logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać format niskopoziomowy dysku WD400EB z bad sectorami?

arturbor. 24 Lis 2005 15:52 1230 7
REKLAMA
  • #1 2022004
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    czesc mam bad sectory na dysku i chce zrobić formata niskopoziomowego i jak to zrobic i czym? bardzo prosze o szybka odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 2022028
    bodzio b
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    producenci dysków mają swoje programy do diagnozowania i naprawy dysków wystarczy wejść na strone np. seagate
  • REKLAMA
  • #3 2022050
    arturbor.
    Poziom 22  
    ja wiem ze są odpowiednie programy tylko nie mam pojęcia które to są programy i jak to czeba zrobic wiec czy moglibyście mi pomóc i dokładną instrukcje podać jak to czeba zrobic. i którym programem.

mam jeszcze prośbe czy moglibyście powiedzieć jak czeba i gdzie właczyć to formatowanie niskopoziomowe i który to program czy ten do diagnostyki czy ten tools oczywiście pod windowsa wszystkie
  • REKLAMA
  • #5 2022319
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Ja polecam HDD Regenerator ;)
  • #6 2022342
    arturbor.
    Poziom 22  
    Niestety tym programem do diagnozy nie ,oge wyzerować dysku. macie jeszcze jakies pomysły??
  • #7 2022382
    QTASSO
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    programik maxtora dzialal na wszystkich dyskach roznych firm
    oto link http://www.ameriwebs.net/groupworks/downloads/llfutil.exe
    formatowanie dysku troche trwa 80gb ok 6-7 godzin ale efekt jest bardzo dobry no chyba ze zauwazysz ze w pewnych miejscach format zwalnia lub sie zatrzymuje wtedy przerwij i formatuj jeszcze raz i jesli nie zwolni w tym miejscu to powinno byc ok

Dodano po 1 [minuty]:

zapomnialem dopisac jesli znow zwalnia labo sie zatrzymuje to w tym miejscu bedzie raczej bad sector
  • REKLAMA
  • #8 2258754
    arturbor.
    Poziom 22  
    Nawet format niskopoziomowy nie pomógł dysk jest juz tak uszkodzony ze nic go nie uratuje jest tyle bad sektorów ze nie mozna juz nic zrobic . Wielkie dzieki za próby pomocy z nim.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania formatowania niskopoziomowego dysku WD400EB z bad sectorami. Zalecane jest korzystanie z narzędzi dostarczanych przez producentów dysków, dostępnych na ich oficjalnych stronach, np. Seagate czy Western Digital. Podano link do narzędzi WD działających pod DOS i Windows. Wspomniano także program HDD Regenerator, jednak nie umożliwia on zerowania dysku. Alternatywnie polecono uniwersalny program Maxtor LLF Utility, który wykonuje format niskopoziomowy, choć proces trwa kilka godzin i może się zatrzymać na bad sectorach, co wskazuje na uszkodzone obszary dysku. Ostatecznie format niskopoziomowy nie pomógł, gdyż dysk był zbyt uszkodzony i posiadał zbyt wiele bad sectorów, co uniemożliwiło jego naprawę.
REKLAMA