logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę wymienić głośniki 80W na 200W w Unitra Tonsil 80*8*684?

shake 26 Sty 2006 11:07 1667 13
REKLAMA
  • #1 2220688
    shake
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Mam pytanie czy to tych kolumn moge dać mocniejsz głośniki tam są po 80W a ja chce je wymienić na 200W Impedancja 8Ω czy nic się nie stanie??
    Załączniki:
    • Czy mogę wymienić głośniki 80W na 200W w Unitra Tonsil 80*8*684? Fotka(73).jpg (1.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy mogę wymienić głośniki 80W na 200W w Unitra Tonsil 80*8*684? Fotka(72).jpg (1.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy mogę wymienić głośniki 80W na 200W w Unitra Tonsil 80*8*684? Fotka(71).jpg (1.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy mogę wymienić głośniki 80W na 200W w Unitra Tonsil 80*8*684? Fotka(69).jpg (1.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2220851
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam! Ja bym zmieniał bez wahania. Tylko impedancja żeby była ta sama jak 8Ω to i zamiennik 8Ω (zwrotnica obliczana jest właśnie np. na 4 lub 8Ω). Moce podawane przez Tonsila nie są wzięte z kosmosu dlatego wydają się być małe. Pozdrawiam!
  • #3 2220951
    shake
    Poziom 18  
    A do czego służy zwrotnica??

Dodano po 4 [minuty]:

A i jak by były głośniki 200W , 200W i 70W to jaka by była moc całej kolumny

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

bardzo proszę o odpowiedź
  • #4 2221544
    Szokolo
    Poziom 19  
    Zwrotnica najprościej mówiąc rozdziela całe pasmo akustyczne na poszczególne częstotliwości takie jak np. : tony niskie, średnie i wysokie (3 drożna). Może też rozdzielać na tony nisko-średniotonowe i wysokie (2 drożna). Jest wiele rodzai zwrotnic, a ich budowa zależy od tego jak bardzo chcemy odfiltrować częstotliwości. Rozróżniamy też zwrotnice aktywne (elektroniczne) i pasywne (cewki, kondensatory). Do subwoofera polecałbym dolnoprzepustową elektroniczną tzw. crossover. A jeszcze jak chodzi o moce to np. w kolumnie gdzie głośnik niskośredniotonowy ma 30W, wyskotonowy też 30W to nie możemy mówic, że nasza kolumna ma 60W. Moc głośnika wysokotonowego mierzy się raczej w pojedynczych watach, ponieważ to głośniki niskotonowe są najbardziej "prądożerne". Te kosmiczne moce głośników wysokotonowych "gwizdków lub tweeterów" biorą się z tąd, aby ułatwić dobór głośnika niskotonowego do wysokotonowego.
  • REKLAMA
  • #5 2221592
    shake
    Poziom 18  
    A jaka ja mam zwrotnice ?? ostatnie zdjęcie
  • REKLAMA
  • #6 2224760
    shake
    Poziom 18  
    jaki wzmacniacz będzie mi potrzebny??
  • #7 2225212
    Szokolo
    Poziom 19  
    Witam! Z z djęcia zwrotnicy, to raczej nie dowiemy się za dużo :cry: Najprawdopodobniej jest 3 drożna niskie, średnie, wysokie. Co do wzmacniacza to poszukaj trochę na sieci, jest dużo schematów. Zerknij tam:

http://www.mdcs.prv.pl/

A co do zwrotnic tam:

http://www.kolumny.prv.pl/

Pozdrawiam!
  • #8 2225370
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6164
    Przeniosłem z: Audio
  • #9 2225479
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    I bardzo dobrze zwrotnica nie jest obliczana na 4 czy 8 om tylko sie projektuje pod konkretny glosnik (chyba ze zwrotnice tzw uniwersalen ktore sa nieporozumieniem).

Co do zmian glosnikow na mocniejsze owszem moznaby ale trzeba by wiedziec dokladnie co sie wsadza zeby glosnik ktory masz zamiar umiescic tam nadawal sie do tego typu obudowy o takiej objetosci jak tam jest itp.

Jezeli siedza tam orginalne glosniki tonsila moze sie okazac ze zagraja one duzo glosniej na tych 80W niz jakies przypadkowe wynalazki typu alphatra 888 999 czy atex czy inny szmelc (tonsile maja efektywnosc w granicy 90-92dB a tamte pozal sie boże namiastki najczesciej 83-85 dB/w)
  • #10 2225650
    Szokolo
    Poziom 19  
    Witam ponownie! Ja się za bardzo nie znam wiem tylko, że jak naprzykład robie filtr dolnoprzepustowy II rzędu 12dB/okt, to dla głośnika 8Ω trzeba dać większą indukcyjność, a dla 4Ω-wego mniejszą. Z pojemnością odwrotnie. Także 8Ω czy 4Ω ma bardzo duże znaczenie. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #11 2225734
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    A tak na prawde nawet duzym przyblizeniu ma znaczenie ale nie czy 4 czy 8 om tylko dokladna wartosci impedancji w planowanym punkcie (czestotliwosci) podzialu (i moze sie zdazyc ze glosnik 4 omowy bedzie tam mial 8 om albo nawet 15 i odwrotnie niestety impedancja nie jest stala i jest funkcja czestotliwosci ) a i to najczesciej duzo odbiega od rzeczywistosci. Byl gdzies wyrozniony caly temat o projektowaniu i wykonywaniu zwrotnic.
  • #12 2225756
    shake
    Poziom 18  
    A i chodzi mi jeszcze jak mozna odróżnic nisko sredio i wysoko tonowe głosniki??
  • #13 2225907
    Szokolo
    Poziom 19  
    Tak jak jest w kolumnie niskotonowy ma największą średnicę, średniotonowy mniejszą, a wysokotonowy najmniejszą (może być membrana lub kopułka. np z jedwabiu). Oznaczenia wedłóg Tonsila to:

http://www.tonsil.com.pl/products_frame.htm

A jeszcze jedno największa amplituda drgań membrany jest w niskotonowym, a najmniejsza w wysokotonowym (nie jest nawet widoczna ). Pozdrawiam!
  • #14 2225926
    shake
    Poziom 18  
    tak właśnie zobaczyłem dzięki

Dodano po 1 [minuty]:

a są jakies wymiary ??

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

A jaki wzmachol dać??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany głośników w kolumnach Unitra Tonsil 80*8*684 z oryginalnych 80W na mocniejsze 200W przy zachowaniu impedancji 8Ω. Podkreślono, że ważne jest, aby impedancja nowych głośników była zgodna z oryginalną, gdyż zwrotnica jest projektowana pod konkretną wartość impedancji (np. 4 lub 8Ω). Zwrotnica dzieli pasmo akustyczne na zakresy częstotliwości (niskie, średnie, wysokie) i może być pasywna lub aktywna. Moc całkowita kolumny nie jest prostą sumą mocy poszczególnych głośników, zwłaszcza że głośniki wysokotonowe mają znacznie mniejszą moc niż niskotonowe. Wymiana głośników na mocniejsze jest możliwa, ale należy uwzględnić parametry obudowy i efektywność głośników – oryginalne Tonsile mają wysoką efektywność (90-92 dB), co może przewyższać zamienniki o podobnej mocy. Zwrotnica w omawianych kolumnach prawdopodobnie jest 3-drożna. Wzmacniacz powinien być dobrany odpowiednio do mocy i impedancji głośników. Głośniki niskotonowe mają największą średnicę membrany, średniotonowe mniejszą, a wysokotonowe najmniejszą, często kopułkową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA