Dzisiaj w szkole na lekcji fizyki dostałem od nauczycielki zadanie domowe. Mam opracować w 5 - 10 zdaniach temat: "Prądnica prądu przemiennego" i przedstawić (mam około 5 - 10 min) go na następnej lekcji. Generalnie chodzi o przedstawienie:
- co to jest ?
- jaka jest tego budowa ?
- jak to działa ?
Jeżeli o tym już powiem mogę skończyć lub ewentualnie powiedzieć coś więcej na ten temat (kto wynalazł, zastosowanie, itd.).
Trochę pogooglowałem i znalazłem tyle:
Wikipedia
Ściąga.pl 1
Ściąga.pl 2
Odpowiedz.pl
Encyklopedia PWN
eszkoła.pl
To tyle z internetu. Mam jeszcze trochę w książkach. Poczytałem i mam kilka pytań:
- czy prądnica prądu przemiennego jest stosowana np. w elektrowni wiatrowej i wodnej ?
- czy można to jakoś samemu zbudować, w prosty sposób, żeby pokazać na lekcji ?
Jeżeli ktoś wie, ma coś więcej na ten temat to proszę pisać. Każda pomoc się przyda. Prosiłbym jeszcze o jakiś schemat (budowa i działanie).

- co to jest ?
- jaka jest tego budowa ?
- jak to działa ?
Jeżeli o tym już powiem mogę skończyć lub ewentualnie powiedzieć coś więcej na ten temat (kto wynalazł, zastosowanie, itd.).
Trochę pogooglowałem i znalazłem tyle:
Wikipedia
Ściąga.pl 1
Ściąga.pl 2
Odpowiedz.pl
Encyklopedia PWN
eszkoła.pl
To tyle z internetu. Mam jeszcze trochę w książkach. Poczytałem i mam kilka pytań:
- czy prądnica prądu przemiennego jest stosowana np. w elektrowni wiatrowej i wodnej ?
- czy można to jakoś samemu zbudować, w prosty sposób, żeby pokazać na lekcji ?
Jeżeli ktoś wie, ma coś więcej na ten temat to proszę pisać. Każda pomoc się przyda. Prosiłbym jeszcze o jakiś schemat (budowa i działanie).