logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z audi A4 - tylko raz mogę uruchomić silnik

Liu Kang 27 Sty 2006 23:40 9791 10
REKLAMA
  • #1 2227765
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam taki problem z Audi A4, 1,6, 1996. Próbuję uruchomić silnik i nic, miga kontrolka od immobilajzera i nie da się odpalić silnika. Odłączam na 1-2 minuty akumulator i jest ok. Kontrolka przestaje migać, mogę odpalić silnik i normalnie jeździć, ale jeżeli wyłącza silnik, albo sam mi zgaśnie, to już go nie odpalę. Muszę odłączać na chwile akumulator itd. Jak sobie z tym poradzić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2228028
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Proponuje wgrać nowy program do puszki immo ale nie wiem czy to pomoże może puszka immo lub komp silnika padł, ale to czeba sprawdzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2228093
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    moim zdaniem padła pamięć w immo i nie pamięta kodu kluczyka , zachowuje się jakby immo był "czysty", pierwsze użycie kluczyka traktuje jako jego programowanie , ale nie pamięta kodu więc przy drugim użyciu już nie zgadza się kod kluczyka z pamięcią i nie odpala, nie wiem niestety jak się programuje kluczyki w A4, bo co firma to inne metody..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2228128
    redmonster66
    Poziom 2  
    Moim zdaniem bardzo nieprawdopodobne ze pamiec od immibilizera jest przyczyna.
    Wiem ze duzo VW i Audi ma problemy z pickup coil przy stacyjce. Pierwsze bym to sprawdzil. Jak masz dostep do programu jak VAG-COM to powinno ci od razu powiedziec co jest przyczyna, a tylko teraz to zgaduje.
  • REKLAMA
  • #5 2228201
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Problem pojawił się po próbie uruchomienia samochodu na pych. Wstałem rano był duży mróz i tak kręciłem rozrusznikiem, że sie akumulator rozładował (zresztą długo nie trzeba było). Poprosiłem znajomego, żeby wziął mnie na hol i tak spróbujemy. Po 1,5km odpalanie nie chciał zagadać. Odstawiłem na parking, zamieniliśmy akumulatory i odpalił. Nie wiem czy tu błędu nie popełniłem, bo zamieniłem ponownie na swój akumulator przy włączonym silniku. Silnik popracował, naładował mi akumulator, no i zaczęła się zabawa z odłączaniem i podłączaniem. Pewnie siadł immo, albo komp, ale będę musiał się upewnić, a teraz może macie jakiś pomysł, jak odłączać immo, przynajmniej na weekend.
    A ten pickup coil przy stacyjce to łatwo się do niego dostać? Bo słyszałem, że jak rozbiorę obudowę kolumny kierowniczej, to będę później miał problem z jej poskładaniem.
  • #6 2228220
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Nie wolno zdejmować klemy na chodzącym silniku,tym bardziej przkładać akumulator.Przy otwartym układzie ładowania napięcie na alternatorze może wynosić kilkadziesiąt Volt cała elektronika idzie się p....... wszystko.
  • #7 2229230
    Liu Kang
    Poziom 11  
    No to pewnie immobiliser mi siadł. W jaki sposób można go zdezaktywować albo wprowadzić w tryb serwisowy?
  • Pomocny post
    #8 2229567
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Liu Kang napisał:
    No to pewnie immobiliser mi siadł. W jaki sposób można go zdezaktywować albo wprowadzić w tryb serwisowy?

To czeba naprawić a nie deaktywować, bynajmiej naprawić jest najtaniej.
  • #9 2231285
    Liu Kang
    Poziom 11  
    W jaki sposób można to naprawić? I jakie mogą być koszty takiej naprawy?
  • Pomocny post
    #10 2232100
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Stanisław Chwalisz napisał:
    Nie wolno zdejmować klemy na chodzącym silniku,tym bardziej przkładać akumulator.Przy otwartym układzie ładowania napięcie na alternatorze może wynosić kilkadziesiąt Volt cała elektronika idzie się p....... wszystko.

absolutna racja!! napięcie na nie obciążonym pojemnościowo (akumulator)alternatorze może w impulsach wzrosnąć kilkakrotnie od napięcia znamionowego, sprawdziłbym też napięcie ładowania bo często w takich przypadkach pada reg. napięcia(zbyt duże napięcie ładowania) co też może zakłócać pracę elektroniki....
  • #11 2266953
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Auto już działa i jest ok. Jeżeli kogoś to jeszcze interesuje, to fachowiec od autoalarmów powiedział że to dłuższa robota na 1-2 dni i będzie to kosztować min. 400zł ale nie więcej niż 1000zł i że na 100% on to naprawi. Poczytałem sobie jeszcze inne posty na tym forum i dowiedziałem się, że może wystarczy skasować błędy i będzie ok. Pojechałem do znajomego, który ma kabelek OBD2, skasował mi błędy, (a było ich trochę) ożenił kluczyk z immo (trwało to 5 min.), krzyknął mi 30zł za robotę i już w pełni szczęśliwy pojechałem do domu sprawnym samochodem. Także dzięki za podpowiedzi i info. Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Audi A4 1.6 z 1996 roku ma problem z uruchomieniem silnika – po pierwszym odpaleniu kontrolka immobilizera miga i silnik nie odpala ponownie, dopóki nie zostanie odłączony akumulator na 1-2 minuty. Przyczyną może być uszkodzenie modułu immobilizera lub komputera silnika, ewentualnie problem z cewką impulsową (pickup coil) przy stacyjce. Nie należy odłączać akumulatora przy pracującym silniku, gdyż może to uszkodzić elektronikę z powodu wysokiego napięcia z alternatora. Rozwiązaniem okazało się skasowanie błędów i ponowne zaprogramowanie kluczyka do immobilizera za pomocą interfejsu OBD2, co zajęło około 5 minut i kosztowało 30 zł. Koszt profesjonalnej naprawy immobilizera szacowany jest na 400-1000 zł, a naprawa powinna polegać na przywróceniu prawidłowej pracy systemu, a nie jego dezaktywacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA