Witam,
napisałem prosty programik do obsługi ds18b20, który miałby mierzyć temperaturę i według zadanych kryteriów włączać ew. wyłączać urządzenia (narazie to tylko diody, ale docelowo będą to przekaźniki). uP Atmega8
Po uruchomieniu programu napotkałem na następujący problem:
W przedziale od 10 do 20 świeci jedna dioda ale ogrzanie czujnika nie powoduje zapalenia następnej diody. Natomiast gdy ogrzeję powyżej 20 stopni czujnik i wyłączę i włączę układ zapalają się dwie diody, ale gdy czujnik ochłodzi się poniżej 20 stopni to diody nie gasną.
Co zrobić aby rozwiązać ten problem?
Poniżej listing programu
ps. programuję dopiero od paru dni więc proszę o wyrozumiałość
napisałem prosty programik do obsługi ds18b20, który miałby mierzyć temperaturę i według zadanych kryteriów włączać ew. wyłączać urządzenia (narazie to tylko diody, ale docelowo będą to przekaźniki). uP Atmega8
Po uruchomieniu programu napotkałem na następujący problem:
W przedziale od 10 do 20 świeci jedna dioda ale ogrzanie czujnika nie powoduje zapalenia następnej diody. Natomiast gdy ogrzeję powyżej 20 stopni czujnik i wyłączę i włączę układ zapalają się dwie diody, ale gdy czujnik ochłodzi się poniżej 20 stopni to diody nie gasną.
Co zrobić aby rozwiązać ten problem?
Poniżej listing programu
ps. programuję dopiero od paru dni więc proszę o wyrozumiałość
Code:
$crystal = 8000000
Config Pinc.5 = Output ' piny jako wyjścia
Config Pinc.4 = Output
Config 1wire = Portd.0 ' termometr ds18b20
Dim I As Integer 'zmienne do odczytu temp.
Dim S As Single
Pomiar: 'pomiar temp. na termometrze ds18b20
Do
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &H44
Waitms 750
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &HBE
I = 1wread(2)
S = I / 16
Select Case S ' wybór diody
Case 0 To 10 : Gosub Zero ' obie diody zgaszone
Case 10 To 20 : Gosub Jedna 'jedna dioda świeci
Case 20 To 30 : Gosub Dwie 'obie diody świecą
End Select
Loop
Zero:
Reset Portc.5 'zgaś obie diody
Reset Portc.4
Return
Jedna:
Set Portc.5 'dioda 1 świeci
Reset Portc.4 ' dioda 2 zgaszona
Return
Dwie:
Set Portc.5 'dioda 1 świeci
Set Portc.4 'dioda 2 świeci
Return
Moderated By Light-I:3. W temacie wiadomości należy dokładnie zawrzeć całą istotę wysyłanych informacji. Gwarantuje to łatwe wyszukiwanie i czytelne przeglądanie przez osoby zainteresowane. Nie akceptujemy tematów w stylu "pomoc", "problem"
Regulamin www.elektroda.pl znajduje się Tutaj. Wyróżnianie tematu jest możliwe przez odpowiednie spożytkowanie punktów na tym forum. Treść tematu zmieniono.