Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

gigaset 4015 comfort szuka bazy

mikm 11 Lut 2004 17:23 2238 8
  • #1 11 Lut 2004 17:23
    mikm
    Poziom 12  

    Problem jest nastepujacy:
    Gdy dostalem ten telefon byl zimny (przyszedl poczta)
    po wlaczeniu (stan baterii na 1/3) natychmiast pojawilo sie int1 i wszystko bylo sprawne nawet z 20 m zero szmerkow, chociaz raz na 10 razy jak wlaczalem sluchawke to byly male znieksztalcenia przez 2-3 sekundy
    telefon dzialal tak przez 2-3 godziny poczym zgubil baze
    caly czas jest "szukam bazy" i teraz nawet jak odlacze na 12 godzin to jest to samo

    jaka jest procedura resetu telefonu (wymeldowanie)?
    czy baza powinna jakies dzwieki wydobywac przy resecie?

    jak dorwe drugi telefon to sprawdze co jest uszkodzone, a moze juz ktos moze mi po symptomach zawezic krag poszukiwan

    0 8
  • #3 12 Lut 2004 09:07
    mikm
    Poziom 12  

    hej
    raczej obstawiam uszkodzenie sprzetowe...sama sluchawka sie przeciez nie wymeldowala programowo (instrukcje posiadam, nawet serwisowa ale to nic nie wnosi)
    wedlug mnie jakis element jest uszkodzony i po nagrzaniu sie przestaje pracowac..tylko wlasnie nie wiem gdzie go szukac

    0
  • #4 12 Lut 2004 09:45
    zodiak318
    Poziom 34  

    Witam. Jak masz możliwość to spróbuj zameldować słuchawkę do innej bazy DECT (u jakiegoś znajomego) i wtedy będziesz mógł stwierdzić czy to wina bazy czy słuchawki. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

    0
  • #5 13 Lut 2004 00:25
    mikm
    Poziom 12  

    hmm wydaje sie ze baza jest sprawna, jeszcze nie sprawdzilem czy loguje inna sluchawke ale po zblizeniu do radioodbiornika zakloca go co dobrze chyba rokuje no i automatyczna sekretarka odbiera...wiec to na 99% telefon

    0
  • #6 16 Lut 2004 02:10
    mikm
    Poziom 12  

    ehh ten 1% okazal sie wlasciwa usterka...znaczy baza nie dziala...telefon-sluchawka i zasilacz bazy jest ok (sprawdzilem z drugim kompletem)
    Bazy nie znajduja ani sluchawka comfort ani classic (probowalem zarowno recznie jak i automatycznie) :( :( :(

    0
  • #7 16 Lut 2004 10:34
    infinity
    Specjalista od telefonów

    Do tej pory trafiły mi się dokładnie 3 sztuki takich telefonów na takie usterki. We wszystkich problem lezał po stronie bazy. Zdjąłem ekran i Przelutowałem gorącym powietrzem radiówkę, teoretycznie troche pomogło ale na bardzo krótki czas, wiec uszkodzenie zapewne jest w samym module radiowym ale to z pewnościa nie przerwy czy zimne luty( przynajmniej w moim przypadku).Ostatcznie po kilku godzinach nierownej walki oddałem klientowi w takim stanie jak był.
    Pozdrówka

    0
  • #8 16 Lut 2004 19:23
    mikm
    Poziom 12  

    moze zwykla lutownica z cieniutkim grotem i lupka da rade?...jak zdjac ten ekran? jest dosc solidnie przyklejony (jesli o dobrym module mysle..kwadratowy na "drugiej warstwie plytki" - jakis dziwny patent)
    w koncu jesli wszystko dzialalo...to raczej jest to jakis zimny lut

    0
  • #9 16 Lut 2004 22:46
    infinity
    Specjalista od telefonów

    Tak, radiowka jest pod ta prostokątną blacha.. (ekranem)
    Faktycznie nie łatwo to zdjąć, ja to objechałem ciepłym powietrzem i zeszło. Na jedna lutownice mozesz miec problem.
    Oczywiscie nie zaszkodzi przelutować elemntów ale podejrzewałym bardziej ze pływa jakas pojemnosc...
    Pozdrwka!

    0