logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić tuner Unitra Eltra T3015? Wskazówki i porady krok po kroku

ZonX 08 Cze 2002 21:27 5304 17
  • #1 18800
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Unitra eltra stereo tuner T3015 moze jakies wskazówki?
  • #2 18817
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    Witam!
    Tego tunera nie przestrajalem nigdy ale patrzac na schemat zrobilbym tak: wywal C327 (20p), C333 (5,6p), C335 (20p), C349 (20p), zmien C350(2,2p)na minimalnie mniejszy(2p), nastepnie pozostaje dokladne zestrojenie, z tym nie powinienes miec klopotu, jak potrzebujesz schemat to napisz.
    Powodzenia.
  • #3 18820
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    rozumuem ze pozostawic puste miejsce po wywalonych kondziach?
    schemat jak masz to mógł bys podrzucić
    zonx(_at_)o2.pl
    dzieks
  • #4 18841
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    witam

teraz ja sie wlacze :)

mam ten sam tuner i tez cgcialbym go przestroic, o ile z wywalaniem to sobiue poradze, ale juz ze strojeniem moze byc problem :(
    baaardzo prosilbym o jakies wskazowki
    ______
    qba [/b]
  • #5 18850
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Do qbus!
    Po usunięcie kond.327,333,335 i 349(wszystkie po 20pF) w miejsce C350 2p2 wlutuj 1pF. Sprawdź zakres napięcia przestrajania głowicy na PP306 i PP307. Powinno wynosić 3,4V - 28V.Wyłącz ARCz przez zwarcie C354(100nF).Strojenie rozpocznij od heterodyny. Jeżeli nie masz generatora serwisowego to powinieneś wiedzieć które stacje nadają w Twoim rejonie na skrajnych częstotliwościach pasma 87,5MHz-108MHz. Będziesz na nie zestrajał. Zasada strojenia: na górnej częst.pasma stoisz trymerem, na dolnej rdzeniem cewki. Czynności strojenia należy powtórzyć kilkakrotnie do uzyskania pełnego pokrycia pasma. Po zestrojeniu heterodyny identycznie postępujesz przy strojeniu obwodów wzm.wcz. i obw.wejściowych. Przy strojeniu dobrze jest obserwować wskaźnik poziomu sygnału(stroimy na mx wychylenie). Po zestrojeniu należy usunąć zwarcie kond.C354 i sprawdzić działanie ARCz.
  • #6 18851
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    dzieki !!!

juz niedlugo sie tym zajme, na razie - obowiazki :(
    _____
    qba
  • #7 19267
    Qba_FC
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy moglby mi ktos powiedziec gdzie fizycznie znajduje sie C354 - zwierajac go wylacza sie ARC. Niestety nie udalo mi sie go odnalezc na plycie, bo dostalem juz oczoplasu ;]

Co do przestrojenia, to wychlastalem 20p, a do C350 doczepilem dodatkowo 3x2p2. Po malej regulacji obwodu wejsciowego zlapal mniej wiecej zakres od ok 90MHz-105MHz - tak mi sie przynajmniej wydaje :) nie mam wobulatora wiec posilkuje sie tylko stacjami... (w Gdansku lapie RMF, i Radio Gdansk o ktore mi chodzilo ;] no i oczywiscie pare innych stacji)

pz Qba
  • #8 19295
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Powinien być przylutowany do wyprowadzenia ARCz głowicy.
  • #9 19435
    Qba_FC
    Poziom 12  
    Niestety nie udalo mi sie go znalezc :/ (szukalem juz w desperacji 100-tek w poblizu oraz w samym ekranie, ale po prostu nie ma ich tam) Jakostam dziala, wiec mozna przyjac ze nie jest zle...
    Co ciekawe dzis zabralem sie dalej za grzebanie - wlutowalem 1p - rezultat byl tragiczny - zadnej odbieranej stacji ;) Z ciekawosci wiec sprobowalem odpalic tuner w ogole be tego kondziolka. O dziwo dziala!!! I to ma najwiekszy zakres :) od 88.9MHz (Radio co MaRyja ;) ) az do 105.0MHz (Radio Zet). Sa to skrajne stacje, ktore udalo mi sie zlapac w Gdansku.
    Nie wiem jakim cudem dziala, ale dziala :) i poza jeszcze dokladniejszym zestrojeniem nie mam ochoty juz dluzej tego radia meczyc, bo dostanie jeszcze rozstroju (zoladka) ;P

pozdrawiam Qba
  • #10 19447
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    A po kiego ch...a wobulator, do przestrojenia wystarczy generator sygnałowy lub dwie skrajnie nadające stacje. Wobulator był konieczne do strojenia p.cz., a to nie jest konieczne przy zmianie zakresu głowicy!
    I poczytać kilka postów, pomiędzy głowicami w. cz. polskimi różnice są niewielkie. Jest to prawie standart.
    Teoria się kłania!
  • #11 19474
    Jacekj
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Pojemność się zmniejsza, a nie zwiększa. A C350 miałeś zmniejszyć do 1 pF a nie zwiększać dwukrotnie :oops:. Sądzę, że odpowiada ża częstotliwość heterodyny.
  • #12 19629
    Qba_FC
    Poziom 12  
    toeria sie klania - zgadzam sie ;P gdybym byl elektronikiem to nie bardzo potrzebowalbym sie o tkaie rzeczy wypytywac :)
    A co do eksperymentow z pojemnosciami - to i tak na tak podjechanej lepiej dziala niz na 1p :]
    W tej chwili jak juz pisalem w ogole nie ma tego kondensatorka i zakres jest najwiekszy...

A co do wobulatora i innych generatorow - to o ile wiem daja znacznie lepsza mozliwosc zestrojenia niz tylko do stacji - tuner nie jest idealnie zestrojony i przy wiekszych wzmocnieniach to slychac :/

pz Qba
  • #13 19655
    Gorgoroth
    C350 nie odpowiada za f heterodyny, jest to kondziol sprzegajacy(eliminacja skl. stalej z heterodyny). Gdyby ten kondziol nie byl potrzebny to chyba by go tam nie dawali, no nie?? 8) Proponuje go dac na swoje miejsce i zestroic dobrze heterodyne to napewno pokryje ci caly zakres :)
    Powodzenia.
  • #14 19664
    Qba_FC
    Poziom 12  
    Wiesz - jak to kiedys Maska w kreskowce powiedzial: 'There's always one part left that you just don't know what to do with' :P
    pewnie go tam wsadze :)
  • #15 19919
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Małe sprostowanie. C350 wraz diodą pojemnościową D305 tworzą dodatkową pojemność dla obwodu rezonansowego heterodyny. Takie rozwiązanie zapewnia stabilność drgań heterodyny niezależnie od czynników zewn. ponieważ dioda jest sterowana nap.ARCz.
    Podczas przestrajania zakresu głowicy celowo zmniejsza się wartość C350 aby zakras "trzymania"ARCz nie był za szeroki, a na czas samego dostrajania heterodyny należy odłączyć napięcie ARCz - w tym przypadku poprzez zwarcie C354 do masy (ew.R331)
  • #16 20175
    Qba_FC
    Poziom 12  
    Moje boje - ciag dalszy :lol:

Wstawiony 1p i po bojach z zestrojeniem obwodu wejsciowego oraz L306 i C348 radyjko gra cacy :)
    Troche zabawy w strojenie na sprajne stacje, ale w koncu udalo sie wyregulowac tak, ze jestem naprawde zadowolony :)

pozdrawiam Qba
  • #17 20179
    Gorgoroth
    Wystarczylo troche dluzej przy tym posiedziec :D
    Gratulacje :D
  • #18 20187
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Również moje!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia tunera Unitra Eltra T3015. Zalecane jest usunięcie kondensatorów C327, C333, C335 i C349 o pojemności 20 pF oraz zmniejszenie pojemności kondensatora C350 z 2,2 pF do około 1 pF lub 2 pF. Kondensator C350 wraz z diodą pojemnościową D305 tworzy obwód rezonansowy heterodyny, a jego pojemność wpływa na zakres "trzymania" napięcia ARCz, które należy wyłączyć na czas strojenia poprzez zwarcie kondensatora C354 (100 nF) do masy. Strojenie powinno rozpocząć się od heterodyny, regulując trymer na górnej częstotliwości pasma (108 MHz) i rdzeń cewki na dolnej (87,5 MHz), powtarzając czynności dla obwodów wzmacniacza wysokiej częstotliwości i wejściowych. Do strojenia można użyć generatora sygnałowego lub dwóch skrajnych stacji radiowych, bez konieczności stosowania wobulatora. Po zestrojeniu należy przywrócić napięcie ARCz i sprawdzić jego działanie. W praktyce usunięcie kondensatora C350 może zwiększyć zakres strojenia, jednak zaleca się jego obecność dla stabilności pracy. Strojenie wymaga precyzyjnej regulacji i obserwacji wskaźnika poziomu sygnału dla maksymalnego wychylenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA