logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reinstalacja systemu czy naprawa? Dylemat domowego informatyka z Podkarpacia

forestx 28 Sty 2006 09:36 927 4
REKLAMA
  • #1 2228298
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Od razu wyjaśnię warunki:
    Mieszkam sobie w małej miejscowości (10k) w Polsce klasy „C” (Podkarpacie). W tymże miasteczku próbuję sobie dorobić po godzinach „naprawiając komputery”. Przeważnie chodzi o banalne sprawy typu: brak miejsca na dysku, wirusy lub pseudo wirusy, adaware, itd.
    Ale czasem usunięcie syfu to parę godzin.
    Zapytuję się więc takich jak ja domorosłych informatyków:
    co robić: reinstal systemu czy „walka do końca”.

P.S.
    Do wczoraj wychodziłem z założenia „walka do końca” ale trafiło mnie się g…..
    po 6-ściu godzinach walki reinstalnołem system (w dwie godziny :D)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2228339
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sam musisz sobie odpowiedzieć na tak postawione pytanie w zależności od sytuacji.
    Dużo zależy od tego ile programów klient ma zainstalowanych i na ile upierdliwe wiruski/trojany załapał.

Osobiście preferuję wyczyszczenie śmieci, ale kilka razy przejechałem się na tym - skończyło się reinstalacją.

Reinstall bez sprawdzanie czy nie da się inaczej to moim zdaniem pójście na łatwiznę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2228623
    sebudin
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Potwierdzam, niema na to reguły, często jest tak że walczysz i już myslisz że to końcówka walki aona się przedłuża i przedłuża i dlatego nieraz dłużej się z tym schodzi. Wydaje mi sie że lepiej byłoby przeinstalować system dla mnie i dla klienta, z tego chociażby względu że szybciej i bezpieczniej (niema reklamacji że jakieś okienka sie same otwierają :).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2228789
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Wszystko zależy generalnie od klienta, któremu naprawiasz kompa. Jeśli zgadza się na reinstalke bo problem jest naprawde trudny do rozwiązania czy wrecz niemozliwy na posiadaną wiedze to sprawa załatwiona. Gorzej jeśli klient ma jakieś niezbędne mu programy do których nie posiada płytek instalacyjnych lub poprostu nie chce wszystkiego instalowac od nowa bo po reinstalce wiekszość programów wymaga zainstalowania ponownego. Wtedy pozostaje Ci albo walczyć do końca albo gdy wiesz, ze nic nie wskurasz zapewnić klienta, że wszystkim się zajmiesz i on nic nie będzie musiał instalować. Najlepiej mieć na płytce niezbędnik z programami używanymi w Windowsie jak Acrobat Reader, Java, Macromedia flash, gg i takie tam oraz antywira i firewalla.
  • Pomocny post
    #5 2228804
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    W sumie jesli ktos wzywa informatyka to zakladam ze nie zna sie na komputerach, w takim wypadku mozesz poprostu powiedziec "Panie, tu nie ma co ratowac trzeba format robic!".

Przygotuj sobie wczesniej jakas plyte z instalacja nienadzorowana, albo zainteresuj sie programem nlite (jesli dobrze pamietam). Kilkadziesiat minut, system na nowo i zadnych problemow :) Wszystko dziala szybciej :)
REKLAMA