimi funkcjonalnościami (ostrość, nasycenie, korekty X-Y). Znalazłem w sterownik Open Source ale ponieważ to wysokie napięcia wolałbym powierzyć budowę układu profesjonaliście.
    Kwota za usługę do uzgodnienia.
    Jeśli ktoś ma gotową konstrukcję innego sterownika proszę o info.
  • REKLAMA
  • #2 19000240
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 716
    Musisz wykorzystać jakiś konkretny kineskop że chcesz budować do niego całą elektronikę?
    Bo może wystarczy użyć normalnego TV kineskopowego i podanie sygnału na wejście antenowe (tak jak konsole NES) albo sygnał na wejście SCART to i LCD oraz (O)LED obsłuży.
  • REKLAMA
  • #3 19000249
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Dlaczego nie zakupisz gotowego monitora kineskopowego? Tam masz wszystko to czego dokładnie potrzebujesz.
  • #4 19000259
    adamssson
    Poziom 11  
    Docelowo chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy tak jak to robi gość na Youtube.
    Do tego potrzebuję własnego układu odchylania który będzie działał poza monitorem/TV.

Dodano po 13 [minuty]:

excray napisał:

Dlaczego nie zakupisz gotowego monitora kineskopowego? Tam masz wszystko to czego dokładnie potrzebujesz.

To jest pomysł ale jak napisałem - nie do końca znam się na takiej elektronice.
    Telewizor/monitor ma wiele dodatkowych funkcji i boje się że wyprucie samego sterowania lampą może być niemożliwe.
    Polecasz jakiś konkretny model do takich testów?
  • #5 19000278
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    adamssson napisał:
    Zacznę od tego że nie znam się na elektronice

Szczerze mówiąc, cienko to widzę.
  • #6 19000323
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    adamssson napisał:
    Telewizor/monitor ma wiele dodatkowych funkcji i boje się że wyprucie samego sterowania lampą może być niemożliwe.
    Polecasz jakiś konkretny model do takich testów?

W monitorze nie masz co wypruwać - wszystko jest tam do sterowania lampą kineskopową. Dowolny monitor wedle uznania.
  • REKLAMA
  • #7 19000340
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Do takich celów, jak na filmiku dobrze nadaje się odchylanie elektrostatyczne, w oscyloskopie z lampą ekranową jest zastosowane.
    Poczytaj o tym, wpisując w wyszukiwarkę odchylanie elektrostatyczne, bo aby coś zrobić, trzeba wiedzieć coś o tym, co się robi.
  • #8 19000341
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    adamssson napisał:
    Docelowo chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy tak jak to robi gość na Youtube.

Z tego co linkujesz tu i w pierwszym poście, wynikało by że potrzebna Ci lampa obrazowa z odchylaniem elektrostatycznym, czy prosto mówiąc coś bliskiego oscyloskopowi. Używanie nazwy kineskop jest mylące, bo sugeruje lampę z odchylaniem magnetycznym, która pracuje z plamką przemieszczającą się po całym ekranie tworzącą raster. I właśnie tak pracują monitory CRT i telewizory. Czyli coś całkiem innego niż potrzebujesz. I adaptacja kineskopu monitorowego czy telewizyjnego do czystej pracy X-Y była by trudna.

Ale wracając do tematu oscyloskop, to masz praktycznie gotowca do Twoich wymagań, w zasięgu ręki. Wiele oscyloskopów (pomijając może najprostsze) ma standardowo tryb X-Y. Wtedy wchodzisz napięciami np. w zakresie woltów na odpowiednie wejścia i plamka chodzi w pionie i w poziomie tak jakie te napięcia są. Dodatkowo zwykle jest wejście Z gdzie sterujesz jasnością plamki.
    Czyli po prostu kupujesz używany (bo nowych chyba już nie robią) sprawny oscyloskop analogowy, sprawdzając tylko czy ma tryb XY i masz sprawę załatwioną. A wyjdzie Cie to z pewnością taniej niż zlecanie komuś robienia od zera.
  • REKLAMA
  • #9 19000375
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19000990
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Awyrdonyt napisał:
    Telewizor czarno biały nadałby się do tego świetnie, ale teraz znaleźć taki graniczy z cudem.
    Człowiekiem mikrej wiary jesteś nie wierząc w cuda, ostatnio wywaliłem na elektrośmieci sześć TV lampowych kineskopowych niekolorowych, wcześniej poszły tam tranzystorowe, po co trzymać coś co i tak w końcu trafi do elektrośmieci.
  • #11 19001006
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9440
    adamssson napisał:
    nie znam się na elektronice
    adamssson napisał:
    chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy
    Powodzenia...
    pikarel napisał:
    aby coś zrobić, trzeba wiedzieć coś o tym, co się robi.
    Amen Bracie!
  • #12 19001031
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    adamssson napisał:
    Docelowo chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy
    Tak dokładnie działa lampa oscyloskopowa do kupienia za 30zł na Allegro.
  • #13 19003070
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    rb401 napisał:
    adamssson napisał:

Z tego co linkujesz tu i w pierwszym poście, wynikało by że potrzebna Ci lampa obrazowa z odchylaniem elektrostatycznym, czy prosto mówiąc coś bliskiego oscyloskopowi. Używanie nazwy kineskop jest mylące, bo sugeruje lampę z odchylaniem magnetycznym, która pracuje z plamką przemieszczającą się po całym ekranie tworzącą raster. I właśnie tak pracują monitory CRT i telewizory. Czyli coś całkiem innego niż potrzebujesz. I adaptacja kineskopu monitorowego czy telewizyjnego do czystej pracy X-Y była by trudna.

Ale wracając do tematu oscyloskop, to masz praktycznie gotowca do Twoich wymagań, w zasięgu ręki. Wiele oscyloskopów (pomijając może najprostsze) ma standardowo tryb X-Y. Wtedy wchodzisz napięciami np. w zakresie woltów na odpowiednie wejścia i plamka chodzi w pionie i w poziomie tak jakie te napięcia są. Dodatkowo zwykle jest wejście Z gdzie sterujesz jasnością plamki.
    Czyli po prostu kupujesz używany (bo nowych chyba już nie robią) sprawny oscyloskop analogowy, sprawdzając tylko czy ma tryb XY i masz sprawę załatwioną. A wyjdzie Cie to z pewnością taniej niż zlecanie komuś robienia od zera.

Nawet XY i Z jako intensywność.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19003788
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 273
    cirrostrato napisał:
    adamssson napisał:
    Docelowo chcę zbudować własną komorę próżniową z działem elektronowym żeby wyświetlać obrazy
    Tak dokładnie działa lampa oscyloskopowa do kupienia za 30zł na Allegro.

Powiem "mniej", nawet trzy razy taniej.
    Zainspirowany wątkiem pokopałem na Allegro i lamp, a i całych oscyloskopów dostatek.
    Niestety akurat teraz nikt nie oferuje wersji "ze szkolnej pracowni", a taki chciałem "pokazać" wątkotwórcy.
  • #15 19004036
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 553
    W załączniku prześlę wiedzę na temat budowy i zasady działania odbiornika telewizyjnego.

Może zawarta wiedza będzie dla autora pomocna w zrozumieniu tematu.

A tak po za tym masz kineskop żeby wykonać to co chcesz?

Koledzy dali propozycję i teraz wybór należy do ciebie.
    Załączniki:
    • Poznaj odbiorniki telewizyjne cz. 3.zip (84.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Poznaj odbiorniki telewizyjne cz. 2.zip (81.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Poznaj odbiorniki telewizyjne cz. 1.zip (79.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w budowie układu odchylania dla kineskopu, który ma wyświetlać obraz w ramach projektu związanego z własną komorą próżniową. Zwraca się o porady dotyczące konstrukcji, ponieważ nie ma doświadczenia w elektronice. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym wykorzystanie gotowych monitorów kineskopowych lub oscyloskopów, które mają funkcję odchylania X-Y. Użytkownicy podkreślają, że adaptacja kineskopu telewizyjnego do pracy X-Y może być trudna, a najlepszym rozwiązaniem może być zakup oscyloskopu analogowego. Wskazano również na potrzebę zrozumienia zasad działania odbiorników telewizyjnych oraz na dostępność lamp oscyloskopowych na rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA