logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NERO "błąd ogniskowania lub śledzenia" Lg DVD GSA-

Lukashh 02 Lut 2006 21:01 4368 6
REKLAMA
  • #1 2251086
    Lukashh
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam !

Mam problem z wypalaniem plytek - TDK w Nero

Pod koniec wypalania wyskakuje bląd ale nie zawsze -czasami.
    Czesto też wypali bez problemow.

"błąd ogniskowania lub śledzenia"

Mam bios 1.06 wiec nowy, laser przeczyscilem. Nero 6.6.0.12

Czego to moze być przyczyna ?
  • REKLAMA
  • #2 2251392
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Tylko TDK ? Uaktualni Firmware.Zmień płytki.
  • REKLAMA
  • #3 2255309
    Lukashh
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Nie tylko TDK - wczesniej DYSAN , Platinum - tez czasami występował ten problem.

Uaktualniłem bios bo mialem 104 teraz 106 .

A TDK wlasnie kupilem z nadzieją,że nie bedzie wczesniejszych problemow - czyli to nie wina nosnikow.

TDK to jednak jedna z najlepszych firm nosnikow.

Zobacze jak z nowym biosem.
  • #4 2873310
    gier85
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam ten sam problem, wypalam na Acive Jet DVD-R wypalarką LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B, błąd ogniskowania...srutu tutu, i tak 8 płyt do kosza, co najciekawsze, bez problemu nagrywa DVD+RW VACOSS :/... tyle co znalazlem gdzieś w necie że to rozregulowana optyka lasera...kierunek serwis... może i tak, bo ostatnio nosiłem ją w plecaku, i potem miałem problem z wczytaniem płyt DVD na których były nagrane obrazy dysków np iso czy nrg, i tylko z nimi był problem, dziwne rzeczy... czy to tylko z nagrywarkami LG take códa się dzieją? ... za 145zł czego się spodziewać, nagrałem ko 50 płyt przez 5 miesięcy
  • REKLAMA
  • #5 2873494
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Błąd ogniskowania co kolwiek by to nie znaczyło to i tak z reguły problem ze sprzętem.Nieraz te komunikaty są dziwne ale sprowadzają się do jednego - do sprzętu.
  • REKLAMA
  • #6 2875087
    Sebol81
    Poziom 17  
    Jeżeli kolega ma model GSA-4167B to mówi się trudno...
    Te modele nagrywarek (nie wszystkie egzemplarze) są niedopracowane...
    Czasem dobrze działają czasem nie... W internecie jest mnóstwo negatywnych wypowiedzi na temat tego egzemplarza napędu LG.
  • #7 2876324
    gier85
    Poziom 13  
    heh no to spoko, szkoda że w sklepie nie było napisane, niedopracowana, jest jeszcze na gwarancji, to skocze do serwisu, pojeździ pewnie troche po polsce, i w najlepszym przypadku dostane drugą taką samą :D ale to nie rozwiąże problemu :))

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z wypalaniem płyt DVD, głównie TDK, w programie Nero 6.6.0.12 objawia się sporadycznym błędem "błąd ogniskowania lub śledzenia" pod koniec procesu nagrywania. Aktualizacja BIOS-u napędu do wersji 1.06 oraz czyszczenie lasera nie wyeliminowały problemu. Błąd występuje również na innych markach nośników, takich jak DYSAN czy Platinum, co wskazuje, że problem nie leży wyłącznie po stronie nośników. Użytkownicy zgłaszają, że komunikat o błędzie ogniskowania zwykle wskazuje na usterkę sprzętową, najczęściej dotyczącą optyki lasera lub mechanizmu napędu. Model LG GSA-4167B jest często krytykowany za niestabilną pracę i niedopracowanie, co potwierdzają liczne negatywne opinie w sieci. W przypadku wystąpienia błędu zalecane jest rozważenie serwisu sprzętu, jednak wymiana na ten sam model może nie rozwiązać problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA