logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MT8870 - nie chce zadziala - nie odbiera dzwiekow DTMF

Bigfoot 31 Sty 2006 22:33 1736 4
REKLAMA
  • #1 2243335
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Mam taki problem: uklad polaczony jak na obrazku z wyjsciem sluchawkowym komputera, na ktore np. z Wiampa podaje dzwieki DTMF (dlugosc dzwieku: 180 ms). Wedlug mnie odebranie odpowiedniej czestotliwosci DTMF powinno spowodowac wyzerowanie linii STD, ktora non stop sprawdzam przez mikrokontroler. Niestety tak sie nie dzieje - na linii STD wciaz jest stan niski. Ma ktos moze pomysl dlaczego?
    Załączniki:
    • MT8870 - nie chce zadziala - nie odbiera dzwiekow DTMF dtmf.JPG (31.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2243502
    witd
    Poziom 11  
    Witam
    Problem moze byc w kwarcu.
    Czy on generuje?
  • REKLAMA
  • #3 2244974
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Kwarc jest Ok, podejrzewam, ze cos jest nie tak z doborem rezystorow/napieciem REF. Wie ktos moze jakie one powinny byc? Wejsciem do ukladu jest wyjscie sluchawkowe, czyli napiecia rzedu do kilkuset mV...
  • REKLAMA
  • #4 2257389
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Chyba wiem w czym sprawa choc jeszcze nie sprawdzilem bo chwilowo nie ma przy sobie ukladu. Prawdopodobnie trzeba zwiekszyc wzmocnienie wewnetrznego wzmacniacza operacyjnego ukladu MT8870 przez ustawienie R2/R1 na powiedzmy 100 (teraz jest 1). Dobor elementow (wg informacji w nocie tech. ukladu) jest dla napiec w sieci telefonicznej a one sa wyzsze niz w wysjciu sluchawkowym karty dzwiekowej PC. Tak mi sie wydaje, ze chodzi wlasnei o stosunek R2/R1.

Czy moglby ktos skonfrontowac moj wywod z wlasna wiedza i skomentowac?
  • #5 2274362
    Bigfoot
    Poziom 25  
    No coz - nikt nie skomentowal mojego pomyslu wiec skomentuje go sam :) Wywod w calosci sluszny - zmiana (zwiekszenie) wzmocnienia R2/R1 spowodowala prawidlowe odbieranie dzwiekow DTMF (sprawdzone na rzeczywistym ukladzie)
    Temat uwazam za zamkniety.

Dziekuje za posty i pozdrawiam

BF
REKLAMA