logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Model poglądowy prądnicy prądu stałego do szkoły

lukas_gab 26 Sty 2006 20:28 1742 7
REKLAMA
  • #1 2222941
    lukas_gab
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Mam prośbe jak zrobić prądnice prądu stałego ? Na fizyke potrzebuje .WIem jak sie robi prądnice prądu zmiennego - jest ona banalnie prosta ale nie mam pojęcia jak zrobić żeby się kręciło i wytwarzałs się prąd stały... Prosze was o objaśnienie i jakiś schemacik nawet odręczny byle bym wiedział co gdzie złożyć i tu nie chodzi o wyskokie napięcia wystarczy pare V oraz pytanie czy dało by się tak żeby podłaczyć pod to silnik i i najpierw zacząć kręcić ręką żeby wytworzyć prąd a potem by sie zacząl silnik kręcić i napędzać prądnice ?? Może to głupie pytania ale naprawde nie wiem Prosze o pomoc ... a i prosze mi nie proponowac czegoś rodzaju alternatora z malucha to ma być prymitywny mechanizm na fizyke ...
  • REKLAMA
  • #2 2223037
    SZAKUL
    Poziom 10  
    Jak wiesz jak zrobić prądnice prądu zmiennego to na prąd stały będzie to samo + komutator , poszukaj w necie , np: http://www.wiedza.servis.pl/haslo/Silnik_pr%C4%85du_sta%C5%82ego
    Co do drugiej części pytania to z tego co zrozumiałem( trochę to dziwnie napiałeś) to nie da się za bardzo tego zrobić poonieważ silnik i prądnica nie mają sprawności 100 % ! A widziałeś gdzieś takie cuda ?
  • REKLAMA
  • #3 2223089
    lukas_gab
    Poziom 15  
    widziałem ale pomiędzy tym był jeszcze akumulator ty mi dałeś linka do silnika a ja ( prąd --> ruch ) a ja chce ( ruch --> prąd )
  • #4 2223119
    SZAKUL
    Poziom 10  
    No jasne, akumulator będzie dostarczał tej części energii która jest tracona na sutek małej sprawności układu.
    Mam pytanko : musisz na fize takie projekty robić ? Ja zawsze chcialem zrobić ale nauczyciele nie wymagali :D Raz zrobilem niedziałający ciśnieniomierz czy coś w tym rodzaju ;)
  • REKLAMA
  • #7 2223395
    lukas_gab
    Poziom 15  
    mamy tematy o elektryce i kto chce może zrobić omawiane użądzenie na ocene ja zrobiłem elektormagnes silnik i prądnice prądu stałego inni robią to samo a nawet inne tak jak telegraf dzwonek... ok mniej więcej wiem tylko musze skąś ukraść miedziane płytki :D Dzięki
  • REKLAMA
  • #8 2223396
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania prądnicy prądu stałego jako modelu edukacyjnego do szkoły. Podstawą jest konstrukcja prądnicy prądu zmiennego z dodaniem komutatora, który umożliwia uzyskanie prądu stałego. Komutator jest kluczowym elementem rozróżniającym prądnicę prądu stałego od prądnicy prądu zmiennego. Wskazano, że prądnica i silnik elektryczny to urządzenia o podobnej budowie, różniące się sposobem zasilania i pracy – prądnica zamienia ruch mechaniczny na energię elektryczną, a silnik odwrotnie. Wskazano również, że próba samonapędzania prądnicy silnikiem nie jest efektywna ze względu na straty energii i brak 100% sprawności układu. Podano linki do materiałów edukacyjnych i schematów, które mogą pomóc w zrozumieniu i wykonaniu prostego modelu prądnicy prądu stałego. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o wykorzystaniu miedzianych płytek do budowy uzwojeń. Projekt ma charakter edukacyjny i ma na celu wytworzenie niskiego napięcia (kilka woltów) bez użycia skomplikowanych lub wysokonapięciowych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA