logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór multimetru do 180 zł dla początkującego elektronika – który model wybrać?

10031988 28 Sty 2006 17:00 3483 5
REKLAMA
  • #1 2229962
    10031988
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witajcie!

Jestem początkującym (2 klasa technikum) elektronikiem :D
    Potrzebuje sobie kupić multimert na dłuższy okres użytkowania.
    Myślałem nad tymi miernikami :

1) http://www.allegro.pl./show_item.php?item=82320784

2) http://www.allegro.pl./show_item.php?item=82164407

3) http://www.allegro.pl./show_item.php?item=82614124

Dla mnie najważniejsze jest aby miernik był dobry, markowy aby się nie zepsuł oraz do granicy 180 zł.

Posiadam taki miernik za 19 zł i denerwuje mnie to, że pokazuje czasem bardzo śmieszne wyniki pomiarów :( Ja bardziej zastanawiam się nad miernikiem nr 3.

Pozdrawiam :D
    Zakk Wylde Δ
  • REKLAMA
  • #2 2230118
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Pierwszy miernik ma bardzo pożądane i żadko spotykane fukcje w miernikach jak badanie pojemnosci kondensatorów, czestotliwości i INDUKCUJNOŚĆ czego ja do dzisiaj nie ma w swoim warsztacie i niestety sam nie mogę wykonać żadnej cewki :( w trzecim linku miernik ma fajną fukcję mianowicie mozna go podłaczuć do komputera i odczytywać dane na monitorze ogólnie sa ona podobne do siebie ale ja bym jednak polecił ten pierwszy mierni ze względu na te dodatkowe i bardzo przydatne w diagnostyce elektroniki mozliwosci czyli badanie częstotliwości, pojemnosci kondensatorów i indukcyjności
  • REKLAMA
  • #3 2231840
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Miałem dwa mierniki Uni-T i szczerze odradzam! Jeden po jakimś czasie zaczął wskazywać bzdury, drugi padł bez powodu.

Moja rada: Chesz porządny, nie kupuj UNI-T! są tanie i mają dużo funkcji, ale co z tego skoro ich pomiary nie są wiarygodne.

Zdesperowany kupiłem w końcu używany miernik Metex M3850D i to jest to :) Zupełnie inna klasa sprzętu, dlatego lepiej kup używke dobrej klasy, niż nowe badziewie.

Metex, Appa, Fluke (ale kogo na to stać...) ewentualnie Voltcraft (to samo co metex, ale dla Conrada ;) )

Tylko nie komentujcie mojej wypowiedzi, bo jest subjektywna, wynikła z użytkowania miernych mierników.
  • REKLAMA
  • #4 2301990
    10031988
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Więc jaki sobię kupić ten miernik ?

Pozdrawiam
    Zakk Wylde
  • REKLAMA
  • #5 2392077
    2sd1555
    Poziom 11  
    Myślę, że ten pod numerem trzecim to byłby dobry wybór, jest trochę "wolny", ale za tą cenę dość dokładny no i z interfejsem do komputera, a do tego dołączone jest oprogramowanie. Posiadam ten miernik dość długo i jeszcze nie było z nim problemów.
  • #6 2403342
    dymarkus
    Poziom 12  
    Witam
    Podam tylko moje doświadczenia związane z użytkowaniem multimetrów
    Metex 3800 ..15 lat pracy przy serwisie 0 problemów, wypadł z obiegu bo
    wytarły się styki na przełączniku.
    Metex 3650 .. 10 lat pracy przy domowych konstrukcjach, uszkodzenie pomiaru pojemności,(częsty przypadek) energo żerny (bargraf)
    Sanwa PC 5000 ..2 lata.. działa! ale to inna bajka.
    Radze miernik markowy o funkcjach które wykorzystasz.
    Pozdrawiam
REKLAMA