logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wykrywa dodatkowego RAM-u Kingston PC2700, co robić?

Marix 02 Lut 2006 17:46 1053 6
REKLAMA
  • #1 2250190
    Marix
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam

Powiem w skrocie
    problem jest taki że mam no-name ram ddr pc3200 i dokupilem kingston pc 2700

dolozylem do drugiego slota.... przy sunowaniu pamieci przy starcie daje jest 256, w windowsie w progrmaie everest dalej jest pamiec 256 mb... i zainstaluj wiecej by poprawic ydajnosc..

ale jak sobie wejde w kategorie spd to mam chazraterystyke obu ramow, ten i ten drugi rozpozwany jako kingston oarametry sie zgadzają

dalem kingstona na 3 slot, to samo
    wyjalem obie dalem kingstona na pierwszy slot zeby sprawdzic czy w ogole dziala..

dziala tylko ze zamiast memory clock is 400 pisze na starcie is 333 mhz

no wiec dodalem stary ram na drugi slot, nic, na trzeci tez

dalej widzi w everescie ale nie używa ich

powiększył mi sie duwkrotnie plik wymiany/stronicowania ale co z tego jak dalej mam 256 mb ramu

help co robic?

edit:

UWAGA! jak wsadze ktorąkolwiek z kosci do slotu 2 lub 3 jest piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii i komp nie odpala!

czyli sloty te nie dzialają? co radzicie?

Moderowany przez jankolo:

Ogólne niechlujstwo! Kolega zmierza w kierunku ostrzeżenia

• REKLAMA
  • #2 2250469
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Po pierwsze pisz po polsku.Po drugie to masz uszkodzoną płytę główną.
  • REKLAMA
  • #3 2250534
    mickop
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Napisz jakieś konkrety np typ płyty, pojemość kości, moduły dwustronne jednostronne itp.
  • REKLAMA
  • #4 2250742
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2250824
    Marix
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Epox 8KRIA Kt600
    jak pamięci moga być za szybkie? poza tym pamięc ta wchodizła wskład zestawu, który zakupiłem 2 lata temu i nie był to zestaw hipermarketowy.
    Na oko patrząc są to moduły jednostronne, a to ze jest to Pc 3200 i 2700 kazda po 256 mb to już pisałem

Przepraszam ale co da że zmiene taktowanie szyny dimm na 400 mhz skoro tamten kingston nie moze pracowac w takich warunkach? poza tym gdzie dokladnie to moge zmienic, jesli moge?

p.s czyli jak nie startuje zadna kosc na 2 albo 3 slocie to mam uszkodzoną plyte glowna i reklamować to? mam gwarancje do 17 marca
  • REKLAMA
  • #6 2250856
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Oczywiście że reklamować.Przecież to jasne,ani jedna ani druga kość nie chodzi na 2 i 3 slocie.
    Przejrzyj jeszcze biosa,pamięć ustaw By SPD.
  • #7 2251140
    mickop
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jezeli są dwie kosci to zmien pamieci na 333.
    Mozesz też zwiekszyc napiecie na pamieci do 2.65 Napewno nie zaszkodzi. Włoż pamieci w slot 1 i testuj pojedynczo mem testem. Potem włuż pamieci w slot 1 i 2.
    Najpierw pamieć no-name. Nie ustawiaj by SPD.
    Mozesz sprawdzic i podac wiecej parametrow RAM.
    cl itp

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku wykrywania dodatkowej pamięci RAM Kingston PC2700 w komputerze z płytą główną Epox 8KRIA KT600. Użytkownik posiada moduł no-name DDR PC3200 256 MB oraz dokupił Kingston PC2700 256 MB, które po włożeniu do drugiego lub trzeciego slotu powodują sygnał dźwiękowy i brak startu systemu. W BIOS-ie widoczna jest tylko pamięć 256 MB, a program Everest również pokazuje tylko tę wartość, mimo że w zakładce SPD rozpoznaje oba moduły i ich parametry. Próby zmiany slotów nie przynoszą efektu, a taktowanie pamięci przy starcie zmienia się z 400 MHz na 333 MHz. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia płyty głównej, szczególnie że sloty 2 i 3 nie działają poprawnie. Zalecane jest reklamowanie płyty głównej w ramach gwarancji. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS-u, ustawienie taktowania pamięci na 333 MHz, zwiększenie napięcia RAM do 2,65 V oraz testowanie modułów pojedynczo w pierwszym slocie za pomocą narzędzi diagnostycznych. Warto również zweryfikować parametry pamięci takie jak CL i dwustronność modułów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA