logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykorzystać części ze starej płyty PC: pamięci, bufory, EPROM?

romil 27 Sty 2006 09:23 5654 7
REKLAMA
  • #1 2224460
    romil
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Pytanie jak w temacie.
    Nie chodzi mi o uruchomienie starego komputera i sterowanie nim np. pralki (to może być inny ciekawy wątek), ale o wykorzystanie części ze starych płyt.
    Przede wszystkim występują tam różne pamięci (kiedyś bardzo drogie) - co z nimi zrobić?
    Występują nieodwracające i odwracające bufory (może to do czegoś służyć?), pamięci EPROM w których zapisany był BIOS (co by tam zapisać?).
    Nawet coś co nazywa się sterownikiem resetu (jeśli dobrze tłumaczę).
    Starych płyt przybywa, a żal je wyrzucić bo przecież są najczęściej sprawne.
    Zaproponujcie jak je wykorzystać - tylko nie w postaci naszyjnika ze scalaków spinanego diodami. :D[/b]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2225836
    romil
    Poziom 15  
    To jeszcze nie to. Tam jest przecież sporo elektroniki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2242757
    szpak3
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Moim zdaniem stare ale sprawne części PC warto zachować gdzieś na strychu ,,, za kilka lat będą miały wartość kolekcjonerską :)
  • #6 2242861
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Co możesz to wylutowywujesz, i segregujesz. Kiedyś napewno się przydadzą, przynajmniej ja tak robie.
    Pozdrawiam
    Darektbg
  • #8 2921166
    romil
    Poziom 15  
    Miałem nadzieję, że ze złomu elektroniczno-komputerowego można zrobić coś więcej. W końcu wydało się na niego setki złotych.
    Ale skoro mam się zajmować Cepelią to dziękuję. :D

Niniejszym zamykam temat jako nierozwojowy. :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości praktycznego wykorzystania elementów elektronicznych ze starych płyt głównych komputerów PC, takich jak pamięci, bufory (odwracające i nieodwracające), pamięci EPROM zawierające BIOS oraz sterowniki resetu. Uczestnicy sugerują głównie proste zastosowania, takie jak odzyskiwanie bezpieczników i gniazd USB do tworzenia przedłużaczy kabli lub montaż ich jako elementów zastępczych w nowych płytach. Inne propozycje to wyjmowanie baterii lub zachowywanie całych sprawnych części na przyszłość ze względu na potencjalną wartość kolekcjonerską. Wylutowywanie i segregowanie układów scalonych do późniejszego wykorzystania jest również rekomendowane. Jednak brak jest konkretnych, zaawansowanych pomysłów na wykorzystanie pamięci EPROM czy buforów w nowych projektach elektronicznych. Autor tematu wyraża rozczarowanie brakiem konstruktywnych rozwiązań i zamyka dyskusję jako nierozwojową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA