SQ9MEM napisał: SP8GSC - zachęcasz ludzi do słuchania PKP ?? A nie lepiej, żeby nie tracili czasu na takie bzdury i od razu się wzięli za CW na 80-tce ?
Przeczytaj jeszcze raz co napisalem i nie zdawaj glupich pytan - tam nie bylo zadnego zachecania. Dobrze wiesz do czego zachecam. I Ty rowniez mozesz do tego samego zachecac skoro uzywasz nicka SQ9MEM.
Gwoli scislosci znajomosc cw przez krotkofalowcow jest potrzebna z dwoch powodow.
1. Zeby uzyskac pozwlenie 1 kategorii (jak zapewnie wiesz do pracy na 80m nie jest potrzebne posiadanie takiego pozwolenia - wystarczy 2 kategoria)
2. Zeby robic wiecej ciekawych lacznosci przy uzyciu mniejszej mocy i prostszych anten - ale oczywiwcie zeby to robic oprocz znajomosci alfabetu Morse'a nalezy jeszcze posiadac dosc wysokie umiejetnosci operatorskie, wiec wielu z tego rezygnuje i zadowala sie 2 kategoria i znacznie mniejsza liczba ciekawych lacznosci na ssb - przewaznie zreszta krajowych.
Ten post stanowi odpowiedz na zadane pytania, a poniewaz zawiera informacje ktore moga sie komus przydac zostal umieszczony tutaj, a nie wyslany na PW.
A teraz na temat. (Cw nie ma nic wspolnego z tym tematem )
Konwerter do zwyklego radia oczywiscie bedzie dzialal, ale jak napisali koledzy modulacja bedzie bardzo cicha - wlasciwie nie do odbioru. Dlatego napisalem ze nie bedzie odbieralo radiotelefonow kolejowych.
Nie twierdzilem ze nie bedzie w ogole dzialalo - to jest roznica.
Dodano po 4 [minuty]: gruby_olek napisał: Witam a ja mam CB z niemiec i 80 kanałów - jak włącza sie to CW? to jakiś bip?
CW to jest telegrafia. Rozporzadzenie w sprawie uzywania CB nie przewiduje mozliwosci uzywania CW na CB. Ci ktorzy to robią robia to nielegalnie. (i z mojego punku widzenia najzupelniej bezsensownie skoro moga uzyskac pozwolenie i uzywac legalnie na pasmach amatorskich)