logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra A 2.0 8V – czy alternator naładuje akumulator 60Ah/450A przy audio?

SENATORX 26 Sty 2006 22:25 15814 6
REKLAMA
  • #1 2223516
    SENATORX
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, mam pytanie dotyczące doboru nowego akumulatora do mojego samochodu. Stary padł juz całkowicie ( 55Ah/265 A). Samochód jaki posiadam to Opel Vectra A, 2.0 8v. Według książki powinien tam być akumulator 44Ah.
    Zamierzam kupić akumulator o wiekszej pojemności (60Ah/450A) ponieważ mam troche elektronicnzych dodatków + 7 głośników + wzmacniacz w samochodzie, stąd jest zwiększone zapotzrebowanie na prąd. Czy dobzre myśle, czy alternator wyrobi z doładownaiem takiego akumulatora?
  • REKLAMA
  • #2 2223624
    kaczepa
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Alternator poradzi sobie z tym akumulatorem bez problemu.Rozumiem że nowy zmieści się w miejscu starego.
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #3 2223670
    SENATORX
    Poziom 11  
    Napewno się zmieści są rozmiarami takie same!
  • REKLAMA
  • #4 2224680
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Spokojnie mozesz wlozyc . 44Ah nawet bez zadnych bajerow to troche za malo jak do tego auta i silnika.
    Pozdrawiam.
  • #5 2225548
    leszek sam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Nie radzę wkładać za dużego akumulatora,bo może go niedoładowywać,a okaże się to nie odrazu lecz zupływem czasu.W sklepie z akumulatorami powinni posiadać katalog i taki akumulator trzeba włożyć.A pozatym żaden akumulator nie wytrzyma,jak go więcej będziesz rozładowywał,niz ładował.
  • REKLAMA
  • #6 2226046
    staker
    Poziom 15  
    Ja bym nie wkładał większego jak 55Ah, jeżeli w książce pisze 44Ah, a z drugiej strony troche dziwne że przy silniku 2.0 fabrycznie jest tak mały akumulator, powinien być min te 55Ah więc w tym wypadku 60 może być, ja przy swojej bravie 1,6 mam 50Ah...popatrz jeszcze raz w książce bo taki aku to pasuje mi raczej do silnika 1,4...
  • #7 2226364
    SENATORX
    Poziom 11  
    To tak, pracownik sklepu z akumlatorami sprawdził przymnie w książce i wyszło, że Opel Vectra silniki 1.8 i, 2.0 i zalecany akumulator 44Ah. Też mnie to zdziwiło - duży silnik mały akumulator. W książce - "Obsługa Opla Vectry - były wymienione akumulatory od - 36 Ah do 72 Ah ( przyczym 36 Ah było dla silnika 1,4 a 72 Ah dla diesel). w każdym bądz razie kupiłem już ten akumulator, mój kolega który też posiada taki sam model kupił ten sam akumulator i zobaczymy czas pokaże :D. W każdym bądz razie w ostatecznosci jeśli akumulator będzie sie rozłądowywał będę co jakiś czas ładował go prostownikiem!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru akumulatora do Opla Vectry A 2.0 8V z uwzględnieniem zwiększonego zapotrzebowania na prąd spowodowanego dodatkowymi urządzeniami audio (7 głośników, wzmacniacz). Standardowo w książce serwisowej zalecany jest akumulator 44Ah, jednak użytkownik planuje zastosować większy o pojemności 60Ah i prądzie rozruchowym 450A, zastępując stary 55Ah/265A. Większość odpowiedzi potwierdza, że alternator poradzi sobie z doładowaniem takiego akumulatora, pod warunkiem, że nowy akumulator zmieści się w miejsce starego (co zostało potwierdzone). Pojawiły się jednak uwagi, że zbyt duży akumulator może być niedoładowywany, co z czasem może prowadzić do problemów, a dobór akumulatora powinien być zgodny z katalogiem producenta. W książce serwisowej Opla Vectry podano zakres akumulatorów od 36Ah (dla silnika 1.4) do 72Ah (dla diesla), co sugeruje, że 44Ah dla silnika 2.0 jest nietypowe. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na akumulator 60Ah/450A, a w razie problemów planuje doładowywać go prostownikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA