logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż anteny CB SIRIO OMEGA 27 na klapie bagażnika - lewa czy prawa strona?

piorecki5 27 Sty 2006 11:57 18569 9
REKLAMA
  • #1 2224923
    piorecki5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Proszę o udzielenie odpowiedzi na tak postawione pytanie: Czy miejsce zamocowania anteny CB "SIRIO OMEGA 27" (klapa bagażnika z lewej lub prawej strony - patrząc w kierunku jazdy) za pomocę uchwytu SF-40 będzie miało wpływ na parametry (zasięg, czułość itp.) pracy? Z której strony lepiej zamocować, czy nie ma różnicy?
  • REKLAMA
  • #2 2225088
    marek12349
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Antenę powinno się instalować w najwyższym punkcie karoserii, przemieszczanie jej na przykład po dachu samochodu może w niewielkim stopniu wpływać na charakterystykę promieniowania, ale tym nie ma co się przejmować.
  • REKLAMA
  • #3 2225176
    marcin_kozlowice
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jeśli mocujesz ją na dachu, to zamontuj ją tak, żeby w promieniu 30cm była blacha przy podstawie, a nie np. na końcu dachu przy samej szybie. Ma to wpływ na polaryzację poziomą anteny.
  • #4 2225437
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Teoretycznie najlepszym miejscem buł by geometryczny środek dużej powierzchni metalowej ( dachu)
    Nie zawsze tak sie da , dlatego najlepiej wybrac miejsce najbardziej zbliżone do takiego położenia ( śdodek klapy bagażnika, połowa długości rynienki dachowej, itp.
  • REKLAMA
  • #5 2230595
    lgy1
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    W załączeniu jak układa się charakterystyka promieniowania anteny w zależności od montażu anteny ale z doświadczenia najlepiej na środku dachu.
    Załączniki:
    • Montaż anteny CB SIRIO OMEGA 27 na klapie bagażnika - lewa czy prawa strona? montaż anteny0001.gif (50 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2230711
    adkoski
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    jeśli już musi być na kturyms brzegu karesorii to nie zapomnij o dobrej masie
  • REKLAMA
  • #7 2230765
    Deks
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Prawa czy lewa strona klapy, nie ma znaczenia.
  • #8 2236135
    piorecki5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dziękuję wszystkim za pomoc i udzielenie odpowiedzi.
  • #9 3780581
    dziewczopol
    Poziom 2  
    Mam pytanko apropo zmasowienia anteny. Ja to zobiłem w nastepujacy sposób poprostu pod śrubę do przykecenia anteny podłączyłem kabel 2,5 mm kwadrat i drugi koniec połaczyłem z maśa samochodu. antena jest zamontowana za pomoca uchwytu. Mam takie pytanie czy taka masa wystarczy? Czy poprawi sie coś jak sie taki pasek zamontuje do samochodu co wisi z tyłu pod zderzakiem i trze o ziemie (takie paski jak kiedyś to sie w polonezach montowało i kwadratach i jak wiecej ich było to był lepszy szpan:))
  • #10 3780851
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Najlepszy wpływ na zasięg ma dobra antena czyli trzeba patrzeć jaki zysk ma dana antena i bardzo a to bardzo dobra masa...POZDRAWIAM

Daniel

Podsumowanie tematu

✨ Montaż anteny CB SIRIO OMEGA 27 na klapie bagażnika, z lewej czy prawej strony, nie ma istotnego wpływu na parametry pracy anteny, takie jak zasięg czy czułość. Najważniejsze jest umieszczenie anteny w najwyższym punkcie karoserii oraz zapewnienie dobrej masy (uziemienia) dla poprawy efektywności. Optymalnym miejscem jest geometryczny środek dużej powierzchni metalowej, np. środek dachu lub klapy bagażnika. Przy montażu na krawędzi karoserii należy zadbać, aby w promieniu około 30 cm od podstawy anteny znajdowała się blacha, co wpływa na polaryzację poziomą. Dobra masa anteny, np. poprzez solidne połączenie przewodu masowego z karoserią, jest kluczowa dla poprawy zasięgu. Dodatkowe elementy, takie jak paski masowe ocierające o ziemię, mogą mieć marginalny wpływ, ale najważniejsza jest jakość masy i lokalizacja anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA