logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jest możliwa naprawa dysku twardego domowym sposobem?

Głaz 28 Cze 2005 17:00 31511 15
  • #1 1613462
    Głaz
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie.
    Mój brat poprosił mnie abym mu się dowiedział czy jego dysk twardy nadaje się jeszcze do naprawy.
    Objawy:
    Nie można utworzyć nowych partycji.(FDISK). Po usunięciu starych nie można utworzyć nowej. Nie chce się przeliczać w %. Po zresetowaniu dalej istnieją stare partycje. Dysk ma w chwili obecnej trzy partycje: C = 2GB, D = 4GB,E = 4GB

Na aukcjach internetowych można zakupić super programy, które naprawiaj dyski. Czy to prawda? Czy jest to możliwe? Czy tylko naciąganie!?

Podaję dane z dysku
    MaXtor N256
    MODEL: 34098H4; HDA: 04A; PCBA:03A; Unique:11A; Code YAH814Y0
    Cylinders: 16383; Heads: 16; Sectors: 63.
    Dziękuję za zainteresowanie
  • Pomocny post
    #2 1613478
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Możliwe że są uszkodzenia w botsektorze, dlatego nie można zmienić partycji. Ale możesz spróbować z programem HDDRegenerator. Nie jeden dysk w ciężkim stanie postawił na nogi.
    O magicznych programach z allegro zapomnij, lepsze rady znajdziesz na elektrodzie.
  • Pomocny post
    #3 1613492
    artip
    Poziom 13  
    Możesz spróbować programem Partition Magic, za jego pomocą możesz robić z dyskiem prawie wszystko. Powodzenia. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 1614614
    rafels
    Poziom 26  
    Wysłałem
    Powodzenia
  • #6 1619526
    Głaz
    Poziom 15  
    Dziękuję
    Program jest OK., naprawiłem nim przy okazji dwa inne dyski. Musze jednak stwierdzić, że tego w/w nie jest w stanie ruszyć.
    Objawy:
    Program zaczyna działać i sprawdza około do 1000 sektorów, wykrywa dwa „B” i zatrzymuje się. Czas pracy około 45 min.
    Próbowałem też korzystać z programów ze strony producenta.
    Może problem polega na nieznajomości j. Angielskiego, ale coś tam kumam.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1619594
    rafels
    Poziom 26  
    Jeden z dysków w cięższym stanie udało mi się naprawić dopiero za którymś z kolei razem. Najpierw program się zawiesił w jednym miejscu. Po resecie znowu się zawiesił w innym miejscu. Czekałem 2 godź i znowu zresetowałem. W końcu naprawa doszła do końca i na dysku tym dało się zainstalować nawet Win98. Dlatego czasem warto uzbroić się w cierpliwość.
    Ale możliwe że ten dysk jest już tak uszkodzony że nie da się go podnieść.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 1621327
    blu123
    Poziom 13  
    witam
    powiem tak miałem dysk IBM 20gb i uszkodzone tyle klastrów niedało sie nic zroić ale ten mały progrmik go naprawił komp stał w piwnicy i pracował prawie tydzień ale dysk działa .
  • Pomocny post
    #9 1621380
    tygrys28
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    witam
    czy ja tez mógłbym poprości o ten programik HDDRegenerator jesli to mozliwe mój maill: Alexandro29(_at_)interia.pl

z góry dziekuje
  • Pomocny post
    #10 1621493
    rafels
    Poziom 26  
    Widze że program przydał by się wielu osobom.
    Nieoficjalny path dostepny jest na http://icracks.net/ wystarczy poszukać
    Jest to wersja HDD Regenerator 1.41
    Załączniki:
    • Setup.exe (1.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1680001
    Głaz
    Poziom 15  
    tygrys28 napisał:
    witam
    czy ja tez mógłbym poprości o ten programik HDDRegenerator jesli to mozliwe mój maill: Alexandro29(_at_)interia.pl

z góry dziekuje

Osobiście używam programu w wersji 1.51DEMO. Działa super. Wysłany na e-mail.
  • Pomocny post
    #12 1680089
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Polecam HDD Regenerator 1.41 ( posiadam ). 6 dysków nim naprawiłem i działają baz problemów. Oczywiście nie jest to cudo, dyski bardziej skopane są nie do naprawy.
  • Pomocny post
    #13 1682008
    saico
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Czy ten program pociągnie dysk podpięty po usb?
  • Pomocny post
    #14 1700633
    striker
    Poziom 12  
    Pociągnie, warunkiem jest wykrycie dysku USB przez bios jako storage device. Wtedy nawet uruchamiany z dyskietki HDD regenerator będzie wspolpracowal z tym dyskiem
  • Pomocny post
    #15 1701435
    saico
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Rozumiem, ale obawiam się, że mam zbyt "starą" płytę główną. Nie mam takiej opcji w biosie a robiłem upgarde już do "najnowszego". No nic, temat już rozwiązałem - pozbyłem się go... dzięki za podpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy MaXtor N256 wykazuje problemy z tworzeniem i usuwaniem partycji, prawdopodobnie z powodu uszkodzeń w sektorze rozruchowym (bootsektorze). Zalecane jest użycie programu HDD Regenerator, który potrafi naprawić uszkodzone sektory magnetyczne i przywrócić funkcjonalność dysku, choć skuteczność zależy od stopnia uszkodzenia. Użytkownicy potwierdzają, że program ten pomógł im w naprawie kilku dysków, jednak w przypadku poważniejszych uszkodzeń może być nieskuteczny. Alternatywnie można spróbować narzędzia Partition Magic do zarządzania partycjami. HDD Regenerator działa również z dyskami podłączonymi przez USB, pod warunkiem, że BIOS wykrywa je jako urządzenia magazynujące. Naprawa może wymagać wielokrotnego uruchamiania programu i cierpliwości. Programy reklamowane na aukcjach internetowych często okazują się nieskuteczne lub są próbą wyłudzenia pieniędzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA