logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co można wymontować przydatnego z płyt komputerowych zanim się je zezłomuje

Daniel_dan 18 Sty 2013 11:14 2646 7
REKLAMA
  • #1 11805377
    Daniel_dan
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Witam, nie wiem czy to dobry dział, ew. proszę o przeniesienie, mam trochę złomu komputerowego, a czasem lubię majsterkować i odzyskiwać części z uszkodzonego sprzętu elektronicznego i zrobić coś z tego, np. konstrukcję DIY, ale nie wszystko wiem i czasem kupuję części, a przecież mogą być w takich częściach komputerowych, a niektóre części są drogie a można je mieć prawie za darmo, i pytanie - co wymontowywać, tranzystory mos-fet mocy? Czy polecacie coś jeszcze wymontowywać?
  • REKLAMA
  • #2 11805645
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1607
    Zawsze można odlutować kwarce i gotowe generatory kwarcowe. Oczywiście można się też mordować z wyciąganiem np. złącz. Na odciętych złączach kart ISA można montować układy prototypowe. Część układów scalonych, stabilizatory napięcia itp. też mają zastosowanie.
  • REKLAMA
  • #3 11805703
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Oto, co ja odzyskuję w pracy z komputerów skierowanych do utylizacji:

- Dżamperki.
    - Śledzie.
    - Wszelkie kable "okrągłe", np. do zasilania, audio do CD, VGA - nawet ucięte z monitorów.
    - Kable taśmowe, nawet te z portów szeregowych, czy równoległych.
    - Wiązki kabli z obudów.
    - Inne części z obudów, np. wyłączniki, mikroswitche, LED.
    - Niektóre karty rozszerzeń.
    - Pamięci SOJ z kart grafiki.
    - Niektóre zasilacze, np. szczególnie niewielkich gabarytów.
    - Niektóre twarde dyski, ale czasem jest wymóg przekazania oddzielnie do mechanicznego zniszczenia.

Na razie tyle pamiętam.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #4 11806132
    Daniel_dan
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Tylko że takie pamięci z kart grafiki to będą miały zastosowanie w urządzeniu DIY? Bo chyba na tym to mogę się pouczyć lutować, ale wykorzystać to nie każdy wykorzysta. Taśmy ok, a z tymi gniazdami ISA to świetny pomysł, nawet ja jestem pod wrażeniem. Kwarce fajna rzecz, ale czy to się opłaca? Czy kiedyś go użyje? Stabilizatory ok, to na pewno wykorzystam, przewody VGA? To chyba na złom metali kolorowych? Złącza no powinny się przydać (VGA, USB, PARALLEL), a jakieś układy to są, które można wykorzystać? Może układ karty dźwiękowej kilka sztuk i może da się zrobić mikser audio jakiś większy? Ja mam sporo płyt głównych, które chcę oddać na złom komputerowy (uszkodzone mechanicznie, spalone lub stare). Czy kontroler dysku twardego mi się przyda? A i mam kilka komórek starych, wiem że jakieś ekrany można wykorzystać do DIY? Pytanie - jakie się nadają?
  • #5 11806251
    swiftgeek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    SuperIO jeśli potrzebujesz większej ilości GPIO w PC (ofc musi być wyprowadzenie LPC na płycie głównej)

Winbondy się świetnie do tego nadają
  • REKLAMA
  • #6 11806994
    alagner
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    W starych kompach siedziały SRAMy w obudowach DIP jeszcze, były używane bodajże jako cache procesora.
  • #7 11808007
    cinepi
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Z bardzo starych pyt można wyciągną np. kondensatory tantalowe, a z nowszych np. dławiki na rdzeniach. SRAMy siedziały w kompach klasy Pentium 1 i starszych, a można ich użyć do zabaw z mikrokontrolerami np. 8051. Można spróbować wylutowywać koszyki pod baterię CMOSu - mogą przydać się do budowy małych urządzeń.
  • #8 11808011
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1607
    Kwarce mają zastosowanie, bo bywają w sprzęcie komputerowym czasem te dość trudno dostępne. Kiedy zaczeniesz się bawić bardziej elektroniką możesz wykorzystać sobie właśnie jakieś UART'y Winbond, czy np. pamięci szeregowe EEPROM. Ja jestem wielkim fanem wykorzystywania podzespołów z odzysku. Wylutowyje z płyt różnego rodzaju nawet elementy RC. Ponadto ja żadnych płyt nie rozlutowuję od razu. Po wyjęciu z urządzenia składuję to i przeglądam w poszukiwaniu potrzebnych w danej chwili podzespołów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie odzyskiwania przydatnych komponentów z płyt komputerowych przeznaczonych do utylizacji. Użytkownicy wymieniają różnorodne elementy, które można wylutować, takie jak kwarce, stabilizatory napięcia, złącza (VGA, USB, PARALLEL), dżamperki, kable, pamięci SOJ, a także kondensatory tantalowe i dławiki. Zwracają uwagę na możliwość wykorzystania układów scalonych, takich jak SuperIO i pamięci SRAM, a także na zastosowanie elementów w projektach DIY. Wskazują również na wartość komponentów, które mogą być użyteczne w mikrokontrolerach oraz w budowie małych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA