logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić ostrość i jasność w kineskopie DT-1531D? Możliwości reanimacji?

seven01 27 Sty 2006 13:27 1158 5
REKLAMA
  • #1 2225230
    seven01
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Witam.
    Nie znam sie na kineskopach i mam takie pytanie. Czy mozliwa jest reanimacja. Kiedys pamietam jak juz telewizor dogorewal i ledwo juz bylo widac znajomy podeslal nam kolege elektronika. Ten z jakims urzadzonkiem podczepil sie pod wyzutnie i "bach" puszczal chyba prad na nie. W kazdym badz razie tv po tym zabiegu swiecil prawie jak nowka :]

Przechodzac to sedna sprawy mam DT-1531D pracuje na nim od nowosci.
    Obraz nie jest ostry, jasnosc srednia kontrast tez, ale glownie brak ostrosci. Czy mozna wskrzesic kineskop. Jezeli tak To w jaki sposób.
  • REKLAMA
  • #2 2225254
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Reanimacja tego kinola nic nie pomoże,ale poszukaj firmy to ci wymieni na inny.Cenny znacznie spadły więc możesz kupic inny uzywany.A regulowałeś F-kami ostrości?
  • REKLAMA
  • #3 2225316
    seven01
    Poziom 20  
    regulowalem potencjometrami przy kineskopie (G-G, R-G, S-C, B-B, G-B, R-B) Nie ruszałem potencjometrow na plycie gdyz zapewne sluza one do czegos innego
  • REKLAMA
  • #4 2225660
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    No to regulowałeś potencjometrami od ustalania wzmocnienia kolorów i punktu odcięcia katod ( Gain i cut off) te peerki służą do poprawnego ustawienia poziomu bieli. Proponuje tak jak sugerował kolega wyżej, pokręć pokrętłami na trafopowielaczu powinien ( sądząc po symbolu to 15") być tam jeden od focus - zwykle ten górny, tym postaraj się ustawić optymalną ostrość, popraw też luty na pk, i oczyść piny na samym cokole kineskopu - mogą być zaśniedziałe.
  • REKLAMA
  • #5 2225941
    seven01
    Poziom 20  
    Panowie jesteśćie wspaniali !!! Pomijam fakt ze jak majdrowalem odkrecilo mi sie przy bance to magiczne od kolorów. Ale jak juz to poustawiałem i ruszylem potencjometr na trafopowielaczu to gemba mi sie rozesmiała :) Swieci jak nówka :) Dziekuej wam serdecznie.

Dla osób z podobnym problemem załaczam program do testowania RGB i rozbierznosci
    Załączniki:
    • MONITOR_TEST.rar (328.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2228165
    Naw_S
    Poziom 11  
    thank you very much,great prog.
REKLAMA