logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć trwałe przebarwienia na kineskopie po rozmagnesowaniu?

dj magic 28 Sty 2006 18:21 1741 18
REKLAMA
  • #1 2230312
    dj magic
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam mam problem z kineskopem. chodzi mi o to że po rozmagnesowaniu kineskopu, po podłączeniu cewki rozmagnesowującej przebarwienia powracają do stanu pierwotnego. Nie wiem co z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 2230330
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Witam!
    Wymień pozystor.
  • #3 2230371
    tomek101
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Moze ktos wczesniej ruszal cewkami odchylania.Sprobuj nimi poruszac moze troche odsunac od kineskopu
  • #4 2230410
    asylum
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!
    Stawiam na pozystor, podobnie jak kolega.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #5 2230461
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Cewki odchylania nic do tego nie mają.
    Jak kol. wyżej pozystor.
  • REKLAMA
  • #6 2230550
    jendrek555
    Poziom 11  
    Sprawdz zimne luty w okolicy pozystora
    Wpływ maja też głośniki w okolicy z silnym magnesem?
  • #7 2230601
    dj magic
    Poziom 19  
    Pozytor już wcześniej wymieniłem. Polutowałem też luty, i żadnej zmiany.
    Model tego tv to Sony KV-29X5D. Jak załącze tv bez cewek rozmagnesowujących to jest ok. Ale w momencie załączenia jest tak jak było. a głośniki są odłączone. Dziwnie jest namagnesowany ten kineskop. W każdym narożniku pół okrągłe kolorwe paski.
  • #8 2230641
    adkoski
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    czy przypadkiem kiedyś nie złeciał na ziemię z stolika lub tym podobnie ?
  • #9 2230707
    dj magic
    Poziom 19  
    Tv został przywieziony z niemiec, więc nie wiem. Aczkolwiek wyczytałem na forum że przy uderzeniu w kineskop jeżeli siatka jest oderwana, to będzie się przemieszczać odbarwienie, a tu takie zjawisko nie występuje.
  • #10 2230733
    HenrykB
    Poziom 22  
    Myślę, że pozystor wstawiłeś sprawny i odpowiedni, inaczej zapędzisz się w kozi róg. Jeżeli w pobliżu znajdują się obce głośniki, to nie wystarczy je wyłączyć. Odsuń wszystko, co ma magnes. Sprawdź efekty. Jeżeli nie pomoże, odłącz cewki, rozmagnesuj kineskop i bez podłączonych cewek używaj TV. Wyłącz, poczekaj aż ostygnie, załącz. Jeżeli będą plamy, duże prawdopodobieństwo oberwania się maski w kineskopie.
  • #11 2230754
    dj magic
    Poziom 19  
    Nie ma głośników w pomieszczeniu, pozystor wymieniłem na sprawny, ciężko szło rozmagnesowac kinskop, robiłem to magnesem i może to też być przyczyną.
  • #12 2230807
    HenrykB
    Poziom 22  
    Musisz to robić specjalną cewką rozmagnesowującą, chyba wiesz. Maski w kineskopach Sony są wyjątkowo delikatne i podatne na odkształcenia. Inna konstrukcja. Ostrożnie z nimi!!
  • #13 2230816
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2938
    To się robi pętlą do rozmagnesowania a nie magnesem.
  • #14 2230882
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 869
    Na forum TV takie amatorskie posty? przenoszę do początkujacy
  • #15 2232856
    nero 50
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    prawdopodobnie nie rozmagnesujesz tego kineskopu
    jest po upadku to pewne
  • REKLAMA
  • #16 2234215
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 158
    bzikk napisał:
    Cewki odchylania nic do tego nie mają.
    Jak kol. wyżej pozystor.

Kolega sie myli - Oj mają i to sporo (w niektórych modelach dużo )
  • #17 2234277
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam.Kolego dj magic.Musisz przede wszystkim rozmagnesować ten kineskop tak zw.pętlą rozmagnesowującą o zmiennym polu magnetycznym.Wtedy stwierdzisz co się stało z Twoją matrycą po twoich testach na kineskopie.Powodzenia.
  • #18 2235181
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 158
    Kopia innych postów
    -----------------------------------------------------------------------------------
    24 Kwi 2005 10:26 Re: Przebarwienia obrazu Philips 29PT9007

--------------------------------------------------------------------------------

Tak to prawda - trzeba użyć zewnetrznych cewek do rozmagnesowania.
    Miałem przypadek gdzie nawet te nie pomogly ,trzeba było użyc cewek
    nietypowych -z trafa 380v bez rdzenia ,podłanczałem je na 220v na sekunde -tak kilka razy, ale ostroznie zaczynamy z wiekszej odległości -dwa metry . Telewizor był przewożony w bagazniku samochodu ,gdzie były poteżne głosniki.

Ostatnio zmieniony przez leszek.b dnia 26 Kwi 2005 18:17, w całości zmieniany 1 raz
    -------------------------------------------------------------------------------------
    26 Kwi 2005 17:51 Re: Przebarwienia obrazu Philips 29PT9007

--------------------------------------------------------------------------------

Witam
    Sposób jaki ci podalem -to dawka prądu zmiennego prawie smiertelna
    i musi być OK jesli jest tylko namagnesowany. jesli po rozmagnesowaniu-
    wspomnianymi cewkami- wraca do plam to zrób tak jak ci doradził - adud-

Jesli to nie odpali to zaproś kogoś , kto jest lepiej zorientowany na kawe
    i po sprawie . bo usterka jest prosta jak drut.

Dodam ze cewki do rozmagnesowania serwisowe w moin (wyzej wspomnianym) przypadku nie poradziły sobie.

miłej zabawy.
  • #19 2305467
    dj magic
    Poziom 19  
    Witam. Zrobilem sobie taką cewkę rozmagnesowującą, i nic. Przyjrzałem się dokładnie TV i stwierdziłem że jest po upadku (pęknięta nieznacznie obudowa). Czyli siatka oderwana. Szkoda takiego TV:(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy trwałych przebarwień na kineskopie telewizora Sony KV-29X5D, które pojawiają się ponownie po użyciu cewek rozmagnesowujących. Próby wymiany pozystora oraz lutowania nie przyniosły efektu. Cewki odchylania nie mają wpływu na przebarwienia. Telewizor był prawdopodobnie uszkodzony mechanicznie (upadek), co mogło spowodować oderwanie siatki maski kineskopu, skutkując trwałymi odbarwieniami. Zalecane jest stosowanie specjalistycznej pętli rozmagnesowującej o zmiennym polu magnetycznym, a nie zwykłego magnesu. Usunięcie przebarwień może być niemożliwe, jeśli maska jest uszkodzona. Wskazane jest odsunięcie wszelkich źródeł silnego pola magnetycznego (np. głośników) podczas rozmagnesowywania. W przypadku uszkodzenia mechanicznego kineskopu przebarwienia pozostaną trwałe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA