logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer Duron 800 MHz nie włącza się - 4 sygnały BIOS, co oznaczają?

harley83 28 Sty 2006 17:12 2859 10
REKLAMA
  • #1 2230002
    harley83
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam!

Problem jest taki:
    Komputer mam od nowości, pracował bez zastrzeżeń do czasu. Jak włączam komputer to słychać 4 ciągłe sygnały z bzyczka i komputer się wyłącza (wiatrak na procesorze przestaje się kręcić). Wypiąłem dysk, przełożyłem RAM do innego slota (dalej było tak samo), grafiki nie wypinałem ale myślę że problem jest w czymś innym. Zasilacz wymieniłem na inny - to samo.

Komputer jest starszy:
    procesor Duron 800 MHz
    płyta ECX K7VZA v3.0
    pamięć 128 RAM
    dysk 40 GB
    grafika Riva TNT 32MB

Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2230074
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    http://www.bioscentral.com/
    To sprawdź sobie co owe cztery sygnały oznaczają i zadziałaj na temat.Chaotyczne działania nie prowadzą do niczego.
  • REKLAMA
  • #4 2230226
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Jak 4 szybkie sygnały to najprawdopodobniej niestety CPU, 4 ciche to płyta główna.
  • #5 2230822
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    a nie bawiłeś się czasem w Overcolocking przeważnie takie są skutki O/C
  • #6 2231226
    dariusz23
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    a próbowałeś zrobić reset na płycie
  • REKLAMA
  • #7 2231313
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Jedno pytanie...Jakiego typu masz bios? Award czy Ami-bios od tego trzeba zacząć...
  • Pomocny post
    #8 2231356
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    U mnie pomogło zdjęcie i dokładne wyczyszczenie wentylatora na procesorze ;-) Miałem te same objawy tylko że na płycie ECS K7VTA3 Okazało sie że łopatki wentylatora były blokowane przez jakiś śmieć który wpadł do środka Wentylator nie chłodził procesora płyta wykrywała że procesor się nagrzewa załanczało sie zabezpieczenie przeciw przegrzaniu i wyłanczalo komputer :-)
  • REKLAMA
  • #9 2231393
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    saratech napisał:
    Jakiego typu masz bios? Award czy Ami-bios od tego trzeba zacząć...

Nazwa płyty głównej była podana. Potrzebujesz coś więcej?
  • #10 2231430
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Otwórz kompa zobacz jaki masz bios, czy Ami czy Award...Wiem ze podałes nazwe płyty ale chyba Tobie łatwiej sprawdzić otwierając kompa niz mi, latać po necie i sprawdzać jaki bios ma Twoja płyta no nie? Pozdro

Moderowany przez jankolo:

Za zaangażowanie w udzieleniu pomocy wyróżniam kolegę OSTRZEŻENIEM

• #11 2232670
    harley83
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie problemem.

Problem rozwiązałem, pomogła wymiana wentylatorka na nowy (po przeczyszczeniu komputer raz włączał się raz nie, więc zamontowałem nowy).

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Duron 800 MHz i płytą główną ECX K7VZA v3.0 nie uruchamiał się, wydając 4 ciągłe sygnały dźwiękowe BIOS. Problem nie ustępował po zmianie zasilacza, przełożeniu pamięci RAM ani odłączeniu dysku twardego. Analiza kodów dźwiękowych BIOS (Award) wskazywała na możliwą awarię lub niewłaściwe działanie wentylatora procesora, co mogło powodować przegrzewanie CPU i automatyczne wyłączanie komputera. Po dokładnym oczyszczeniu wentylatora problem częściowo ustąpił, a ostatecznie wymiana wentylatora na nowy rozwiązała usterkę, umożliwiając prawidłowe uruchomienie systemu. Dyskusja podkreśliła znaczenie identyfikacji typu BIOS oraz diagnostyki sygnałów dźwiękowych w rozwiązywaniu problemów sprzętowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA