logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja dyndns na FreeSco z Neo i Speedtouch 510 - jak poprawić aktualizację?

telrad 25 Sty 2006 23:42 1281 4
REKLAMA
  • #1 2219853
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam
    szukałem wszędzie ale rozwiązania nie mogę znaleźć. Mam neo na speedtouch 510 za nim postawiony serwerek na freeSco, na neo jest wyłączony firewall, na freesco jest dyndns ustawiony, i nie wysyła sam powiadomienia o zmianie adresu, a jeśli już go zmuszę ręcznie to przesyła ale adres wewnętrzny taki jaki posiada 192.168.0.50, jeśli sam zmienię adres na stronie dyndns.com to jest wszystko ok. Czy jakoś można to rozwiązać ?
  • REKLAMA
  • #2 2219936
    Adam770
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Jeśli masz router na freesco to ustaw modem w tryb bridge.
  • REKLAMA
  • #3 2219949
    telrad
    Poziom 21  
    freesco stoi za speedtouch, bramką jest speedtouch500 a freesco jest wewnątrz sieci z adresem wewnętrznym, a na speedtouch 500 jest przekierowanie na niego.
    speedtouch jest routerem ze switchem, także nawet nie mam możliwości postawienia serwera routera na tym freesco tak jak to jest możliwe w przypadku dialogu. a szkoda.
  • REKLAMA
  • #4 2223823
    Adam770
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    telrad napisał:
    speedtouch jest routerem ze switchem

Ale może też pracować w trybie bridge. Wtedy podłączasz go do eth0 na freesco a eth1 do sieci wewnętrznej.
    Jaka to wersja tego ST510 i jaką ma wersję firmware?
  • #5 2224317
    telrad
    Poziom 21  
    Witam.
    to tak wygląda:

Product Name
    SpeedTouch 510
    Software Release
    4.2.7.16.0
    Board Name
    ADNT-Q

Właśnie wczoraj go przestawiłem w trym bridge, freesco skonfigurowałem na nowo ( neo+RJ45 ) wg opisu MAC!KA jest to wercja freesco 0.3.2.
    Po uruchomieniu serwerka tak skonfigurowanego nie mogę go zapingować, (zmieniałem IP nc komputerze z win), firewall jest wyłączony. Na 3 konsoli w logach widzę że prubuje się połączyć ale nie może. A na pierwszej pisze coś takiego:
    Statring [linux]
    ....
    ....
    Initializing interface eth0 PPPoE.. Done No route added

Nie wiem co to jest i dlaczego ale moim zdaniem coś nie wystartowało.
    Może karta sieciowa któraś nie współpracuje ?
    Obie są dobre bo osobno na freesco 0.2.3 działały osobno można było pingować serverek.
REKLAMA