logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza gitarowego na zestawie J-57 Jabela

Fishdick 27 Sty 2006 20:43 2278 10
REKLAMA
  • #1 2226985
    Fishdick
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!!
    Otóż mam zmontowany wzmacniacz 50W mono (zestaw J-57 firmy Jabel) i chciałbym na jego podstawie zmontować sobie działający:D wzmacniacz gitarowy. No i teraz zaczynają się problemy:
    1. Gdzie mogę nabyć zasilacz 40 V o wydajności prądowej min.2A. Albo spróbować zrobić go samodzielnie - prosiłbym o jakieś wskazówki lub schemat.
    2. Jakie radiatory zastosować do scalaka i tranzystorów?
    3. Jaki tani głośnik zastosować, żeby ta cała "machina" jako tako zagadała? (Na razie nie myślę o porządnych głośnikach typu. Tonsila, czy Dexona nie wspominając o Eminencach czy Celestionach - przyjdzie na nie czas :D) Nie muszą pięknie brzmieć, chcę mieć po prostu satysfakcję, że sprzęt działa.:D W przyszłości ewentualnie kupiłbym sobie Tonsila GD 30/100
    Mogę na także dodać, że jestem początkujący (Moimi największymi "osiągnięciami" w są dwa efekty gitarowe (J-41 i MXR Distortion) zbudowane samodzielnie i całkowita wymiana elektryki w gitarze)
    Proszę o pomoc w złożeniu tego wszystkiego do kupy. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2227059
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Jak dobrze poszperasz to w diy jest post - kompedium wiedzy na temat budowy piecyka gitarowego "mały piecyk gitarowy" czy jakoś tak autorstwa kolegi Janek11389. Masz tam wszystkie niezbedne informacje o budowie. Koszt prototypu powinna zamknąc się w 150 zł całość!!

Pozdrawiam
  • #3 2753937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2755334
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    nie jest to czasaem scalaczek - jego możesz na drutach zrobić. Co do piecyka to jeszcze tylko odpowiedni głośnik i przedwzmacniacz. I bedzie się dało cos z tego zrobić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 2755728
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    j-57 to bardzo kiepski wzmacniacz i stanowczo go odradzam! jest to wzmacniacz oparty na tda2030 pracujacy jako driver dla pary bd911/912,czesto sa problemy z jego prawidlowym uruchomieniem pozatym jakosc jest fatalna a moc znacznie zawyrzona.ja bym ci polecal zamiast bawic sie w te wynalazki zainteresowac sie chocciazby tda7294 jakosc o niebo lepsza moc wieksza koszt taki sam jak nie mniejszy
  • #6 2755902
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    co do jakości Tda7294 to jest to sprawa wielce dyskusyjna... Co do mocy tda2030a i tej pary komplementarnej to zamyka sie ona w max 35W. Przy małych mocach pracuje sam układ tda2030a w klasie AB a przy wiekszych tranzystory w klasie B... no wlasnie w klasie B- do gitary? Wybaczcie.
  • REKLAMA
  • #7 2756365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2756501
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    marius.aesir napisał:
    co do jakości Tda7294 to jest to sprawa wielce dyskusyjna...

jesli bys dobrze przeczytal to jakosc jest lepsza w POROWNANIU DO TDA2030 i chyba to niepodlega absolutnie zadnej dyskusji
  • #9 2756589
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 2756918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza gitarowego na bazie zestawu J-57 firmy Jabel o mocy 50W mono. Poruszono kwestie doboru zasilacza 40V o wydajności prądowej minimum 2A, radiatorów dla układu scalonego i tranzystorów oraz wyboru taniego głośnika do podstawowego działania wzmacniacza. Wskazano, że wzmacniacz J-57 oparty jest na układzie TDA2030 pracującym jako driver dla pary tranzystorów BD911/BD912, jednak jego jakość i moc są krytykowane jako niewystarczające i zawyżone. Zamiast tego polecany jest układ TDA7294, który oferuje lepszą jakość i większą moc przy podobnym koszcie, choć wymaga innego zasilania (transformatora). Podano link do katalogu STMicroelectronics z wzorem płytki PCB dla aplikacji TDA2030+BD911/912. Zwrócono uwagę, że do uzyskania działającego wzmacniacza gitarowego potrzebny jest także przedwzmacniacz i odpowiedni głośnik. Wskazano, że koszt prototypu może zamknąć się w około 150 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA