logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się wyłącza przy starcie Windows XP - co może być przyczyną?

chem 29 Sty 2006 16:04 1206 9
REKLAMA
  • #1 2233729
    chem
    Poziom 11  
    Witajcie

Mam ogromny klopot z uruchomieniem mego sprzetu. Wszystko wiecznie pracowalo bardzo dobrze, idealnie, bez problemow, gdy pewnego dnia (przedwczoraj) komputer zaczal odstawiac mi jakies dziwne numery. Otoz po wlaczeniu komputer uruchamia sie, wszystko wydaje sie normalnie, wszystkie swicidelka mrygaja, zapalacja sie, wiatraczki kreca, nie mniej po kilku sekundach komputer sam sie wylacza. Cos mi kolega marudzil, ze spotkal sie z podobnym przypadkiem i u niego pomoglo czyszczenie, odkurzenie i takie tam. Faktycznie u mnie kompuer stoi w obudowie bez boczkow, co by mial lepsza wymiane powietrza :P wtedy wiadomo latwiej jest mu sie zakurzyc. No ale do rzeczy... odkurzylem, z grubsza wyczyscilem, odpalilem i dalej to samo, ten sam klopot. Czasami sie nawet wlaczy, zacznie nawet uruchamiac widoze (uzywam XP jesli to w ogole ma jakies znaczenie) i zawsze bez wyjatku wylacza sie w momencie ukazania napisu "zapraszamy", wowczas komputer zupelnie gasnie, wylacza sie, swieci sie jedynie zielona dioda sygnalizujaca wlaczony komputer, podczas gdy on juz lezy wylaczony :/
    Jak myslicie, czego do diabla mu brakuje, jak mu pomoc?? :/

Oto moja konfiguracja:
    AMD AthlonXP Barton 2500+
    EPOX EP-8RDA3
    ZASILACZ Q-TEC PSU 450W
    2 x 512MB TwinMOS PC3200 CL2.5
    Radeon 9500 64MB z pasywnym chlodzeniem zalmana
    Dwa dyski Maxtor 120GB oraz Seagate 40GB
    Dwie nagrywarki CD.
    I dla zabawy tunerek TV.

Bardzo was prosze o dobre rady jak te bude zreanimowac :)

Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 2233766
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    A zobacz czy ci się czasem nie grzeje procesor bo mogłeś wyczyścić wszystko a wiatraczek się coś popsuł i nie obraca się tak szybko jak powinien.
  • REKLAMA
  • #3 2233792
    chem
    Poziom 11  
    Wiatraczek na radiatorze to Arctic Cooling z czujnikiem temperatury, wiec poczatkowo (poki procek zimny) obroty sa niewielkie, wzrastaja wraz z temperatura. Nie mniej, nie, raczej sie nie grzeje, radiator nie jest goracy. Wydaje mi sie, ze przy procku jest wszystko oki :/
  • #4 2233794
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    do pytania o temperature dołącze pytanie o napięcia zasilacza (zmierzone miernikiem). proponowałbym jeszcze podmienić pamięć, a jaką temperature pokazuje bios (tylko po kilkuminutowym nagrzaniu)?
  • #5 2234092
    chem
    Poziom 11  
    Hmm miernika chwilowo nie mam, ale tak to wyglada po kwadransie w BIOSie:

KLIK
  • REKLAMA
  • #6 2234175
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Pomijając fakt że napięcia mierzone programowo napięcie +12V jest prawie na granicy tolerancji.Spróbuj może podstawić inny zasilacz.
  • #7 2234219
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    temperatura też niska nie jest, szczególnie że to w spoczynku, choć nie jest aż tak wysoka aby mogła być przyczyną problemów, przyjżałbym się radiatorowi, przeczyścił go i ew. zmienił pastę.
  • #8 2234345
    chem
    Poziom 11  
    Ok dzieki za podpowiedzi, sprawdze to w najblizszym czasie. Ale jeszcze jedno pytanie, dlaczego akurat podmienic pamieci?? Czy te kosci nie sa dobre??
  • #9 2234426
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    pamieci raczej beda dobre. 55 stopni na procku po 15 minutach pracy w biosie? stary wyczysc dobrze procek, radiator daj nowa cienka warstwe pasty termoprzewodzacej i juz bedzie git. 55 stopni dla bartona to jest wynik który sie uzyskuje po pdkreceniu go i to sporo. ten procek pracuje na nizszych temperaturach przy standardowych ustawieniach. rzedu 30-40 stopni w stresie a nie w biosie. temperatura procka jest przyczyna twoich problemów.
  • REKLAMA
  • #10 2235066
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    No zapewne to będzie coś nie tak z chłodzeniem. Ja miałem źle założony radiator na procku i temp. miałem właśnie około 55. Poprawnie założyłem radiator i dałem pasty i teraz temp. spadła do 28 stopni.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z systemem Windows XP wyłącza się samoczynnie podczas ekranu "Zapraszamy". Problem pojawił się nagle, mimo wcześniejszej poprawnej pracy sprzętu. Po wstępnym czyszczeniu i odkurzeniu obudowy problem nie ustąpił. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny związane z przegrzewaniem procesora lub niewłaściwym chłodzeniem. Pomiar temperatury procesora w BIOS po 15 minutach pracy wskazuje około 55°C, co jest zbyt wysoką wartością w spoczynku i może powodować wyłączanie się komputera. Zalecane jest dokładne wyczyszczenie radiatora, nałożenie nowej warstwy pasty termoprzewodzącej oraz sprawdzenie poprawności montażu chłodzenia. Sugerowano również kontrolę napięć zasilacza i ewentualną jego wymianę, gdyż napięcie +12V jest bliskie granicy tolerancji. Podmiana pamięci RAM została zasugerowana jako dodatkowa diagnostyka, choć pamięci prawdopodobnie są sprawne. Wskazano, że wentylator Arctic Cooling z czujnikiem temperatury działa poprawnie, a problem najprawdopodobniej wynika z niewystarczającego chłodzenia procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA