logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyzwolić lampę błyskową z odbiornika 433,92 MHz i dekodera MC145028?

mavtm 07 Maj 2003 17:52 1880 9
REKLAMA
  • #1 203018
    mavtm
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu.
    Otóż mam nadajnik i odbiornik 433,92 MHz. Odbiornik pracuje w układzie z dekoderem MC145028. Układ z odbiornikiem ma wyzwolić lampę błyskową po odebraniu sygnału nadajnika.
    W jaki sposób zrobić "coś", żeby wykorzystując nóżkę 11 (VT) dekodera spowodować wtedy zwarcie styków flesha i jego błysk. Bardzo proszę o pomoc.
    Wiem, że podobne rozwiązanie jest w Radiopowiadomieniu 433 z Praktycznego Elektronika, ale tam jest buzzer. Na stykach lampy błyskowej jest pewnie dość spore napięcie więc czym je zewrzeć?
    Dziekuję za zainteresowanie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 203020
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Można zewrzeć tyrystorem..
  • #3 203027
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    jozefg napisał:
    Można zewrzeć tyrystorem..

Można ale zależy od budowy lampy bo jeśli jest na stykach wyzwalania stałe napięcie (wystarczą pojedyncze wolty od układu ładującego lampe) to tyrystor będzie się zatrzaskiwał. Ja bym dał przekaźnik z jakimś kondesatorem równolegle ze styki.
  • REKLAMA
  • #4 203067
    mavtm
    Poziom 12  
    Na stykach lampy raczej napewno jest napięcie stałe. Co do przekaźnika to też o tym pomyślałem, ale chodzi o to żeby to było małych rozmiarów. Jeśli są takie malutkie przekaźniki (może półprzewodnikowe?) to proszę o ich oznaczenia. Musi to być tak zrobione aby napięcie z lampy nie miało wpływu na obwód.
  • REKLAMA
  • #5 203070
    mavtm
    Poziom 12  
    Jeszcze parę danych.
    Układ będzie zasilany z bateryjki 12 V lub 6V.
    Częstotliwość załączania lampy będzie mała. Co do tyrystora to w jaki sposób można to zrobić i co znaczy "zatrzaskiwanie"
    Pozdrawiam serdecznie. Dzięki.
  • #6 203077
    jozefg
    Przekażnik odpada - za duża bezwładność (foto)
    Zatrzaskiwać się nie powinno bo takie urządzenia pracują na zasadzie rozładowania kondensatora.
  • REKLAMA
  • #7 203110
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Przmyślałem kwestie, nie będzie się zatrzaskiwać bo będzie w obwodzie wyzwalania, mój błąd.
  • #8 203153
    mavtm
    Poziom 12  
    załączam schemat obwodu. Jak to wszystko połączyć z tym tyrystorem (i jakim) , żeby działało jak styki zwierne?
    Załączniki:
    • Jak wyzwolić lampę błyskową z odbiornika 433,92 MHz i dekodera MC145028? br27.jpg (123.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 204072
    jozefg
    Jeżeli w aparacie jest niskie napięcie wyzwalające błysk to wystarczy tranzystor np. BD139
    Ale jeżeli pojemność robocza jest rozładowywana przez styki - trzeba będzie zastosować tyrystor(lub fototyrystor)
    Załączniki:
    • Jak wyzwolić lampę błyskową z odbiornika 433,92 MHz i dekodera MC145028? br27 kopia.jpg (98.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 204127
    mavtm
    Poziom 12  
    Dzięki serdeczne.
    Postaram się tym pobawić. Dam znać co z tego wyszło.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyzwolenia lampy błyskowej za pomocą odbiornika 433,92 MHz i dekodera MC145028, wykorzystując sygnał z nóżki 11 (VT) dekodera do zwarcia styków lampy i wywołania błysku. Rozważano zastosowanie tyrystora jako elementu łączącego styki, jednak ze względu na obecność napięcia stałego na stykach lampy i charakterystykę układu ładującego, tyrystor może się zatrzaskiwać. Alternatywnie proponowano użycie przekaźnika z kondensatorem równolegle do styków, jednak przekaźnik został odrzucony ze względu na zbyt dużą bezwładność. Wskazano, że jeśli napięcie wyzwalające jest niskie, można zastosować tranzystor np. BD139. W przypadku rozładowywania pojemności roboczej lampy przez styki, konieczne jest użycie tyrystora lub fototyrystora. Układ ma być zasilany bateryjnie (6V lub 12V), a częstotliwość wyzwalania lampy będzie niska. Autor planuje eksperymentować z zaproponowanymi rozwiązaniami i prosił o schemat połączenia tyrystora tak, aby działał jak styki zwierne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA