logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić termostat w pralce Luna385e? Pralka nie działa po zwarciu.

kamillo2 27 Sty 2006 17:04 2075 15
REKLAMA
  • #1 2226089
    kamillo2
    Poziom 11  
    Witam. Jakie fajne forum i jak to człowiek jeszcze mało wie na ten temat. Przede wszystkim pozdrawiam wszystkich i przechodze do rzeczy. Nasza lunka zawsze miala jakies klopoty z praca. Jak ja dostalismy to chyba nie grzala wody bo jak dotykalismy beben to zawsze byl zimny. Wczoraj chcialem wyprac rzeczy w nieco wyzszej temperaturze i Lunka oszalala! Najszybszy program robila przez 3 godziny dopoki jej recznie nie pomoglem. Teraz chcialem zrobic nastepne pranie i okazalo sie ze jest jakies zwarcie bo korki wysiadly. Rozkrecilem te figlare i co? Element wewnatrz pralki, ten ktory steruje temperatura calkowicie rozsypany. Widocznie musialem ja zdzielic za mocno:( Ale z drugiej strony moze to nie ze starosci... Wiec odlaczylem caly ten mechanizm i co? I nic. Bez reakcji. Choc moim zdaniem powinna chodzic bez tego. I tu moje pytanie. Gdzie szukac zepsutego elementu i o co pytac? I czy do tego czasu nie moge jakos obejsc tego "termostatu?" zeby prac choc w zimnej wodzie? Z kupa brudnych ciuchów czekam na szybka pomoc. Wdzieczny Kamil:)
  • REKLAMA
  • #3 2226733
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    kamillo2 :arrow: masz uszkodzony wyłącznik główny :wink:
    musisz wymienić cały termostat bo to integralna część wyłącznika :!:

a grzałkę jak będziesz chciał to wymienisz
    polecam grzałki z pralek PS chociaż sam osobiście ich nie stosuję :?
    u mnie wszystko musi być jak w orginale :wink:
  • REKLAMA
  • #4 2226779
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    PS 663S BIO napisał:
    u mnie wszystko musi być jak w orginale :wink:

A co, boisz sie że ktoś doniesie do konserwatora zabytków? :)
  • REKLAMA
  • #5 2226866
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Jeżeli masz zepsuty termostat i wyłącznik główny to proponował bym ci założyć przekaźnik, którego styki by zasilały grzałkę, a styk z regulatora zasilał by tylko cewkę przekaźnika, a na wyłącznik główny załóż stycznik, gdzie styki wyłącznika zasilały by cewkę tego stycznika, a styki stycznika cały układ. W mojej lunie ten układ spisuje się znakomicie od kilku dobrych lat. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2227459
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    zayzayer napisał:
    A co, boisz sie że ktoś doniesie do konserwatora zabytków? :)

zayzayer :arrow: akurat tego się nie boję, bo to ja jestem konserwatorem zabytków :wink:

Cytat:
    Jeżeli masz zepsuty termostat i wyłącznik główny to proponował bym ci założyć przekaźnik, którego styki by zasilały grzałkę, a styk z regulatora zasilał by tylko cewkę przekaźnika, a na wyłącznik główny załóż stycznik, gdzie styki wyłącznika zasilały by cewkę tego stycznika, a styki stycznika cały układ

stycznik to też dobry pomysł, ale czy warto :?:
    przecież ta pralka niedługo odejdzie w niebyt :?
    wystarczy tylko mocno pozaciskać konektorki żeby ciasno nachodziły na wsówki :)

a co do grzałki to polecam te z pralek PS bo wytrzymują kilka razy dłużej, są wprost niezniszczalne, ale sam ich nie stosuję bo skoro konstruktor wymyślił coś takiego to znaczy że zrobił to w jakimś konkretnym celu i to tak ma być :!:
  • #7 2227511
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    zanim posłuchasz kolegów radzę dobrze ogłądnąć zbiornik od spodu i nad silnikiem jeżeli są ślady rdzy radzę je przetestować srubokrętem ,a wydatek na termostat może być zbędny
  • #8 2230145
    kamillo2
    Poziom 11  
    wszystko wpozo. bardzo dziekuje za taki odzew! a o jaki termostat mam pytac? czy to ma jakas nazwe specjalna czy poprostu termostat do luny?
  • #9 2230197
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2232555
    kamillo2
    Poziom 11  
    a jaka jest mniej wiecej cena takiego urzadzenia? 50, 100, a moze wiecej??? a i jeszcze jedno moze sie powtarzam ale chodzi mi o to czy moge prac bez tego termostat? moze moglbym go jakos ominac?? i jak mam sprawdzic czy zepsuty jest tylko termostat czy cos jeszcze?? jestem "zielony" w tych sprawach wiec wskazowki od wjmarcia na niewiele mi sie przydadza:( nawet jak juz kupie ten termostat to i tak nie bede wiedzial co gdzie przylaczyc... widzialem 2 kabelki od niego odchodzace ale tez obok jakies 2 wisza luzem. nie wiem co z nimi. czy szukac jakiegos schematu czy jak???
  • #11 2232574
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2241455
    kamillo2
    Poziom 11  
    Witam. zakupilem wlasnie nowy termostat (cena: 46.60zł) i podlaczylem kable w miare odzwierciedlajac poprzedni ich uklad:) moglem to zrobic jedynie na tej zasadzie poniewaz nie mam pojecia czy niebiecki idzie do p5 czy p6 itp, albo jeszcze w jakiejs innej konfiguracji. za to mam problem z innymi rzeczami. w starym termostacie mam kabel ktory z jednej strony prowadzi gdzies na tyly pralki za beben, a z drugiej konczy sie niejako pod termostatem jakas dziwna sprezynka. nie wiem co to jest i co mam z tym zrobic, jak zamontowac to przy nowym term. czy to jest uziemnienie?? ten drucik jest bez izolacji wiec nie wiem czy to uziemnienie... a poza tym w nowym termost mam taki zolty przewod zakonczony czyms w rodzaju splaszczonej kuleczki. co z tymi fantami poczac??? Help!

Dodano po 6 [minuty]:

moj nr gg to: 8749469

Dodano po 24 [minuty]:

Juz wiem do czego ten zolty kabelek ze splaszczona kuleczka na koncu:)!!! to jest czujnik. zamontowalem go jak nalezy a teraz odpalam pralke ale na wszelki wielki wylacze kompa:)

Dodano po 13 [minuty]:

no i dupa. zwarcie za zwarciem. moze przedstawie z grubsza "schemat" podlaczenia jakiego dokonalem. wiec tak: na jednej stronie termostatu znajduja sie 4 wejscia, tj: p5, 5, 6 i p6. natomiast po przeciwleglej jego stronie nastepne dwa, tj: p i 1. kable podlaczylem - jak mi sie zdawalo tak, jak to bylo z poprzednim termostatem - ale chyba jednak nie za dobrze:(. jeden kabel niebieski pod p5, drugi niebieski pod 5, kabel bialy pod 6 i dwa kable czarne pod p6. nastepnie fioletowy i brazowy pod p i dwa czerwone pod 1. nie wiem czy to jest zgodnie z tym co bylo ale podkreslam staralem sie jedynie wizualnie odzwierciedlic stary uklad. czy jest ktos kto moze pomoc??? dodam ze te kable ktore wymienilem w parach (czyli np. dwa czerwone, fioletowy i brazowy) sa ze soba polaczone i stanowia jeden kabel. to tyle nie wiem co moge jeszcze dodac dla jasniejszego opisu...

Dodano po 14 [minuty]:

no i działa!!! tzn pobiera wode:) ale co dalej to sie zobaczy. lecz mimo wszystko poprosilbym kogos kto mi powie czy dobrze to zrobilem, zaczelo dzialac jak zamienilem kable: 5-niebieski z 6-bialy.
  • #14 2241970
    kamillo2
    Poziom 11  
    wlasnie porownuje i nie wiele mi to mowi. zwlaszcza ze na tym schemacie termostat ma tylko dwa kable a nie 6 jak w rzeczywistosci:(
    Załączniki:
    • Luna 385E.pdf (37.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2242013
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    .

Dodano po 14 [minuty]:

no i działa!!! tzn pobiera wode:) ale co dalej to sie zobaczy. lecz mimo wszystko poprosilbym kogos kto mi powie czy dobrze to zrobilem, zaczelo dzialac jak zamienilem kable: 5-niebieski z 6-bialy.[/quote]
    zZasilanie to dwa niebieskie i podłączasz je na P4 i P5 natomiast na 5 czarny a na 4 biały,wcześniej zrobiłes klasyczne zwarcie-fioletowy i brązowy oraz dwa czerwone podpinasz pod pozostałe styki to reg temp,na schemacie masz obok kostki silnika.
  • #16 2242091
    kamillo2
    Poziom 11  
    na tym termostacie nie ma wejsc 4 czy p4. sa tylko takie jak wspomnialem czyli 5,p5,6 i p6 no i te dwa pozostale. ale dzieki za wszystko i wszystkim. widze ze praleczka pierze, programator sie porusza a i woda jest goraca. zatem uwazam chyba:) temat za zamkniety. dzieki wszystkim jeszcze raz. chetnie bede polecal te forum, no i fachowcow tu przebywajacych takim pechowym laikom jak ja. narazie

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Luna385e miała problemy z grzaniem wody i długim czasem prania. Po zwarciu wyłączników zabezpieczających użytkownik rozebrał pralkę i stwierdził uszkodzenie termostatu, który jest integralną częścią wyłącznika głównego. Zalecane jest wymienienie całego termostatu wraz z wyłącznikiem. Grzałkę również warto sprawdzić, choć niekoniecznie wymieniać od razu. Wskazano możliwość zastosowania przekaźnika i stycznika jako obejścia uszkodzonego termostatu, jednak jest to rozwiązanie tymczasowe i wymaga ostrożności, aby uniknąć przegrzania. Cena termostatu oscyluje w granicach 35-50 zł. Użytkownik zakupił nowy termostat i podłączył przewody na podstawie starego układu, jednak miał wątpliwości co do podłączenia dodatkowych przewodów, w tym przewodu uziemiającego i czujnika temperatury. Po konsultacji ze schematem i drobnych korektach podłączeń pralka zaczęła działać poprawnie, grzała wodę i realizowała program prania. Zaleca się dokładne sprawdzenie połączeń według schematu oraz kontrolę stanu zbiornika i silnika pod kątem korozji przed wymianą elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA