logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić radio FM na częstotliwość 145,99 MHz bez oscyloskopu?

kriszo 27 Sty 2006 22:38 2319 8
REKLAMA
  • #1 2227502
    kriszo
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich speców od elektroniki!
    Mam pytanie i proźbę zarazem, czy można przestroić zwykłe radio FM na częstotliwość 145,99MHz FM ?? lub żeby w niewielkim zakresie móc dostrajać sie do tej 145,99 MHz? nie mam niestety oscyloskopu. Jeżeli ktoś może mi coś podpowiedzieć na ten temat to bardzo proszę.
  • REKLAMA
  • #2 2227591
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Napisz nieco więcej szczegółów:
    - co chcesz tam usłyszeć (odbierać) i jak silny będzie ten sygnał?
    - co to za radio? Radio "cyfrowe" (np. miniwieża), czy "analogowe" (np. stare polskie radio)?
    - jakie masz doświadczenie w elektronice i jakimi dysponujesz przyrządami?

Jeśli chodzi o odbiorniki w pełni analogowe (nie sterowane cyfrowo), to operacja sprowadzała by się, do przestrojenia obwodów wejściowych (zmiana kondensatora, nawinięcie cewki powietrznej), oraz zmiany częstotliwości pracy generatora (heterodyny) - j.w., tylko może nie być tak prosto. Oscyloskop jest tu mało potrzebny (jeśli już to do strojenia detektora, itp.:), prędzej sonda w.cz., generator w.cz. (lub odbierany sygnał) i przede wszystkim miernik częstotliwości. Pozostaje jeszcze kwestia detektora, tzn. co za emisję chcesz odbierać...
  • REKLAMA
  • #3 2227748
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Rodzi się następne pytanie,jak takie radio będzie pracowało na tej czestotliwości,jaką będzie miało czułość odbiornika,fm w radiotelefonach pracuje duzo wężej niż w radiach do odbioru stacji radiofonicznych,kiedys zrobiłem podobną przeróbkę w radiu śnieżka chyba r207 z tym ze chodziło o AM na falach krótkich i odbiór pasma cb,niestety nie było się czym chwalić,mocne sygnały zatykały odbiornik,czulosć byla bardzo skromna,jednym słowem gra nie warta świeczki,myślę ze w tym przypadku sytuacja wygląda podobnie,chyba ze chodzi o cele edukacyjne.
  • REKLAMA
  • #4 2227953
    kriszo
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    "SuitSat będzie nadawał na kanale niekodowanym na naszą planetę na częstotliwości 145,990 MHz FM. Możliwy będzie więc nasłuch "szpanerskiego" satelity przez zwykłe radio z zakresem częstotliwości obejmującym pasmo 145,990 MHz. "

Chciałem więc przestroić zwykłe radio analogowe ( mam np amatora2, albo FAUST 205 UNITRA). Moje doświadczenie w strojeniu radioodbiorników jest niewielkie, kiedyś wykorzystywałem gotowe moduły konwerterów, albo stroiłem obwody wejściowe przez zmniejszenie pojemności i regulację cewki - ale robiłem to na "słuch", w większkości przypadków było to poprawne dostrojenie. Natomiast teraz to takie małe doświadczenie - pytanie czy uzyskam taką wysoką częstotliwość jak usunę te konensatorki (pozosataną tylko pojemności między ścieżkami), i czy nie będzie trzeba zmieniać jakoś częstotliwości heterodyny? a jak tak to jak to zrobić?? no i żeby jeszcze uzyskać taką częstotliwość 145MHz - normalnie jakby caly czas nadawało jakieś radio to by można na słuch, a inaczej?
  • #5 2228928
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Co ten satelita bedzie nadawal? 145MHz to pasmo amatorskie. Skad jest ten cytat?
  • #6 2229219
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Nie wiem skąd jest ten cytat, ale pierwszy link jaki wyrzuciło Google jest taki:
    http://www.republika.pl/sp9gkm/aktual.htm#suitsat

Szczerze mówiąc, jakoś kiepsko widzę słuchanie tego satelity na takim przestrojonym odbiorniku... Może lepiej będzie pożyczyć od jakiegoś krótkofalowca jakiś nieużywany sprzęt, np. Radmor, ZEW, Murzynek...?

Do autora wątku - zerknij na:
    http://www.republika.pl/grzesiek21/nasluch_radiowy.htm
  • REKLAMA
  • #8 2254657
    robert27mhz
    Poziom 11  
    Przestrojenie standardowego odbiornika z zakresu 88-108 jest możliwe i sprowadza się w analogowych urządzeniach do wymiany cewki, kondensatora ceramicznego z ktorym tworzy ona obwód rezonansowy, ustawienia trymera w tzw agregacie i zmiany długości anteny.
    przydatny jest tu jedynie generator w.cz. (najlepiej modulowanego)małej mocy na ktorym mozna nastawić ową częstotliwość.

jednak taki odbiornik wg. moich eksperymentów miał bardzo niską czułość i pozwalał odbierać przemiennik (SR5W, 145,750) z odległości do 10 km na antenie teleskopowej. ponadto szeroki FM stosowany w radiofonii oraz za tym idący szeroki filtr np 180 khz, powoduje że odbierane sygnały są ciche i naklada sie kilka stacji pracujacych na różnych kanałach (np poniżej są przemiennniki)

Polecam udać sie do najbliszego klubu łączności amatorskiej, trzeba tylko poszukać w swoim mieście.
  • #9 2273721
    CARPET
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    czy wogule to lata i słychać ja tam nic nie odbieram iss słychać na s9+

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przestrojenia standardowego radia FM (zakres 88-108 MHz) na częstotliwość 145,99 MHz, wykorzystywaną m.in. do nasłuchu satelity SuitSat nadającego na paśmie amatorskim 145,990 MHz FM. W przypadku analogowych odbiorników FM, przestrojenie wymaga modyfikacji obwodów rezonansowych, czyli wymiany lub regulacji cewek i kondensatorów w obwodzie wejściowym oraz dostrojenia heterodyny. Brak oscyloskopu nie jest przeszkodą, jednak przydatne są generator wysokiej częstotliwości i miernik częstotliwości do precyzyjnego strojenia. Przestrojenie radia z zakresu radiowego FM na pasmo amatorskie wiąże się z niską czułością odbiornika, węższym pasmem modulacji i problemami z selektywnością, co może skutkować słabym odbiorem i nakładaniem się sygnałów. Zaleca się konsultację z klubem krótkofalowców lub użycie specjalistycznego sprzętu amatorskiego (np. Radmor, ZEW, Murzynek). Przykłady modeli radioodbiorników poddanych modyfikacji to Amator 2 i Faust 205 UNITRA. Wskazano również, że do strojenia przydatne są elementy takie jak trymer, antena teleskopowa oraz generator modulowany o niskiej mocy. W dyskusji pojawiły się uwagi, że odbiór sygnału z satelity SuitSat na przestrojonym radiu jest trudny i może mieć charakter edukacyjny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA