logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy low format naprawi dysk z 676 bad sectorami po HDD Regenerator?

kila 28 Sty 2006 18:02 1349 9
  • #1 2230218
    kila
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam Was!

Mam poważny dla mnie problem... Otóż chodzi o to, że nie dawno padł mi dysk. Potraktowałem go programem HDD Regenerator. Mieszał z nim 5h, znalazł 676 bad sector'ów i NIBY je wszystkie usunął. Zresetowałek kompa, ale coś mnie strzeliło, żeby jeszcze raz opdalić HDDREG i zobaczyć, czy na pewno usunał bady. I co sie okazało? Na nowo znalazł X badów. Stwierdziłem, że nie będę się bawić w kotka i myszkę, i zrobię LOW FORMAT. Jak sądzicie? Podniesie się??
  • #2 2230274
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Sprobuj jeszcze programem wdclear, lecz chyba jest to samo co low format w biosie. Zalezy jeszcze jakiego pochodzenia są bady, z taką ilością mechanicznych uszkodzeń raczej szkoda czasu.
  • #3 2230293
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    nie
    skoro hddreg nie pomogl to znaczy ze te badzy sa "na prawde" tzn jest zrobione kuku np powiezchni nisnika i nic nie pomoze
    Sprubowac mozesz ale nie licz na wiele
    Zobacz gdzie masz bady a potem zalu z tak partycje zeby bady byly na pow niespartycjonowanej
    ogladales zaw smarta ??
  • #4 2230339
    kila
    Poziom 17  
    no to wyrzucam dysk przez okno... partycji nie da się tak zrobić, bo bady są porozrzucane na CAŁYM dysku... ehh... moze zrobie z niego jakiś pożytek, np. na miske dla psa... dzieki Wam za pomoc :) przynajmniej oszczędziłem kolejnych 5h darmowej roboty...
  • #5 2230398
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    wiesz co prubowac zawsze mozez
    nuz sie cos uda
  • #6 2230405
    kila
    Poziom 17  
    użyję wdclear. Może akurat... jutro dam Wam znać :)
  • #7 2230813
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    ej jeżeli chcesz już tak wyrzucać ten dysk to ja go kupie z chęcią tylko powiedz mi jaka cena chętnie się pobawie dyskiem z Badami przypominają mis ie stare dobre czasy :D
  • #8 2230904
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Cytat:
    przypominają mis ie stare dobre czasy

też grałęś dyskiem w piłkę nożną:D:?:
  • #9 2232011
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Po co wyrzucać, elektronika moze sie kiedys przydać. Zbieram zepsute dyski i nazbierało sie kilka, talerze ładnie wygldają gdzieś je uczepić a obudowa z aluminium. Jak dysk nie powoduje zawiechy systemu to mozesz go uzywać na jakieś pliki, wystarczy przejechać scandiskiem pod windozem z dokładnym testem, bedzie omijał później te miejsca. Niestety trwa to długo ale czasami opłaca sie.
  • #10 2232220
    kila
    Poziom 17  
    ehh... wdclear nie pomógł. Nawet low level format nie dał rady. Niby się wszystko zrobiło poprawnie, lecz nadal jest pełno badów... Zerygnuje z naprawy tego dysku. Obrzel27 a co do sprzedarzy to jestem elektronikiem i zostawie sobie elektronikę ;) pozdrawiam Was i dziękuje za zainteresowanie moim problemem... :)

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy z 676 bad sectorami był poddany naprawie programem HDD Regenerator, który rzekomo usunął uszkodzenia, jednak po ponownym skanowaniu bad sektory pojawiły się na nowo. Próba wykonania niskopoziomowego formatu (low level format) oraz użycie programu WD Clear nie przyniosły poprawy. Bad sektory są rozproszone na całej powierzchni dysku, co uniemożliwia wykluczenie ich przez partycjonowanie. Dysk prawdopodobnie posiada uszkodzenia mechaniczne powierzchni talerzy, co czyni naprawę nieskuteczną. Zalecane jest ewentualne użycie scandiska do omijania uszkodzonych sektorów, jeśli dysk nie powoduje zawieszeń systemu, jednak w praktyce dysk nadaje się do wymiany. Elektronika dysku może być wykorzystana do innych celów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA