logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ELEGANCE 72 FLAT MF 72-2510/8 TOP - Zniekształcenia obrazu jak klepsydra, co robić?

sq3evp 28 Sty 2006 18:52 4449 11
REKLAMA
  • #1 2230444
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    Witam!
    Mam wlasnie taki odbiornik TV i problem. Na ekranie zniekształcenia poduszkowate, ale tak nie do końca. Obraz wygląda jak klepsydra. Czy to może być jakis zimny lut czy pamięć poleciała??
    Ile może to kosztować w autoryzowanym serwisie
    Dołączony do TV schemat ma opis: "22.1 100 Hz CTV CHASSIS 110˙".
    chassis 22.1
    jak mozna wejść w tryb serwisowy?? i czy po wejściu mogłbym coś zrobić sam? bez pmocy serwisu RTV?
  • REKLAMA
  • #2 2230744
    irerad
    Poziom 15  
    napewno to nie jest pamięć,może być zimny lut albo układ korekcji.W trybie serwisowym morzna ustawić geometrje w niewielkim stopniu pozatym nie jestem pewny czy jest w tym trybie taka opcja
  • REKLAMA
  • #3 2230921
    sq3evp
    Poziom 39  
    ok. dzieki. zimny lut w torze zasilania cewek H? czy caly tor od ukladu sterujacego przesledzic?
    podobno w TV 100Hz cala droga wiązki elektronów jest korygowana przez ukł. elektroniczne. czy moze to byc uszkodzenie ukl. sterujacego? W tym przypadku to jest to chyba DDP3315C. co to za uklad?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2232174
    irerad
    Poziom 15  
    Witam. jeśli twn zimny lut nie pomugł to naturalne że trzeba prześledzić cały tor.Ale podejżewam jeszcze inne zimne luty.Więcej napisze wieczorem.Powodzenia
  • #5 2232319
    sq3evp
    Poziom 39  
    Dzięki. Czekam więc do wieczora.

Mam tylko pytanie: czy tego lutu szukać na tej płytce na kineskopie, czy poszukac w całym torze (w/g schematu) odchylania poziomego?
    Nie wiem czy dobre myślę, że przyczyna zniekształceń obrazu jest tylko po stronie toru odchylania poziomego.
    Czy jakakolwiek awaria ukł. sterującego może mieć znaczenie?
    Jeżeli byłby to zimny lut to jest jakaś nadzieja, że uda się bez pomocy serwisu :)
    Pozostałaby satysfakcja z naprawy :)

Ważny szczegół: TV pracował normalnie, obraz uległ zwężniu i po ponownym włączeniu było ok. Nastepnego dnia po włączeniu - na ekranie jest klepsydra. Czy taki opis może sugerowac przyczynę usterki?
  • REKLAMA
  • #6 2249249
    sq3evp
    Poziom 39  
    Włączyłem maszynę po kilku dniach i dopóki sie nie nagrzała było ok. Wiec to chyba jakis zimny lut. Obraz zmienl sie nagle z normalnego na klepsydrę.
    Menu serwisowe standardowo: 8500. Opcji jest sporo ale trzeba powalczyć z ustawieniem w menu.
    Byłbym wdzięczny za prawidłowe wpisy w ServiceMode. Nieopatrznie dałem PresetMode i ustawił dane fabryczne. I poleciała geometria obrazu. Chyba pionowa i pozioma tez.
  • #7 2249504
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Przeniosłem z: TV
  • #8 2251619
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Skoro było ok do czasu nagrzania tv to po co ruszałeś opcje serwisowe? Tym bardzej jeżeli jest to dla ciebie nowum. Tak jak napisał irerad powodem usterki jest najprawdopodobniej zimny lut lub uszkodzony przegrzewający się element. Zmrażacz w dłoń i do roboty. Opcje zostaw na koniec ale musisz je ustawić skoro w nich zamieszałeś. Jeżeli zbyt dużo jest ustawiania to możesz skorzystać z gotowych wsadów eeprom dostępnych na elektrodzie, po ewentualnych drobnych korekcjach powinno być ok. I na przyszłość pamętaj: pytać, czytać, zrozumieć i zadziałać. Nigdy odwrotnie :D.
  • #9 2254572
    sq3evp
    Poziom 39  
    Chyba się udało!!
    Schłodziłem powietrzem w sprayu rezystorki w torze korekcji E/W i to jest to!!!
    Potraktowałem lutownicą punkty lutownicze naokoło trazystora sterującego odchylaniem poziomym i elementy bierne w okolicy i chyba jest ok! TV pracował około 40 min i nic. Bez obudowy i przykręcenia płyty poprawiło sie jak podłączyłem antenę. Po dokręceniu chassis do obudowy jest ok. ALE nie do końca - po włączeniu do sieci telewizor chce się programować, ale jak ustawie jezyk i kraj jest juz ok.
    Czy mogłem coś popsuć? Wyglada na to ze pamięć dostaje reset przy załączeniu TV. Nie wiem czy to sie nie ustawia w ServiceMode?? Wspomóżcie początkującego.
  • #10 2254939
    irerad
    Poziom 15  
    Niestety ja ci już nie pomoge.Pamięć i programowanie to nie moja działka,szkoda tylko że ruszałeś pamięć.Jedno co jestem pewien to lutowaniem nie mogłeś uszkodzić pamięci.Ciesze się że pomogłem .POZDRAWIAM
  • #11 2255115
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Nie wiem jak jest w przypadku tego modelu ale są TV które przy pierwszym włączeniu do sieci wymagają takiej inicjalizacji: kraj, język i zaprogramowanie kanałów. Być może twój sprzęt zapomniał o "bożym świecie" i wymaga odświeżenia pamięci ':D'. Możesz na próbę zaprogramować eeprom wsadem z elektrody (raczej jest) i upewnić się co się dzieje.
  • #12 2256525
    sq3evp
    Poziom 39  
    Przy ruszaniu przewodem antenowym coś sią dzieje. Po nocy okazało sią, że jest to co było - czyli klepsydra, ale nie trzeba już programować. I znowu trzeba będzie lutnąć. Pewnie to samo co przedtem. Nie wiem czy to że się trochę coś dzieje po ruszaniu przewodem antenowym to może być zimny lut gdzieś przy głowicy i tor p.cz. ???
    Jeszcze jedno - czy po odłączeniu wysokiego muszę rozładować kineskop czy nie? Lutowałem tak, że odłączyłem część przewodów od płyty i potraktowałem lutownicą tor korekcji E/W.

Mała poprawka: po nagrzaniu telewizora jest już w porządku. Nadal gdzieś zimny lut w torze korekcji. Dobre i to - już wiem, że to na pewno zimny lut.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Grundig ELEGANCE 72 FLAT MF 72-2510/8 pojawiły się zniekształcenia obrazu w kształcie klepsydry, co sugeruje problem z geometrią obrazu. Przyczyną najprawdopodobniej są zimne luty w torze odchylania poziomego lub w układzie korekcji E/W, a nie uszkodzona pamięć. Uszkodzenie może dotyczyć elementów wokół tranzystora sterującego odchylaniem poziomym oraz cewek H. Po nagrzaniu telewizora obraz wraca do normy, co potwierdza hipotezę o zimnych lutach. Wejście do trybu serwisowego odbywa się standardowo kodem 8500, gdzie można ustawić geometrię i inne parametry, jednak niektóre zmiany mogą wymagać przywrócenia ustawień fabrycznych lub zaprogramowania pamięci EEPROM. Reset pamięci i konieczność ponownego programowania kraju i języka po włączeniu telewizora mogą być normalnym procesem inicjalizacji. Zaleca się dokładne przelutowanie punktów lutowniczych w torze korekcji i odchylania oraz sprawdzenie połączeń przy głowicy i torze p.cz. Przed lutowaniem należy odłączyć wysokie napięcie kineskopu, choć rozładowanie kineskopu nie jest jednoznacznie wymagane. Koszty naprawy w serwisie mogą zależeć od zakresu uszkodzeń, ale samodzielna naprawa jest możliwa przy odpowiedniej ostrożności i znajomości układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA