logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się podczas uruchamiania Windowsa - co może być przyczyną?

BezThe 01 Paź 2014 14:18 1938 20
REKLAMA
  • #1 14006182
    BezThe
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A więc ten komputer kupiłem jakieś 1.5 miesiąca temu, a dziś podczas normalnego użytkowania poszedłem do kuchni bo mama mnie wołała (...) gdy wróciłem komputer był wyłączony, co mnie zdziwiło przy próbie włączenia wyłączył się zanim się wczytał. Po jakimś czasie udało mi się z nim "porozmawiać" w windows error recovery, więc odpaliłem startup repair, lecz po chwili pc znowu się wyłączył... spróbowałem "uruchom normalnie" lecz zanim pojawi się pulpit on się wyłącza ;/. Dwie rzeczy padły ? Czy jeden czynnik powoduje 2 problemy ? Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 14006198
    neoleszczyk
    Poziom 11  
    Hmmm, włącz tryb awaryjny, następnie odinstaluj ostatnio instalowany program. Przy okazji użyj combofix i pokaż logi (oczywiście w trybie awaryjnym).
  • #3 14006239
    BezThe
    Poziom 12  
    W ostatnim czasie nic nie instalowałem, poza tym zanim się dobije do awaryjnego on się wyłącza. :(
  • REKLAMA
  • #4 14006243
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Wg. mnie komputer się przegrzewa.
    Możesz wejśc do bios i nie wyłącza się tak?

Dodano po 14 [sekundy]:

Podaj pełną listę sprzętu.
  • #5 14006249
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    neoleszczyk napisał:
    Przy okazji użyj combofix i pokaż logi (oczywiście w trybie awaryjnym).

Nie... ComboFixa na tym forum nigdy nikomu nie polecamy !

BezThe napisał:
    Co robić?

Na początek podać pełną specyfikację komputera z uwzględnieniem marki oraz mocy zasilacza. Dodatkowo pokaż SMART dysku z dowolnej dystrybucji live linuksa lub MHDD.
  • REKLAMA
  • #6 14006250
    BezThe
    Poziom 12  
    Niby brałem to pod uwagę lecz nie czuć w ogóle żeby tam coś było chociaż ciepłe bo nie ma czasu się nagrzać, a jest zwykły wiatraczek + ten z karty graficznej więc to raczej wykluczam a części może być problem nie za bardzo się na tym znam a PC kupowałem od osoby prywatnej.
  • #7 14006261
    neoleszczyk
    Poziom 11  
    sPeRaCz - niby dlaczego?! Combofix jest dobrym narzędziem - w dobrych rękach działa cuda. :)

To może nie być koniecznie wina całego komputera. Wejdź do biosu i zbadaj temperatury bo rzeczywiście może być to wina dysku / procesora.
  • #8 14006268
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    neoleszczyk napisał:
    sPeRaCz - niby dlaczego?! Combofix jest dobrym narzędziem - w dobrych rękach działa cuda. :)

A uważasz, że autor tematu ma "dobre" ręce skoro nie potrafi nawet podać specyfikacji PC ?

A tutaj mały artykuł: Link
  • #9 14006275
    BezThe
    Poziom 12  
    Jak wejść do biosu? Win 7
  • #10 14006277
    neoleszczyk
    Poziom 11  
    Dlatego trzeba go naprowadzać jednak - masz racje.

Po odpaleniu komputera od razu kliknij f2 / delete / f11 aż pokaże Ci się ekran. Jeżeli to wykonasz - spisz nazwę producenta BIOS (Phoenix Technologies, AWARD BIOS etc.).
  • #11 14006282
    BezThe
    Poziom 12  
    Wstawie może ktoś coś dojży :P

Dodano po 3 [minuty]:

Niestety gdy próbowałem klikać te przyciski po włączeniu pc zaczął się wyłączać zanim ekran załapie więc nie da rady do tego BIOS'u

Dodano po 6 [minuty]:

Niestety teoria kolegi wyżej się nie sprawdza. Gdy już udało mi się wejść do BIOS'u on także po jakiś 10 sec się wyłączył.
  • #12 14006316
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Zatem ręcznie dokonaj pomiarów napięć.
  • #13 14006338
    BezThe
    Poziom 12  
    Czy chodzi o to ?
  • #14 14006356
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ehh... chodzi o to, abyś do pomiaru napięć posłużył się multimetrem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Dobra rada: oddaj komputer do serwisu, z takim podejściem i kompletnym brakiem podstawowej wiedzy nie zdołamy Ci pomóc.
  • #15 14006361
    BezThe
    Poziom 12  
    Chyba będę musiał ;/ a i jeszcze jedno czy zakużenie mogło to spowodować? niestety nie posiadam sprężonego powietrza aby to wyczyścić i spr a aktualnie nie mogę iść żeby kupić.
  • #16 14006433
    safbot1st
    Poziom 43  
    Poczekaj aż komputer ostygnie, wejdź do bios i sprawdź temperatury w zakładce Hardware Monitor/ Podaj tutaj jakie temperatury osiągało cpu, nb, jak zdążysz zobacz też napięcia.
    Popraw monaż chłodzenia na cpu - jeśli umiesz - to samo z wymianą pasty termo.

Dodano po 1 [minuty]:

BezThe napisał:
    Niestety teoria kolegi wyżej się nie sprawdza. Gdy już udało mi się wejść do BIOS'u on także po jakiś 10 sec się wyłączył.

Ja nie podałem żadnej teorii - chciałem się zorientować,czy zdążysz odczytać temperatury ;)
    safbot1st napisał:
    Możesz wejśc do bios i nie wyłącza się tak?
  • REKLAMA
  • #17 14006449
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    neoleszczyk napisał:

Na pewno usuwa wirusa policyjnego :D

Co do tematu sprawdz też RAM(wyjmij wszystie kości potem włóż jedną) i standardowo reset BIOSU
  • #18 14006466
    safbot1st
    Poziom 43  
    BezThe napisał:
    Wstawie może ktoś coś dojży :P

Ruszone, kompletnie nieostre, niewyraźne zdjęcie - z trudem widać zapinki na cpu. ;)
  • #19 14008244
    neoleszczyk
    Poziom 11  
    stefan1121 napisał:
    neoleszczyk napisał:

Na pewno usuwa wirusa policyjnego :D

Ależ oczywiście, że tak :-D Te ukryte funkcje są bardzo przydatne (ironia).

Wykręć płytę główną z komputera i zrób nam dokładniejszą fotę.
    Wina leży po stronie źle dopiętego radiatora moim zdaniem, dlatego też musiałbyś zdjąć radiator z procesora (łopatologicznie mówiąc: duży, najczęściej prostokątny blok metalu a na nim leży wiatraczek). Po czym sprawdź czy jest na spodzie szara maź zwana tutaj pastą termoprzewodzącą.
    To samo na procesorze (małe, kwadratowe, aczkolwiek delikatne gówienko włożone w płytę główną).

Jeżeli nie ma to przejdź się do sklepu komputerowego i poproś o wyżej wymienioną pastę termoprzewodzącą. Czy jakoś tak xD
  • #20 14008582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 14013543
    BezThe
    Poziom 12  
    Problem rozwiązany poprzez wymiane uchwytu do wiatraczka, który powodował problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który wyłącza się podczas uruchamiania systemu Windows. Po kilku próbach uruchomienia, w tym w trybie awaryjnym i naprawy uruchamiania, komputer nadal się wyłączał. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne przyczyny, w tym przegrzewanie się komponentów, problemy z zasilaczem oraz ewentualne uszkodzenia sprzętowe. Wskazano na konieczność sprawdzenia temperatur w BIOSie, a także na możliwość wymiany pasty termoprzewodzącej. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez wymianę uchwytu do wiatraczka, co sugeruje, że przyczyną były problemy z chłodzeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA