logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie tranzystora BU 508D w telewizorze Samsung CK-5073T - przyczyny?

Andrzej_B 31 Sty 2006 19:23 2166 8
REKLAMA
  • #1 2242442
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam.Mam odbiornik OTV Samsung CK-5073T.Miałem uszkodzony BU 508D,ale zanim wstawiłem sprawny podłączyłem żarówkę 60W.Zasilacz zachowywał się poprawnie.Postanowiłem wstawić tranzystor,po paru minutach słychać było jak wysokie zanika i z powrotem pojawia się obraz.Po jakimś czasie spróbowałem delikatnie pod wyszyć napięcie siatki kineskopu G2 i niestety tranzystor zwarł.Wszystko co miałem na myśli sprawdziłem,zimne luty itp.W tej chwili odbiornik gra,ale jest coś nie tak.Mam pytanie czy ta usterka może być zależna od kineskopu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2242586
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Witaj Andrzeju!
    Sprawa wydaje się dosyć trudna.
    Nie napisałeś, jakie to chassis.
    Wyczytałem, że CK5073T/SEHCX to chassis P1B
    CK5073T/SSHX to chassis SCT11D;
    Ale oba mają zasilacz na hybrydzie SMR40200.
    Jeżeli masz Serisy Elektroniki, to poczytaj artykuły SE8/00 str47-48
    i SE 3/03 str. 43-44. To tyle znalazłem.
    A teraz kilka pytań:
    -Czy tranzystor grzał się w czasie pracy ???
    -Jakie jest napięcie +B w stanie ON ?
    -Jakie jest napięcie w stanie STBY ???

M0że spróbuj dołączyć żarówkę 15-25W i z tą żarówką uruchomić telewizor, będziesz mógł obserwować zmiany napięcia, czy nie "skacze" w górę ? Mam nadzieję, że masz schemat.
    Pozdrawiam! :D
  • Pomocny post
    #3 2242633
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    jak dla mnie to wygląda to na jakąś przerwę w sterowaniu BU, lub zwierają cewki odchylające.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2242639
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    jeśli chodzi o kineskop to sprawa wygląda tak że jeśli by było coś z siatkami to ekran może być czarny , biały lub nie ostry to raczej nie powodoje uszkodzeń kulcza , jedynie gdyby " dostał powietrza" to mogło by dochodzić do przebić wewnątrz i tu może wystąpić przebicie klucza jednak takiego uszkodzenia trudno nie zauważyć - filoetowa poświata na szyjce kineskopu....tak jak poprzednik napisał trochę mało informacji zwłaszcza temperatury tego BU zaraz po przebiciu bo jeśli jest bardzo gorący a napięcia z zasilacza są OK można by podejrzewać trafo że może mieć zwarcie w środku , bo pisałeś że po wymianie BU musiałeś trochę podnieś nap. na G2 co może sugerować zaniżone napięcia wyj. z trafopowielacza...
  • REKLAMA
  • #5 2242665
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Witam.Radiator tranzystora jest ciepły,można go spokojnie dotknąć.Zo stawiałem zasilacz na żarówce przez dłuższy czas i wszystko wyglądało dobrze.Napięcia mierzyłem według schematu tak jak pisałeś i też się zgadzają.Na razie odbiera,ale zostawiam go do obserwacji zanim go skręcę.O dalszej pracy odbiornika na pewno dam znać.Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #6 2242707
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Robiłem kiedyś taki telewizorek z podobną usterką.
    Przyczyną uszkadzania tranzystora był sporadycznie strzelający kineskop. Usterka namierzona dzięki podstawieniu kineskopu.

Jeżeli chodzi o obserwacje zasilacza pod zarówką to nie jest ona wiarygodna. Brak zmian obciążenia przetwornicy i nie wiadomo jak działają układy. Chociaż w tym chasis jest dioda R2k i ona powinna zadziałać. Sprawdz dokładnie sterowanie i układ odchylania H.
  • #7 2242716
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    Witam
    Proszę sprawdzić C413.
    Może warto by było zastosować inny tranzystor . Ostatnio trudno trafić na BU508 dobrej jakości.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Uszkodzenie tranzystora BU 508D w telewizorze Samsung CK-5073T - przyczyny? wycinek.jpg (57.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2242801
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Muszę jeszcze dodać,że przy zaniku wysokiego są właśnie takie przestrzały właśnie na kineskopie blisko cewek odchylania.Jutro to dokładniej sprawdzę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2242895
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    przy zaniku WN to normalne że mogą wpstępować delikatne strzały, może to banalne co powiem ale sprawdź czy zewnętrzna - grafitowa powłoka kineskopu jest dobrze połączona z masą chassis,, i jeszcze jedno patrząc w/g schematu zamieszczonego przez "k.k" sprawdź rezystory R413 i R414 , uszkodzenie zwłaszcza R414 będzie powodować uszkodzenia BU , często zdarzało się to w TV Sony serii KV-29...., w pierwszych seriach tych TV wogóle tego R nie było i niestety non-stop padały klucze, potem je zmodyfikowano, dołożono te R-ki i jest OK.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung CK-5073T doszło do uszkodzenia tranzystora BU508D, który po wymianie zwarł się po podniesieniu napięcia siatki G2 kineskopu. Zasilacz zasilany przez żarówkę 60W działał poprawnie, a radiator tranzystora był ciepły, lecz nie gorący. Podejrzewa się problemy z układem sterowania tranzystora lub zwarcia cewek odchylania. Uszkodzenie może być związane z kineskopem, zwłaszcza gdy występują przeskoki i wyładowania blisko cewek odchylania podczas zaniku wysokiego napięcia. Zalecane jest sprawdzenie połączenia grafitowej powłoki kineskopu z masą chassis oraz rezystorów R413 i R414, których uszkodzenie może powodować awarie BU508D. Warto również zweryfikować układ odchylania poziomego i sterowanie tranzystora. Wskazano, że problemy z kineskopem mogą powodować sporadyczne przebicia klucza, co prowadzi do uszkodzeń tranzystora. Dodatkowo sugerowano użycie innego, dobrej jakości tranzystora BU508D oraz konsultację schematów chassis P1B lub SCT11D, na których oparty jest model CK-5073T.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA