logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze marki TV 21 cali - które kineskopy są niezawodne?

darek63 29 Sty 2006 02:27 1959 7
REKLAMA
  • #1 2232072
    darek63
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Mam pytanie do zawodowców. Chcę kupić TV 21'. Jakie firmy są mało awaryjne i mają dobrą jakość? Jakie kinskopy są OK a jakich unikać.
  • REKLAMA
  • #2 2232326
    Big_Mac
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Moim zdaniem , dobrymi kineskopami sa kineskopy z Sony.Mam juz od wielu lat 3 tv sony w domu o roznych wielkosciach kineskopu i do dzis jakosc obrazu jest bez zarzutow.Nie ma zadnych zmian w jakosci obrazu.Ostrosc,nasycenie barw i jaskrawosc jest wysmienita
    Pozdrowka !
    Mac
  • REKLAMA
  • #3 2233027
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Sony trzy lata,wszystko OK,pogadamy za kilka lat.Obawiam sie ze zmienisz zdanie.
  • REKLAMA
  • #4 2233175
    Big_Mac
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Stasiu !!
    Pierwsze Sony 37 cm. ekram mam od 1991 roku i jest wszystko ok.Drugi jest to 63 cm. ekran i mam go od 1993 roku i tez jest wszystko ok.Oba te te tv sa eksploatowane dosc intensywnie wiec uwazam,ze kineskopy Sony Trinitron sa bardzo dobrym sprzetem.Nie kieruje sie tutaj testami tylko wlasnym doswiadczeniem.Duzo moich znajomych ma tez Sony i nie maja z nimi problemow jak np. z Grundig lub Philips.
    Pozdrowka !
    Mac
  • #5 2233748
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Ja mam SONY i jest to żyleta w przeciewieństwie do Panasonic!
    Jak miałbym wybierać to 2 raz też kupiłbym SONY.
  • REKLAMA
  • #6 2234165
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Od połowy lat 90 tych jakość kineskopów Sony spadła drastycznie.
    To obecnie najbardziej awaryjne obok słynnych Philips ESF .
    Zdecydowanie odradzam zakup.
  • #7 2234204
    rubin714
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Będę złośliwy: może philipsa 25...29".Moim skromnym zdanie najlepsze kinole robi Thomson (d.Videocolor), znam egzemplarze chodzące po 20 lat i obraz jes żyleta:D.Również kineskopy prawie płaskie, odpowiedź na serię ESF Philipsa nie miały różnych dziwych przebić międzyelektrodowych.Co do Sony zgadza się, egzemplarze z tamtych lat często działają do dzisiaj dobrze, nawet spotyka się KV1820r sprowadzane za czasów towarzysza Gierka z zupełnie przyzwoitym obrazem. Nie są to peany dla Th. bo ich wyroby też mają swoje za uszami
  • #8 2234888
    darek63
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Zastanawia mnie tak UBOGA oferta kolorystyczna. Wszystko co widziałem ma kolor szary (na tym kolorze widać już w sklepie rysy, ślady po myciu, wbity kurz przy głośnikach).
    Może ktoś widział lub wie czy można teraz kupić TV w kolorze czarnym, grafitowym, mahoń-miedż, oksydowane złoto ?
    I jakiej firmie teraz można zaufać. Teraz mam 9-letniego Thomsona (bezawaryjny od dnia zakupu) i człowiek chciałby rozsądnie wydać swoje pieniądze na coś równie trwałego. A tu słyszy się wiele opinii, że dawne znane i markowe sprzęty straciły ze swej świetności (Son, Phil). I że znaczna część składana jest na Słowacji, Turcji... oraz, że w pogoni za niską ceną w fajne obudowy z markowymi znaczkami wkłada się tanie „bebechy”, które być może padną w 2-3 lata po gwarancji.

Oglądałem Panasonika 21PZ1P (jakiś taki klockowaty) i Thomsony (model 182, 220, 320 ... ładne i dobry głos, ale obudowy wydają się trudne do czyszczenia), Grundig (to ponoć już Turcja), Philips (słyszałem, że awaryjne i chyba uprzedziłem się), Samsung (nieładny i wydaje mi się, że ma kubełkowy głos). Ładny "dizajn" wg mnie ma Daewoo G2K, ale nie wiem czy im zaufam.
    Może ktoś dysponuje wiedzą pozwalającą na doradzenie co warto a co nie warto brać pod uwagę. Które firmy mają dobre kineskopy (słyszałem, że b. dobre są od Toshiby, ale nie widzę ich TV), a które są z grupy ryzyka.

W tej chwili gdybym wybierał to albo Thomson model DC 320 w promocji za 990 zł (z Virtual Dolby Surround i płytkim kineskopem tzw. slim?) lub Panasonic (troszkę niższa cena ale golec). Co sądzicie o tym Th DC 320, tylko czy "slim" to dobra i bezpieczna konstrukcja.

Poniżej linki do tego co biorę m.in. pod uwagę:
    Thomson 21DM182 Telewizor Extra Flat 21'' Navilight ----- za 790 zł
    http://www.thomson-sklep.pl/opis.php?t=Thomso...2021%20Navilight&towarID=6719&kategoriaID=178

Thomson 21’ DC 220S … za 1.000 zł
    http://www.thomson.com.pl/klz2003product.shtml?comp=&gr=1&po=9&mo=21dc220s&co=1

PANASONIC TX-21PZ1P Telewizor 21'' 50Hz QuntrixF A2/Nicam ... za 890 zł
    http://ewabymail.pl/product_info.php/products_id/8360

http://xga.pl/telewizory/THOMSON_21_DC_320.php

http://www.domar-bydgoszcz.pl/opis.php?id=721&producent=Daewoo&produkt=Daewoo_DTY-21G2K

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru niezawodnych telewizorów kineskopowych o przekątnej 21 cali oraz jakości stosowanych kineskopów. Wielu uczestników poleca kineskopy Sony Trinitron jako trwałe i oferujące wysoką jakość obrazu, z dobrym nasyceniem barw, ostrością i jaskrawością, potwierdzając ich długotrwałą niezawodność na podstawie wieloletniego użytkowania. Jednak pojawiają się opinie, że od połowy lat 90. jakość kineskopów Sony spadła, a modele te stały się bardziej awaryjne, podobnie jak Philips ESF, co skutkuje odradzaniem ich zakupu. Thomson (dawniej Videocolor) jest wskazywany jako producent kineskopów o bardzo dobrej trwałości, z egzemplarzami działającymi nawet 20 lat, oferujących prawie płaskie kineskopy bez problemów z przebiciami międzyelektrodowymi, stanowiąc alternatywę dla Philipsa. Wspomniane są także marki Panasonic i Grundig, przy czym Panasonic oceniany jest mniej korzystnie w porównaniu do Sony, a Grundig jest kojarzony z produkcją w Turcji. Autor dyskusji zwraca uwagę na ograniczoną ofertę kolorystyczną obudów telewizorów (przeważa szary kolor) oraz na obawy dotyczące jakości komponentów montowanych w nowoczesnych modelach, które mogą być mniej trwałe mimo markowych oznaczeń. Wspomniane modele telewizorów to Panasonic 21PZ1P oraz Thomson 182, 220, 320, które różnią się estetyką i łatwością czyszczenia obudów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA