logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić i naprawić uszkodzone sektory na dysku WD 80 GB w Windows XP?

mobi69 29 Sty 2006 23:34 1389 7
  • #1 2235762
    mobi69
    Poziom 2  
    Jak moge sprawdzić czy mój dysk ma jakieś popsute sektory. Mam dysk WD 80 GB 3 partycje NTFS ! Jak moge do sprawdzić lub ewentualnie naprawić !!! przyposzukiwaniu błędów wyskakują mi ich dziesiątki mam XP pomocy i prosze o szczeg bo tepy jestem jak diabli !!

Dzieki za wyrozumiałość
  • #2 2235767
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Jeśli masz Windowsam to łopatologicznie: Mój komputer > wybrana partycja (c:, d: itd.) > właściwości > narzędzia > sprawdzanie błędów
    Są też różne programy do zaawansowanego sprawdzania błędów na dyskach, a nawet naprawiania takowych, ale mniejsza o to, odsyłam do google (np: sprawdzanie błędów dysku) :)
  • #3 2235947
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    W parametrach SMART dysku sprawdzasz reallocated sector count - ma byc "zawsze w normie lub pozytywnie".
  • #4 2236145
    mobi69
    Poziom 2  
    a może znasz jakiś inny sposób ?? jakim programem to sprawdzić i naprawić ?? bo hdd regenerator chyba nie chodzi na ntfs odp
  • #5 2236149
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Wiem że w pakiecie Norton SystemWorks kiedyś coś takiego było
  • #6 2236217
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    mobi69 napisał:
    a może znasz jakiś inny sposób ?? jakim programem to sprawdzić i naprawić ?? bo hdd regenerator chyba nie chodzi na ntfs odp

Najpierw wypadałoby przetestować dysk programem diagnostycznym producenta Datalifeguard diagnostic http://support.wdc.com/download/.
    Dopiero później możesz próbować innych narzędzi.

Sprawdziłbym także wszelkie połączenia kablowe dysku (zasilanie, taśma itp.)

Jakiego typu błędy wyskakują Ci podczas sprawdzania dysku (najlepiej wklej zrzut ekranu) ?
  • #7 2240145
    mobi69
    Poziom 2  
    to też nie działa scandisc zawiesza się na 15% i dalej nie idzie może jakiś programik spod dosu by pomugł zna ktoś taki ?

Dodano po 4 [minuty]:

Wie ktoś czy HDD regenerator chodzi na partycjach NTFS ???? bo go coś uruchomić nie moge ??[/b]
  • #8 2240278
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Oprogramowanie producenta nie działa, wersja pod DOS też nie (Datalifeguard diagnostic for DOS Floppy lub CD) ?

Coś kombinujesz, nasłuchałeś się cudów o HDD Regeneratorze a on cudów nie robi, naprawia tylko błędy magnetyczne dysku.
    Nie ma dla niego znaczenia system plików na dysku (FAT czy NTFS) oraz czy jest sformatowany lub podzielony na partycje. Poczytaj http://www.dposoft.net/#b_hddhid
    i wątki na forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic414547.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic320378.html
    Więcej znajdziesz używając SZUKAJ

Zrób najpierw to co Ci powiedziałem wcześniej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sprawdzania i naprawy uszkodzonych sektorów na dysku twardym Western Digital o pojemności 80 GB z systemem plików NTFS w Windows XP. Podstawową metodą jest użycie wbudowanego narzędzia systemowego do sprawdzania błędów dysku (właściwości partycji > narzędzia > sprawdzanie błędów). Zalecane jest także sprawdzenie parametrów SMART, zwłaszcza licznika sektorów przeniesionych (reallocated sector count). Do diagnostyki dysku rekomendowany jest oficjalny program producenta WD – Data Lifeguard Diagnostic, dostępny na stronie wsparcia WD. W przypadku problemów z narzędziami Windows, można spróbować programów działających pod DOS, takich jak Data Lifeguard Diagnostic for DOS. Wątpliwości dotyczą działania programu HDD Regenerator na partycjach NTFS – program ten naprawia błędy magnetyczne dysku i jest niezależny od systemu plików, jednak nie gwarantuje cudownych efektów. Wskazane jest również sprawdzenie fizycznych połączeń dysku (kable zasilania i danych). Scandisk może się zawieszać podczas testu, co sugeruje konieczność użycia bardziej zaawansowanych narzędzi diagnostycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA