logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset 4010 Comfort - słuchawka nie działa, reset bazy pomaga na krótko

Mandrax 08 Maj 2003 00:04 3775 7
REKLAMA
  • #1 203401
    Mandrax
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Od pewnego czasu występiła dziwna usterka w moim gigasecie, mianowicie słuchawka pomimo ze widzi baze i wszystko niby jest ok to jednak nie daje sie wejść w ustawinia bazy ani liste nieodebranych połączeń, oraz nie moge wykonac żadnego połączenia, podczas kazdej z prób słuchawka wraca do ekranu początkowego bez rezultatu. Ciekawe jest to że, jezelli odłacze baze od zasilania na jakiś czas powiedzmy 3-4 min to telefon zaczyna działać prawidłowo, niestety po parunastu minutach problem powraca, (nie napisąłem że telefon wtedy również nie sygnalizuje i nie odbiera połączeń przychodzących), co ciekawe jest taka prawidłowość że czym dłużej baza odłączona od zasilania tym potem telefon działa prawidłowo dłużej ??? Czy ktoś wie o co chodzi i jak z tym sobie poradzić ? ? ?
  • REKLAMA
  • #2 203584
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wylacz baze na chwile, wcisnij i przytrzymaj przycisk na bazie, nastepnie wlacz baze do sieci trzymajac jeszcze przycis przez ok 30s po wlaczeniu bazy. Wymelduj i zalelduj ponownie sluchawki jesli zajdzie potrzeba. Powinno pomoc, jesli nie usterka sprzetowa...
  • REKLAMA
  • #3 203675
    Mandrax
    Poziom 12  
    Diodak.fm napisał:
    Wylacz baze na chwile, wcisnij i przytrzymaj przycisk na bazie, nastepnie wlacz baze do sieci trzymajac jeszcze przycis przez ok 30s po wlaczeniu bazy. Wymelduj i zalelduj ponownie sluchawki jesli zajdzie potrzeba. Powinno pomoc, jesli nie usterka sprzetowa...

Niestety to już robiłem na samym początku, baza sie wyresetowała i dalej to samo ...
  • #4 203934
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Miałem kiedyś coś takiego. Okazało się, że uszkodzona była płyta główna bazy (możliwe, że końcówka mocy). Objawy były jeszcze i takie, że jak już udało się połączyć z bazą, to po kilku godzinach ciągłej rozmowy pojawiały się trzaski w słuchawce. Dopiero po dalszych kilkunastu minutach zrywało połączenie.
    Niestety, ale chyba masz do wymiany płytę główną bazy :(. Poeksperymentuj z ponownym wlutowaniem końcówki mocy. Może się tylko odkleiła?
  • REKLAMA
  • #5 206938
    Mandrax
    Poziom 12  
    Mam tez dokładnie te same objawy, niestety nie mam do tego żadnych części wiec pozostaje albo wizyta w serwisie albo zakup bazy o ile sie nie myle koszują ok 150 zł
  • REKLAMA
  • #6 1707416
    andy76
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie wiem co to znaczy "przelutować gorącym powietrzem" ale po wyciągnięciu płyty głównej z bazy przedmuchałem ją suszarką. Miałem identyczne objawy jak powyżej. Teraz ich już nie ma. Telefon wrócił do normalności.

Pozdrawiam,

andy76

DODANE

Ale niestety nie na długo. Znowy się wywalił.
  • #7 1710122
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    temat regularnie wraca ,jak bumerang,taka już uroda tego modelu
    poszukaj wcześniejsze posty a dowiesz sie dużo więcej
  • #8 1766858
    mmmariusz
    Poziom 11  
    Miałem taki sam problem. Kilka razy rozebrałem bazę i przez kilka sekund podgrzewałem moduł nadawczy (w kształcie prostokąta pokrytego metalową osłoną ok. 1,5x3cm.) Na kilkanascie tygodni pomagało, aż za którymś razem z nerwów przesadziłem z tym podgrzewaniem i moduł odpadł. Proponuję nie naprawiać gdyz to sie nie opłaca.

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Gigaset 4010 Comfort pojawia się problem z działaniem słuchawki, która mimo połączenia z bazą nie pozwala na dostęp do ustawień bazy, listy nieodebranych połączeń ani wykonywanie połączeń. Reset bazy poprzez odłączenie zasilania na kilka minut tymczasowo przywraca funkcjonalność, jednak problem powraca po kilkunastu minutach. Próby resetu bazy z przytrzymaniem przycisku nie przynoszą trwałego efektu. Przyczyną usterki jest najprawdopodobniej uszkodzona płyta główna bazy, a konkretnie moduł nadawczy lub końcówka mocy, co potwierdzają objawy takie jak trzaski podczas rozmów i zrywanie połączeń. Tymczasowe rozwiązania obejmują podgrzewanie modułu nadawczego lub suszenie płyty głównej, co jednak daje efekt krótkotrwały i ryzyko uszkodzenia elementu. Naprawa poprzez przelutowanie jest możliwa, ale wymaga umiejętności i części zamiennych. Koszt wymiany płyty głównej bazy to około 150 zł, a naprawa nie jest opłacalna ze względu na powtarzalność usterki. Problem jest znany i często powraca w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA