logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć wirusa z dysku bez instalacji antywirusa? Bootowalne narzędzia?

DJMark 21 Paź 2006 18:16 1868 10
REKLAMA
  • #1 3139044
    DJMark
    Poziom 11  
    Złapałem wrednego trojana albo wirusa. W zaskakującym tempie zeżarł mi całą przestrzeń na dysku systemowym. Teraz nie da sie zainstalowac programu antywir. bo nie ma miejsca. Da sie jakoś poradzić z tym problemem bez instalowania niczego na kompie? Jakis bootowalny program antywirusowy albo skanowanie przez sie. Może ktoś zna nazwe tego "czegoś" to znajde na necie. Prosze o pomoc..
  • REKLAMA
  • #2 3139147
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Witam!

Wpisz w Googlach: SKANER ONLINE
    a znajdziesz kilka darmowych skanerów antywirusowych wielu znanych producentów oprogramowania antywirusowego (MKS, Kaspersky, Panda).

Powodzenia i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3139283
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Najprościej i najskuteczniej, format i reinstalka wtedy zaopatrz się w dobry antywirus i zaporę np ZA i będzie wszytko ok, oczywiście jak się będziesz pilnował gdyż żadna zapora, czy antywirus nic ci nie da jeśli sam sobie wpuścisz śmieci do kompa.
  • #5 3139543
    Grzegorz230V
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Zgadzam się z przedmówcą. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest FORMAT. Po sformatowaniu komputera wypadałoby sie zastanowić nad bezpieczeństwem SYSTEMU. Osobiście poleciłbym DARMOWY program antywirusowy AVAST :)

POZDRAWIAM :)
  • #6 3139905
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Super porady ...

Najskuteczniejszym sposobem pozbycia się wirusa (poza formatowaniem) jest podłączenie dysku do innego komputera i użycie kilku programów antywirusowych.
    Żaden plik z takiego dysku nie jest wtedy w użyciu i nie ma problemu z usunięciem szkodnika.
  • REKLAMA
  • #7 3140250
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    do kolegów Grzegorz 230V i Dedopl: następna porada zalecająca formatowanie dysku spotka się z regulaminowym "wyróżnieniem" Proszę wstąpić do FanClubu Format C: i tam udzielać takich porad. Na naszym Forum obowiązuje zasada: nie mam nic mądrego do powiedzenia na dany temat to nie zabieram głosu.
  • REKLAMA
  • #8 3141567
    DJMark
    Poziom 11  
    Dzieki dzieki.. brawo dla jankolo! Myślicie że nie wpadłem na to że można zrobić format c:? W moim przypadku byłabyto tragedia. Zaskocze was ale o istnieniu Google też wiedziałem :) Zanim założyłem ten wątek skanowałem kilkoma "zdalnymi" programikami znalezionymi na necie.. znalazły kilka trojanów, przeskanowałem też rejestr i usunąłęm wszystko co możliwe. (działając w trybie awaryjnym i uruchamiając programy z innego kompa przez sieć) Niestety po uruchomieniu komputera normalnie znowu mam 0MB wolnej przestrzeni i nadal nie działają instalatory! Potrzebuje coś mocnego.. tylko nie mówcie że apap ;)

edit

to cytat z linka do kasperskiego:

Przy pierwszym użyciu tej usługi należy posiadać uprawniena administratora systemu w celu zainstalowania produktu. Wymagane jest również pobranie i instalacja plików o rozmiarze około 400 KB (około jednej minuty przy połączeniu o przepustowości 57.6 kbps), a nastepnie 7 MB definicji wirusów.

Dysk znajduje sie w laptopie wiec ciezko bedzie go podlaczyc jako zewnetrzny..
  • #9 3141942
    daza
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Firmy "antywirusowe" oferują również możliwość utworzenia bootowalnego CD z antyvirem ( chyba Kapersky ), lub przynajmniej dyskietek ratunkowych ( np. AVG ). Ja stosowałem takowe.
  • #10 3141994
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    z innych programów bootujacych polecam clean boot firmy McAfee ale szukaj z SP1 - około 6.5MB oraz pliku Dat-4878.zip ( 8Mb ) bazy anty-wira,
    program tworzy cd-rom i można po zabootowaniu przeskanowac dysk.
    tylko jak masz rootkita to ta metoda nie zda egzaminu.
    pozostanie Ci tylko zapisać się do klubu.
  • #11 3142650
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    DJMark, wklej na Forum log z hijackthis. Zobaczymy, jakie masz drobnoustroje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wirusem lub trojanem, który szybko zapełnił przestrzeń dyskową systemu, uniemożliwiając instalację programów antywirusowych. W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: skanery online oferowane przez znane firmy antywirusowe (MKS, Kaspersky, Panda), użycie programów takich jak Spybot Search & Destroy, a także formatowanie dysku i reinstalację systemu z późniejszą instalacją antywirusa (np. Avast). Wskazano również możliwość podłączenia dysku do innego komputera w celu przeskanowania go kilkoma programami antywirusowymi, co pozwala na usunięcie wirusa bez uruchamiania zainfekowanego systemu. W odpowiedzi na problem braku miejsca i niemożności instalacji, zasugerowano użycie bootowalnych narzędzi antywirusowych, takich jak bootowalne płyty CD lub dyskietki ratunkowe od Kaspersky i AVG. Polecono także program Clean Boot firmy McAfee (w wersji z SP1 i aktualizacją bazy Dat-4878.zip) do skanowania po uruchomieniu z nośnika zewnętrznego. Zwrócono uwagę, że w przypadku rootkitów takie metody mogą być nieskuteczne. Autor potwierdził, że próbował skanowania zdalnego i działania w trybie awaryjnym, jednak problem zapełnionego dysku i blokady instalatorów nadal występuje. Zaproponowano również przesłanie logu z narzędzia HijackThis w celu dokładniejszej analizy infekcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA