logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PSX nie czyta płyt CD-R z grami, ale oryginały działają - co sprawdzić?

bury 26 Sty 2006 16:06 4643 11
REKLAMA
  • #1 2221818
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam.
    Kiedyś naprawiałem koledze konsolkę i pomiary brałem ze swojej. Jego naprawiłem a moja padła :(tzn. nie czyta płyt cd-r z grami oryginałki chodzą i cd też ok.
    Czyżby to czip walnął?
    Kabelki są ok.
    Czy one mogą po prostu się popsuć lub starzeć? Jakoś zaprogramowane dane?
    Co zrobić? Bo laser to to chyba nie jest, po włożeniu płyty pokazuje się: proszę włóż płytę formatu psx. Przeróbka nie?
    Pozdrawiam.
    bury
  • REKLAMA
  • #2 2222343
    paweldziadoszxxx
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    sprawdz jeszce raz wszystkie połaczenia pomiedzy konsola a PIC em raczej chip nie powinien sie "zepsuc" ale rozne rzeczy sie dzieja jezeli masz mozliwosc to przelutuj układ do konsoli kolegi i zobaczysz co i jak konsola nie przezyła jakiegos upadku??
  • REKLAMA
  • #3 2226402
    bury
    Poziom 19  
    witam
    mała poprawka: wogule nie czyta gier nawet orginałow , cdki tylko .
    wylutiwałem czipa ,to samo :( .
    niewiem co to moze byc ?
    mozliwe ze to laser ?
    pozdro
    dzieki za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #4 2227947
    pilek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    moim zdaniem nie bedzie to laserek (jezeli dobrze pamietam to kss440), postawił bym cos na elektronike
  • REKLAMA
  • #5 2285467
    bury
    Poziom 19  
    witam
    dzieki za zainteresowanie...
    zmieniłem cała płyte nadal nie wiem co z nim nie tak .
    ale mam sprawny laser do sprzedania.
    pozdro.
  • #6 2463669
    meik18
    Poziom 1  
    witam
    czy mogłby mi ktos podać schemat zamontowania chipa do ps one (scph-102)
    z gory dzieki.
  • #7 2641437
    many2
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam takie pytanko,czy wszystkie chipy do PSX sa zaprogramowane tak samo?Chodzi mi o to ,czy cip z kosolki np. 5002 pasuje do 1002?
  • #8 2641919
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Nie nie są tak samo programowane. Zamienne były tylko w niektórych przypadkach np. (chyba ?) w 1002 z 5502.
  • #9 2641955
    sus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Są w tej chwili 3 wersje konsol PSOne między którymi występują następujące różnice:

Najstarsza wersja jest z układem graficznym CXD8651,
    dwie nowsze mają układ graficzny CXD9500
    Aby odróżnić nowsze wersje które obie mają ten sam układ graficzny CXD9500 trzeba sprawdzić inny układ. W obu starszych wersjach jest to układ CXD2938, w nowszej V2 jest układ CXD2941.

Poza różnicami w samym podłączeniu ModChipu także kolor w grach NTSC uzyskuje się w inny sposób.
    W pierwszej wersji konsoli PSOne z układem CXD8651 zwieramy 157 nogę tegoż układu do masy, w sporadycznych wypadkach trzeba ją podnieść do góry (odłączyć od miejsca gdzie jest przylutowana) i wtedy podłączyć ją do masy, jest to konieczne gdy kolory są złej jakości.
    W obu nowszych wersjach zwieramy do masy tylko 13 noge układu A2106.

oto schemat
    Załączniki:
    • PSX nie czyta płyt CD-R z grami, ale oryginały działają - co sprawdzić? PsOne.jpg (92.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PSX nie czyta płyt CD-R z grami, ale oryginały działają - co sprawdzić? PsOne color 1.jpg (76.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PSX nie czyta płyt CD-R z grami, ale oryginały działają - co sprawdzić? Modchip.jpg (3.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2644834
    many2
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Rozumiem was koledzy.Ja mam taki problem ze przerabialem psx SCPH-1002 chipami pochodzacymi z wylutu z innych konsolek o wyzszych modelach.Niestety pomimo montazu jednego chipa ,a pozniej drugiego nie moge przerobic taj gierki.Wszystko robie prawidlowo z godnie ze schematem.Nie wiem moze ma na to takze wplyw to ze montuje sa chip bez przerobki koloru?Wlasnie dlatego pytam Was czy te chipy pasuja do kazdego modelu?
  • #11 2646194
    bury
    Poziom 19  
    witam
    wizde ze temat nie umarł :)
    many2 porównaj uklady scalone w obudwu konsolach
    lub morze ten mchip jest waniety ?
    jesli chodzi o mój temat to po zmianie płyty wszystko jest ok.
    nadal mam laser do sprzedania lub moja stara płytę (za grosze) kontakt na pw.

pozdrawiam.
  • #12 4321080
    krzysiekdg
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    poszukuje schematu do przerobki scph 102 i jaki scalak bedzie najleprzy??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konsoli PlayStation (PSX), która nie odczytuje płyt CD-R z grami, podczas gdy oryginalne płyty i płyty CD audio działają poprawnie. Podejrzenia padają na uszkodzenie chipa, jednak po jego wymianie problem nadal występuje. Dyskusja wskazuje, że laser (model KSS-440) prawdopodobnie nie jest przyczyną usterki, a problem może leżeć w elektronice konsoli. Wymieniono również kwestie kompatybilności i programowania chipów do różnych modeli PSOne, gdzie chipy nie zawsze są zamienne między modelami (np. SCPH-1002, SCPH-5002, SCPH-5502). Wspomniano o trzech wersjach PSOne różniących się układami graficznymi (CXD8651, CXD9500) oraz układami pomocniczymi (CXD2938, CXD2941), co wpływa na sposób przeróbki kolorów w grach NTSC. Autor ostatecznie wymienił płytę główną, co rozwiązało problem, a laser pozostał do sprzedaży. Pojawiły się także pytania o schematy przeróbek i najlepsze scalaki do modelu SCPH-102.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA