logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PSX o co chodzi? Coś z konsolą? Nagrywać tylko na płyty z czarnym spodem?

zydek87 11 Mar 2006 17:42 2570 15
REKLAMA
  • #1 2402492
    zydek87
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    mam taki problem mianowicie mam konsolę psx model 9002 jest przerobiona na piraty ale coś się dzieje nie tak mianowicie oryginalne gry chodzą bez problemu audio też ale kiedy sciągnąłem z sieci grę i nagrałem ja na normalną CD-R to mi się włącza dopiero za 5-6 razem. Odkryłem że kiedy postawię konsolę pionowo to chwyci za każdym razem tą płytkę więc jest? czy gry na psx powinny być nagrywane tylko na płytach z czarnym spodem? czy może coś jest nie tak z konsolą? Jeszcze jedno mam dual shocka ale ma tylko jeden silniczek po drugim zostały tylko kabelki czy da radę jakoś zrobić żeby wibrował chociaż ten jeden bo w tej chwili nie chodzi? :|
  • REKLAMA
  • #2 2402590
    Pio_monter
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witaj
    wydaje mi sie ze nagrałes za szybko płyte, nie ma znaczenia na jakie płyty nagrywasz,

z dualem to nie wiem , podłacz jakiś mały silniczek i zobacz co sie stanie
  • REKLAMA
  • #3 2402609
    bemka
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    To jest dolegliwość wszystkich PSX z czasem tak jakby sie zużywały i gdy nie czytają płytek kązdy stawiał je na bok i to pomagało:)Spróbuj laser przeczyścić!Ale myśle że on już jest słaby to dlatego!!A wcale gier na PSX nie trzeba nagrywać na czarne płytki!Wystarczy kupić zwykłą byle lepszej firmy!
  • #4 2404469
    zydek87
    Poziom 12  
    To znaczy że pomoże jedynie wymiana laseru? bo za bardzo nie wiem czym i jak to wyczyścić?
  • REKLAMA
  • #5 2413056
    Wywial
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Z tego co wiem to byl bardzo feralny model iszybko w nim laser padal.Czyszcenie moze pomoc minimalmie,Regulacja bardziej ale nie dlugo trwaly, wymiana da efekt 100% ale jezeli bedziesz go karmil plytkami po 0,99zl to poyje tak samo jak tamten ;D Ale jak wiadomo kazdy laser sie zuzywa.
  • REKLAMA
  • #6 2528568
    gsmjaworzno
    Poziom 12  
    ja dodam swoje 3 grosze. Więc może spróbuj troszke talerzyk obniżyć ale minimalnie. My na serwisie centrujemy talerzyki jak naprawiamy konsolki, a jak nie to podkręć potecjometr lasera jak słabo laser świeci, ale to skraca żywotność lasera. A co do duala to sproboj zobaczyć czy bezpieczniki na płycie głównej sa ok, a jak nie spróboj załatwić taki sam silnik do tego pada. Pozdro
  • #7 2549339
    bodzio64
    Poziom 17  
    Witam. Jak konsola chodzi na boku to od razu wymień silniczek'Kosztuje 10 pln albo kup za 5 pln uszk.CD ROM i wyciąg z niego silnik wysówania tacki jest taki sam a co do duala to tam jest taki sam silniczek tylko z długą ośką a jak nie chodzi to nie ma zasilania na dual z gniazda .Pozdro
  • #8 2559344
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    wymien konsole na x-box.tu nie ma propblemu z laserem.mozna wgrac na dysk gierki .linux .mam 5 szt psx2 zepsutych a x-box smiga ze milo.dlatego chwale .
  • #9 2559564
    gsmjaworzno
    Poziom 12  
    a z aile bys te ps2 spzredal??
  • #10 2615790
    kosmi
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam,
    może spotkaliście sięz taką usterką: mam PSX-a model 1001, chyba jeden z pierwszych, ale jest w nim poważny problem z laserem. Konsola nie czytała płyt, sprawdziłem laser z 2 innych konsol i nie działało jak należy(w tamtych konsolach lasery działały), kupiłem więc nowy laser i to samo, niby czyta płyty, ale męczy się bzrdzo, nawet z oryginałami. Może to jest wina układu sterującego, siedzi tam BA6397. Co z tym zrobić ?
  • #11 2616789
    gsmjaworzno
    Poziom 12  
    masz racje ta płyta to zabytek :) ja takie płyty to mam tylko i wyłącznie na części możliwe że to BA, ale jak czyta i wogóle ale powoli to raczej nie BA ciężki pzrypadek na Twoim miejscu zmienił bym płyte główną, bo i bios ta płyta ma mega stary
  • #12 2619937
    kosmi
    Poziom 16  
    ten model który posiadam to "SCPH 1002" tym razem dokładnie wyczytałem z naklejki na spodzie. Podoba mi się w nim bardzo wyjście AV w postaci chinch, z tyłu obudowy ma 3 chinche i wyjście zasilania. Czy na prawdę nic się nie da z tym zrobić ?
    Konsolka słabo czyta płyty nagrywane i orginały, filmiki się przycinają, konsola działa troszkę lepiej w pozycji ukośnej. Jak konsola się nagrzeje po kilku godzinach grania to działa słabiej niż zimna.
    Odrzucam centrowanie osi obrotu płyty, dwa nowe zespoły lasera nie chcą działać jak należy
  • #13 2691184
    Pio_monter
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    mi sie wydaje ze to wina lasera, jest za słaby by go naprawic wystarczy go wymienic
  • #14 2715574
    bodzio64
    Poziom 17  
    Witam Kosmi popatrz na moją wcześniejszą odp chodzi o silnik
  • #15 2717341
    kosmi
    Poziom 16  
    bodzio64 napisał:
    ... chodzi o silnik

w sumie to już zrezynowałem z naprawy tej konsoli,
    testowałem dwa nowe zespoły lasera(czyli nowe silniczki), dwie nowe głowice i dwie używane, które działały dobrze w innych konsolach(te używane).
    Może spróbuję jeszcze elektrolity wymienić w okolicy układu sterowania laserem, a jak nie to na części pójdzie.
    Dzięki za odpowiedź - pozdrawiam.
  • #16 2903847
    zydek87
    Poziom 12  
    Temat zamknięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konsoli PlayStation (PSX) model 9002 przerobionej na gry pirackie, która ma trudności z odczytem nagranych na CD-R gier – płyty uruchamiają się dopiero po kilku próbach, a ustawienie konsoli pionowo poprawia odczyt. Użytkownicy wyjaśniają, że nie ma konieczności używania płyt z czarnym spodem, lecz problem wynika z zużycia lasera, który w modelu 9002 jest podatny na awarie. Zalecane jest czyszczenie lasera, regulacja potencjometru lasera lub wymiana lasera na nowy, gdyż zużyty laser słabo odczytuje płyty, zarówno oryginalne, jak i nagrane. Wskazano także na możliwość obniżenia talerzyka lub sprawdzenia bezpieczników na płycie głównej. W przypadku pada DualShock z jednym działającym silniczkiem, sugerowano wymianę silnika lub sprawdzenie zasilania, gdyż brak wibracji może wynikać z braku zasilania lub uszkodzenia silnika. W dyskusji pojawiły się także modele PSX 1001 i 1002, gdzie podobne problemy z laserem i układem sterującym (BA6397) powodują trudności z odczytem płyt. Wymiana lasera i ewentualna wymiana płyty głównej są rekomendowane jako ostateczne rozwiązania. Alternatywnie zasugerowano przejście na konsolę Xbox, która nie ma problemów z laserem i umożliwia instalację gier na dysku twardym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA