logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG GSA-4166B prawie nowa, nie nagrywa, nie widzi płyt

DJCHUCKY 21 Lis 2006 21:16 3503 7
REKLAMA
  • #1 3248825
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    WItam.

Mam problem z nagrwarką LG GSA-4166 B. Ma kilka miesięcy ale nagrałem nią kilkanaście płyt. Czasami dosyć długo nieużywana.

Najpierw mnie zaniepokoiło to że nagrywarka nie chciała odczytać płyt które nią nagrałem.

DVD-R i DVD+R jakiejś taniej firmy nie czytało wogóle. Jak się lekko rozgrzała to wczytało mi tę DVD+R a DVD-R to chyba po 20 próbach wsuwania i wysuwania jej do napędu.

Drugie to to że nagrywając płyty nawet z małą szybkością 4X komputer się zawieszał praktycznie przy 80% nagrywań.
    Płyty DVD-RW zamiast nagrywac z prędkością 4 jaka jest płyta to tylko nagrywało 2x.
    Płyty 16X widziało jako 8 no a czasami jako 16.

Zainstalowałem od nowa system.
    Oryginalne oprogramowanie NERO EXPRESS wogóle się nie chce włączyć. Na chwilę sie włącza a potem wyłącza.

No to ściągnąłem z neta jakieś inne programy.
    W jednym nagrywa mi z prędkością 1X, albo pokazuje że jest 1 a nagrywa 8.

W drugim prograie wogóle nawet nie zaczyna nagrywać:

Czasami też nie wczytuje czystycz płyt tych tańszych. Ale gdy włożę płytę którą wczyta i potem znowu taką której nie czytał to nagle ją już wczytuje.

I niewiem co to jest.
  • REKLAMA
  • #2 3249246
    tabakol
    Poziom 12  
    Pierwsza sprawa to wgraj nagrywarce nowy BIOS. Jak to nie pomoże to marne szanse że sprzęt będzie chodził poprawnie. Modele 4166 to nagrywarki przejściowe, bardzo krótko na rynku. Na szczęście serwis LG bardzo dobrze załatwia takie sprawy, w tydzień czasu odeślą Ci towar wymieniony i to prawdopodobnie na dużo nowszy bo te modele już dawno nie są w produkcji.
  • REKLAMA
  • #3 3249669
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    A czy wgrywanie nowego biosu nie spowoduje unieważnienie gwarancji?

Czytałem że jest ryzyko gdyby podczas wgrywania biosu zaciął sie komputer albo gdyby wyłączyli prąd.
    Nie chciał bym ryzykować.
  • REKLAMA
  • #4 3249724
    Jez0zwierz
    Poziom 11  
    jezeli masz na nia gwarancje to jak najszybciej z niej skorzystaj, jak ni eto tak jak pisał poprzednik - bios. BTW przypadkiem nie potraktowałeś tej nagrywarki jakąś pseudo czyszcząca płytą???u znajomej pojawił się taki problem własnie gdy potraktowała nagrywarkę takowa płytą.
    Co do nero. nero powinno sie odpalic nawet jak nie masz nagrywarki.
  • #5 3249755
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Pierwsza spraw to nie wgrywaj żadnego biosu !!!

2 sprawa stracisz gwarancję.

3 sprawa niezwłocznie reklamuj oferowany towar >> trafił ci się wadliwy egzemplarz.

LG w obecnym czasie tanich nagrywarek >> postawiła na ilość a nei na jakość teraz na 100 wyprodukowanych koło 30 jest wadliwych.

JAK MYŚLICIE DLACZEGO OD SIERPNIA LG WPROWADZIŁO NOWY TYP REKLAMACJI

Masz zepsuty sprzęt ( nagrywarki , odwarzacze dvi itp ) wysyłasz do nich z ważna karta gwarancyjna a oni ci wymieniaja odrazu na nowy !!!!!!!!!!!!!

Dlaczego tak jest >>> porostu wiedzą jak jest z towarem i nie opłaca im się dla każdego z osobna przez 2 tygodnie trzymać sprzęt i paprać się z nim.

Masowo dają zamienniki ( pewnie tez używane lub po naprawie ale wcześniej)

Ja po reklamacji nowej wadliwej nagrywarki dostałem o model nowsza.

Kolega kupił i tez miał wadliwą.

Teraz tak jest stawiają na ilość a nie na jakość.

Nie to co z 2 lata temu :)

Moja LG 48 max chodzi już 3 czy 4 rok co prawda oszczędzam ja i nie wkładam brudnych płyt itp

ale płytek napaliła się sporo a chodzi ładnie i nie ma żadnych problemów z odczytem :) i nagrywaniem
  • #6 4872555
    akysz1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam. mam również problem z tą nagrywarką. CD odtwarza i nagrywa dobrze natomiast DVD nie odczytuje.chciałem podkręcić laser, znalazłem dwa potencjometry i nie wiem ktorym kręcić.prawdopodobnie jeden jest od CD a drugi od DVD.proszę o radę.
  • #7 4874319
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wypnij taśmę od nagrywarki i wepnij ją z powrotem, włóż inną wtyczkę zasilającą.
    To może głupie, ale mój komputer ma czasem takie odloty i z dyskiem i innymi napędami, najczęściej z moją nagrywarką DVD. ;)
    Objawy ja mam takie - jak napęd jest nieużywany, to jest git.
    Jak włożę płytę, to płyta kręci sie cały czas, napędu się nie da otworzyć, system się wiesza albo przestaje wykrywać nagrywarkę.
    Pozdrawiam. :)
  • REKLAMA
  • #8 4875345
    akysz1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    nic to nie dało.nagrywarka odczytuje i nagrywa na płytach CD, nie czyta DVD .czyli taśma i zasilanie chyba działają dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z nagrywarką LG GSA-4166B, która po kilku miesiącach użytkowania przestała prawidłowo odczytywać i nagrywać płyty DVD, zwłaszcza nośniki DVD-R i DVD+R tanich firm. Objawy to długie próby odczytu, zawieszanie się komputera podczas nagrywania, spowolnione prędkości nagrywania DVD-RW oraz niezgodności w wykrywaniu prędkości płyt 16X. Próby reinstalacji systemu i zmiana oprogramowania do nagrywania (Nero Express i inne) nie przyniosły poprawy. W odpowiedziach zalecano skorzystanie z gwarancji i ewentualną wymianę urządzenia, gdyż model ten jest znany z wysokiego odsetka wadliwych egzemplarzy. Wskazano, że wgrywanie nowego BIOS-u może unieważnić gwarancję i nie jest zalecane. Dodatkowo pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia połączeń taśmy i zasilania oraz uwagi o możliwym uszkodzeniu mechanizmu lasera, jednak próby podkręcania potencjometrów lasera nie zostały potwierdzone jako skuteczne. Producent LG stosuje obecnie politykę szybkiej wymiany wadliwych urządzeń na nowe lub nowsze modele w ramach gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA