logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRUNDIG ST63-450 CUC4510 - brak obrazu i dźwięku, białe pasy przy +UG

szymon_nowy 29 Sty 2006 18:42 1767 8
REKLAMA
  • #1 2234369
    szymon_nowy
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    mam problem z wyżej wymienionym TV brak obrazu i dzwięku na przyciski z klawiatury lokalnej jak i z pilota reaguje poprawnie brak OSD ale na wyświetlaczu lokalnym zmieniają się funkcje wszystkie napięcia z przetwornicy wyglądają na prawidłowe gdy zwiększam napięcie +UG znajdujące się na płytce kineskopu na ekranie pojawiają się poziome białe pasy
  • REKLAMA
  • #2 2234417
    ryś.
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Sprawdz odchylanie pionowe,napięcia i elektrolity.Pozdr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2234454
    szymon_nowy
    Poziom 13  
    w odchylaniu jest układ TFK8170 na schemacie tego modelu mam TDA8170 ale to chyba to samo zasilanie tego układu wygląda na prawidłowe 25V wymieniłem wszystkie kondensatory filtrujące C414 również

układ TDA8140 wygląda na sprawny zasilanie 12V wymieniłem kondensator C527 filtrujący zasilanie tego układu a co do układu SD3202-3 to nie mogę go znaleźć czy to na pewno z tego TV
  • #5 2234717
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Układ jest w puszce głowicy. Jego uszkodzenie objawia się tym, że TV szuka i nic nie znajduje. Jest śnieg i tyle.
  • #6 2234727
    szymon_nowy
    Poziom 13  
    czy da się jakoś sprawdzić ten układ TDA8140 bez podmiany jego bo jest dosyć drogi

wszystkie kondensatory obok niego wymieniłem C527 C574 C577 itd. czy to on może być padnięty steruje on bazą tranzystora BU508 a przecież wysokie napięcie jest żarzenie również

"Układ jest w puszce głowicy. Jego uszkodzenie objawia się tym, że TV szuka i nic nie znajduje. Jest śnieg i tyle."

ale przecież w mój TV niema żadnego śniegu nic nie wyświetla sie na ekranie wyświetlacz na panelu TV również zachowuje się OK więc to chyba nie SDA3202-3
  • #7 2234811
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Nie wiem z czego to wynika, że kolega daje się podpuścić każdej mało fachowej radzie. TDA 8140 ( jak oryginał za drogi dla kol. to wstawic mozna po niewielkiej przeróbce TDA8143. Tylko po co?) to generator i pracuje bo ma kol. raster z jasnymi pasami po podniesieniu G2, objaw uszkodzenia głowicy napisałem wyzej. Więc? Odchylanie pionowe ? hm... w przypadku jego braku najczęściej po podniesieniu G2 jest pozioma jasna kreska przez środek ekranu. Każdą poradę trzeba dostosować do swojej usterki bo amatorszczyzny nie brakuje.
  • REKLAMA
  • #8 2235036
    szymon_nowy
    Poziom 13  
    wymontowałem głowice rozmontowałem ją w środku niema SDA3202-3 ani TSA5511 jest SDA3302 czy da się jakoś go sprawdzić może to jakiś element SMD z nim współpracujący
  • #9 2236279
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    Witam
    Oczywiście, jeśli jest raster to 8140 odpada - przepraszam mało dokładnie przeczytałem objawy. Co do SDA3202( w nowszych wersjach może być 3302) podtrzymuję swoją sugestię. Układ ten steruje również przełączaniem AV i uszkodzenie nie musi objawiać się śniegiem na ekranie. Przed wymianą należało by jednak sprawdzić sygnały dochodzące do głowicy +H, +B, SDA, SCL, sygnał video na pin 13 mod. ZF, ale zakładam że w tym dziale niektóre rzeczy są oczywiste (nie jesteśmy na forum dla "początkujących").

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora GRUNDIG ST63-450 CUC4510, który nie wyświetla obrazu ani dźwięku, mimo poprawnej reakcji na przyciski lokalne i pilota oraz zmiany funkcji na wyświetlaczu lokalnym. Brak OSD, a przy zwiększaniu napięcia +UG na płytce kineskopu pojawiają się poziome białe pasy. Sprawdzono napięcia z przetwornicy oraz kondensatory filtrujące, w tym C414 i C527, które zostały wymienione. W układzie odchylania pionowego znajduje się TFK8170 (w schemacie TDA8170), zasilany napięciem 25V, który wydaje się działać prawidłowo. Układ TDA8140, odpowiedzialny za generację rastra i sterowanie bazą tranzystora BU508, również jest zasilany i kondensatory wokół niego wymienione, jednak jego uszkodzenie może powodować brak obrazu. W głowicy telewizora znajduje się układ SDA3302 (w starszych wersjach SDA3202-3), który steruje m.in. przełączaniem AV i może wpływać na brak sygnału video. Uszkodzenie tego układu objawia się zwykle "śniegiem" na ekranie, ale w tym przypadku brak jest takiego efektu. Zalecane jest sprawdzenie sygnałów +H, +B, SDA, SCL oraz sygnału video na pinie 13 modułu ZF. Podniesienie napięcia G2 powoduje pojawienie się jasnych poziomych pasów, co wskazuje na możliwe uszkodzenie głowicy kineskopu lub problemy z odchylaniem pionowym. Wymiana układu TDA8140 jest kosztowna, ale możliwa jest zamiana na TDA8143 po niewielkiej przeróbce. Wskazano, że każdą diagnozę należy dostosować do specyficznych objawów usterki, unikając ogólnych porad.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA