logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak przeprowadzić kable do wzmacniacza w OPEL Astra F

rafik_o 28 Sty 2006 17:02 8015 8
  • #1 2229969
    rafik_o
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam mały problem, kupiłem kable do wzmacniacza i nie wiem zabardzo jak przeprowadzić Plus od akumulatora, kabel jest troche gruby ale nie ma nigdzie zadnego przejscia od przegrody silnika do wnetrza samochodu, znalazlem jeden sposob kolo drzwi, ale gdy drzwi bede zamykal to kabel sie przytrzasnie , a jak kiedys sie przerwie i złaczy z masa to moze być zle, jeśli ktos zakładał to prosze mi powiedziec jak najlepiej to zalozyc i ktoredy, co rozkrecac :)
    Pozdrawiam i dziekuje za rady
  • #2 2230135
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Znajdź wiązkę wychodzącą przy zbiorniczku wyrównawczym, tam ona wchodzi do kabiny. Można tam poprawdzić kabl od akumulatora.
    Pozdrawiam
  • #3 2230715
    rafik_o
    Poziom 14  
    no widzialem ta wiazdke pod zbiornikiem od płynu chłodzenia ale ten kabel nie przejdzie nie zmieści sie, przynajmniej tak mi sie wydaje bo ta wiazka jest akurat taka jak otwor.
  • #4 2231364
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Otwór jest nieco większy niż wiązka, można to wykazać przekuwając czymś ostrym gumową osłonę, przy otworze.
  • #5 2231387
    rafik_o
    Poziom 14  
    ok a w ktorym miejscu on wyjdzie ?? trzeba w srodku rozkrecać cos z kokpitu ??
  • #6 2231409
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    rafik_o napisał:
    ok a w ktorym miejscu on wyjdzie ?? trzeba w srodku rozkrecać cos z kokpitu ??

Odkrec ten plastik co przychodzi na bezpiecznki,i tam go wylowisz i juz bez problemu puscisz go w prog.

POzdro
  • #7 6384567
    pyby
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    na początek przepraszam za odkop, ale ciężko jest znaleźć dokładne instrukcje. Czy można bez strachu odkręcić zbiorniczek płynu chłodniczego i wtedy grzebać? Bo inaczej nie mogę nawet ręki wcisnąć ..
  • #8 6384837
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Wszyscy powyżej wg. mnie poradzili jak zrobić to trudniej. Najłatwiej jest zrobić to tak:
    Odkręcasz schowek
    Pod maską zdejmujesz plastik który jest przy podszybiu, po stronie pasażera jest gumowa zaślepka (w podszybiu), wywalasz ją i przeciągasz bez trudu kabel.
  • #9 6449947
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 824
    Witam

Nacinasz gumkę przez którą przechodzą kable (uważaj żebyś kabli nie przeciął), wpychasz kabel, nurkujesz głową między pedały i kabel znajdziesz, sciągasz plastiki progów (kierowca zaślepka u góry + 3 klapki u dołu, tył dwie klapki na dole) i ciągniesz do bagażnika. Nacietą gumkę smarujesz czarnym silikonem.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody prowadzenia grubego kabla zasilającego Plus od akumulatora do wzmacniacza w Oplu Astra F. Zalecane jest wykorzystanie przejścia przez przegrodę silnika do wnętrza samochodu w okolicy zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego, gdzie znajduje się wiązka kabli. Mimo początkowych obaw o rozmiar otworu, można go powiększyć delikatnym nacięciem gumowej osłony. Wnętrze kabiny dostępne jest po odkręceniu plastikowej osłony przy bezpiecznikach, co umożliwia wyłowienie kabla i poprowadzenie go wzdłuż progu. Alternatywnie, można zdjąć schowek i plastik przy podszybiu po stronie pasażera, gdzie znajduje się gumowa zaślepka, którą należy usunąć, aby przeciągnąć kabel. Dodatkowo, przy prowadzeniu kabla przez gumowe przepusty należy je naciąć ostrożnie, by nie uszkodzić istniejących przewodów, a następnie zabezpieczyć silikonem. Plastikowe osłony progów kierowcy i pasażera trzeba zdjąć, aby poprowadzić kabel do bagażnika. Wskazówki te pozwalają na bezpieczne i estetyczne poprowadzenie kabla zasilającego wzmacniacz w Oplu Astra F.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA