logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer z głośnikiem STX GDN-22-120-4-SS lub GDN-32-150-4-SS?

szczupx 30 Sty 2006 21:54 1158 2
REKLAMA
  • #1 2239145
    szczupx
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    Witam wszystkich

Jako że sesja już praktycznie za mną :D, postanowiłem w końcu wziąść się za rzecz która chodzi mi po głowie od dłuższego czasu. Chciałbym zbudować własnołapnie zgrabny subwoofer, domowy, do słuchania muzyki i filmów. Nie chcę, aby miał jakąś potworną moc - mam malutki pokoik, a i sąsiadom nie chcę życia uprzykrzać. Zależy mi na przyjemnym, niemęczącym, głębokim basie. Chciałbym, aby głośnik schodził najniżej jak tylko się da.
    Wstępny projekt zakłada głośnik STX GDN-22-120-4-SS lub GDN-32-150-4-SS. Ten pierwszy biorę pod uwagę, gdyż zależy mi także na nie za dużych rozmiarach całości. Czytając znalezione artykuły doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie zbudować obudowę z bass-reflexem.
    Planuję wpakowanie do środka obudowy wzmacniacza, prawdopodobnie na jakimś scalaczku niewymagającym zbyt wielu dodatkowych elementów.

Mam kilka pytań, na które chciałbym znać odpowiedzi zanim zabiorę się do wydawania kochanych pieniążków :P
    W kwestii budowania głośników od zera jestem praktycznie lama więc proszę mnie poprawiać jeśli piszę bzdury.

1) Który głośnik wybrać - ten większy czy ten mniejszy? Czy ten mniejszy da się jakoś magicznie zmusić do pracy w niskich częstotliwościach, powiedzmy ~35Hz?
    2) Czy projektowanie obudowy sprowadza się do wbicia parametrów ze strony www.stx.pl do odpowiedniego programu, naciśnięcia calculate, i dobrania takich proporcji jak mi pasują? Czy umiejscowienie tunelu bass-reflexu i głośnika (spód, bok, góra) jest obojętne?
    3) Czy płyty wiórowe ze starych mebli nadają się do budowy skrzyni?
    4) Jak estetycznie i tanio, a przy okazji prosto w wykonaniu wykończyć obudowę? Tak mi się marzy wykończenie udające jasne drewno - głośniki mają jasne membrany, i myślę, że będzie to ładnie wyglądało. Jakaś okleina? Skąd to wytrzasnąć, ile to kosztuje?

odnośnie wzmacniacza:
    1) budować na jakimś scalaczku czy na tranzystorkach? (z lutownicą jestem za pan brat, ale już w opracowywaniu własnych układów bądź kiedy się coś zaczyna psuć już jest gorzej)
    2) knuję zasilenie wszystkiego z transformatora toroidalnego od halogenów. Tak sobie myślę, że powinno udać się wycisnąć z tego na oko 30W:
    napięcie 12V
    impedancja głośnika 4 Ohm
    czyli maks prąd = 12/4 = 3A
    czyli ~moc = 3A * 12V = 36W
    Biorąc pod uwagę, że aktualnie mój pokój nagłaśnia wzmacniacz 2x10W na jakimś TDA, i jest aż za głośno (tylko basu trochę brak...) myślę, że te 30W wystarczy.
    Jeśli się mylę - proszę poprawcie mnie. Nie bez znaczenia jest dla mnie fakt, że taki transformator mam w szufladzie (akurat ma 60VA) więc odpada koszt zakupu :)
    Zasilanie 12V ma dla mnie też tą zaletę, że będę mógł bezboleśnie i bez dodatkowych wydatków zaimplantować suba w samochodzie (jeśli postanowię zostać dresem :D)

Dzięki za dotrwanie do końca posta, każda uwaga będzie cenna. :)
  • REKLAMA
  • #3 2239837
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    1. GDN-32 zejdzie znacznie niżej, pozatym jest znacznie większą efektywność. Ja bym się nie zastanawiał. Lepiej zrobić raz a porządnie. Tych 35Hz niewiele jest w muzyce, dopiero od 40Hz zaczyna się "łubu-dubu" jakie zazwyczaj słyszy się w muzyce (nie mam na myśli Bass Teest'ów)
    2. Tak się właśnie zaczyna. Dla GDN-22 objętość 25-30L, dla GDN-32 objętość 45-60L. Strojenie w granicach 40Hz.
    3. Nadają się, pod warunkiem, że nie są zawilgotniałe, nie rozwartswiają się. Pamiętaj o usztywnieniu obudowy listwami wewnątrz, wiążąc ze sobą przeciwległe ściany.
    4. Na początek okleina, jednak będziesz musiał wyszpachlować obudową i dokładnie ją wyrównać papierem ściernym. Możesz popróbować z fornirem, jednak z opinii innych nakładanie forniu nie zawsze przebiega po naszej myśli.

Co do wzmacniacza, nawet te 30W "nie pociągnie" tych STX'ów, aby wycisnąć z nich pełny potencjał potrzeba im dostarczyć mocy RMS bliskiej ich znamionowej.
    Na początek może być TDA, najlepiej w mostku. Możesz składać kity, lub u użytkownika Irek2 kupić gotowy moduł wzmacniacza, wraz z filtrem dolnoprzepustowym aktywnym, filtrem subsonicznym, przełącznikiem fazy, regulacją wzmocnienia, trafem czuwania itp. Na płytce znajduje się mostek prostowniczy i kondensatory. Koszt to ok. 120zł ale podłączasz trafo 200VA 2x24V i masz gotowy wzmacniacz do subwoofera. Przy mostku proponuję jednak głośniki o impedancji 8om, będzie bezpieczniej dla wzmacniacza.
REKLAMA