logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIEMENS MC60 było bzz po naprawie działał 3dni i znowu bzz

michalls 22 Gru 2005 18:35 2135 22
REKLAMA
  • #1 2107094
    michalls
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Trzeci raz trafia do mnie ten sam MC60
    Jak trafił po raz pierwszy robił bzzzz i niebieski ekran się zapalał
    bez problemu go postawiłem (freia V10, M55 Siemens Tool, Siemens Contrast Tool)
    Ja go testowałem jeden dzień i było ok, oddałem klientowi a u niego podziałał z 3 godzinki i ekran zrobił się ciemny.
    Trafił do mnie po raz drógi to ustawiłem tylko kontrast i było ok ale twierdzą że po kilku godzinach użytkowania padł.
    Teraz trafił do mnie po raz trzeci i jest bzzz i niebieski ekran

trace już ciepliwość i klient też :)

jak myślicie co jest przyczyną że on się tak wysypuje?
  • REKLAMA
  • #2 2107334
    tmkzik
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Ja z siemkiem c60 mialem podobnie, po wgraniu softu przez sst i ustawieniu orginalnego IMEI zrob własna kopie, ktora jak juz wgrasz sie nic niepowinno zepsuc.
  • REKLAMA
  • #3 2109647
    morron1
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    soft mial wgrywane jakies patche?? Ja mialem z c60 cos takiego soft byl pachowany (dysk 4.14mb) ale jak wgralem v26 to dzialal normalnie
  • #4 2109846
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Jak go znowu postawisz, to posprawdzaj na lekkie skręcanie pukanie itp.
    Jak będziesię wyraźnie resetował, wyłączał to zostaje przelutowanie pcb w okolicy flasha i procesora.
  • #5 2324708
    Freexco
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Mam podobny kłopot jak michalls, wgrywałem rózne rodzaje softu do MC60, telefon działa ale czesto zdarza mu sie zrobic "bzzz" i sie wyłancza, potem mozna normalnie go właczyć i uzywać aż do kolejnego "bzzz".. jak to można naprawić? Z góry dziekuje za pomoc.
  • #6 2324757
    adelqaa
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Panowie jest taka zasada ze gdy telefon robi bzzz to pierw lutujemy, a pozniej soft. :)
  • #7 2324846
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    @ adelqaa To jest chyba tylko Twoja zasada. bo zawsze się najpierw robi soft a jak nie ma rezultatu to wtedy HW, a w szczególności z siemensami robiącymi bzyyy.
    pozdr
  • #8 2325060
    adelqaa
    Poziom 15  
    tino2003 jesli tak uwazasz, to moze napisz nam wszystkim dlaczego w mc60 itp pada soft? Co jest wina tego?
  • #9 2325166
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Dlaczego pada soft to ja nie muszę wiedzieć, natomiast wiem doskonale, że jak przychodzi klient z fonem i ma on niebieski wyświetlacz oraz robi bzzyy to podpinam go pod martecha pakuję mu boot core+eeprom+ff (nie raz wystarczy sam eeprom) i telefony w 99% przypadków działają. Oczywiście zdażają się wyjątki ale w takim wypadku zaczynać od HW jest poprostu dla mnie dziwne i nie na miejscu.
    pozdr
  • #10 2325648
    Freexco
    Poziom 18  
    A mój MC60 nadal bzzz, soft zmieniony 5 razy, wszystko działa - jak ponaciskasz klawisze przez kilka sekund to robi bzzz, jak sie nie bawie telefonem to działa..
  • #11 2326751
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    jak masz hota wygrzej płytę potem potem soft i będzie śmigał
  • REKLAMA
  • #12 2326837
    tino2003
    Admin grupy GSM
    fifii69 napisał:
    jak masz hota wygrzej płytę potem potem soft i będzie śmigał

Nie zawsze hot pomoże jakiś czas temu poddałem się przy mc 60 soft i hot mu nie pomogły ciągle robił bzzyy a klient za mało dawał za naprawę aby bawić się w podstawianie układów. :D

pozdr
  • #13 2327056
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    mimowszystko myślę że niezaszkodzi spróbować
  • REKLAMA
  • #14 2327510
    adelqaa
    Poziom 15  
    tino2003 widze ze zerujesz na kliencie...czasami 3eba zrobic taniej a ja szczerze mowiac chyba jeszcze nigdy nie wymienialem ukladow w mc60 - c60 i nie chce klamac ale chyba 100% takich postawilem...wlasnie robiac w/g mojej zasaday pierw flux+lutowanie 400 gradusow nastepnie FULLFLASH...pamietaj full tj Full a nie sam eeprom...to tak jak z Kobieta jak chcesz zrobic dobrze to lepiej krotko czy dlugo?chodzi mi o czas oczywiscie...ojj panowie :)
  • #15 2327661
    chomontek
    Poziom 12  
    Wg mnie Tino 2003 ma racje trzeba wybrać najpierw bezpieczniejszą metodę czyli fulla jeśli mam problem w połączeniu z Martechem wtedy wygrzewam płyte i fon śmiga jak nówka.
  • #17 2327786
    tino2003
    Admin grupy GSM
    @ adelqaa Prosze Cię nie ucz mnie naprawiać siemensy. Dla przykładu napisze, że kupiłem jakiś czas temu 10 siemensów A52 na allegro wszystkie były uszkodzone, 7szt. wstało po fleshu bez żadnego grzania, 1 szt. dopiero po HA, dwa poszły na dawców bo miały płyty całkowicie martwe. Wszystkie zostały sprzedane i działają do tej pory, bo jak by im coś było to klienci przyszli by z nimi na naprawę gwarancyjną.

Tak ja żeruje na kliencie, :D przyszedł gościu i pyta ile naprawa mc60 mówię że ok 50zł. facet że za drogo i jakby się dało do 25zł. to proszę naprawiać. Jakby wstał po sofcie i grzaniu to miałby go za 25zł. ale bawić się z nim następnych parę godzin nie miało najmniejszego sensu tym bardziej że na brak klientów nie nażekam.
    A Ty pewnie za 5zł. robisz takie naprawy :D
  • #18 2327860
    bisiu
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    tino2003 mowa była o c60 i mc60, z a52 jest calkiem inna sprawa mają calkiem inną architekture płyty.
    Na każdym lepszym forum przeczytasz ze c 60 i mc60 padają w ten sposób, i zeby go postawic na dobre a nie na kilka dni musisz go wygrzać. Na elce też to było poruszane.
  • #19 2327906
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Wiem w jaki sposób padją C/A60 MC60 oraz inne C65 CX65 itd... Z elektrody ludzie przysyłali do mnie siemensy których nie umieli postawić i robiłem im ostatnio był CT65, bez grzania fon wstał i miesiąc czasu już chodzi dobrze.

Nie będę się z wami kłucił bo to nie ma sensu, wy wiecie swoje ja wiem swoje i wszyscy są zadowoleni.
    pozdr
  • #20 2330291
    Freexco
    Poziom 18  
    Kłocicie sie troche bez sensu:| ja tez znam objaw "bzz" i "blue screen" i zrobiłem kupe tych telefonów wgrywając full flesch ale pierwszy raz trafił mi sie taki mc60 - objawy wskazyja na soft ale soft to nie jest, grzanie tez nic nie daje..
  • #21 2367823
    byniek5
    Poziom 2  
    witam panowie a co powiecie o mc60 kyóry działa dzwoni wibruje miał zmieniany soft no idealny jak nowy tylko brak mu podswietlenia wyswietlacza i najciekawsze jest to ze wyswietlacz jest dobry był sprawdzany na innym telefonie klawisze się podswietlają a wyswietlacz nie macie jakieś pomysły
  • #22 2367954
    mariogsm
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    witam co do podswietlenia to brak zasialnia na którymś padzie od lcd,a co do bzzzz to zawsze pomaga wygrzanie intela delikatnie podlej topnikiem i pogrzej trochę temperatura 330stopni nie wiecej tyle wystarczy,pozniej full flash i telefon ożyje.Stawiam tak ostatnio c65 bardzo częsty przypadek po upadku,soft się kasuje bo procesor się resetuje całkowicie i czyści się prawie do zera.te telefony tak reagują na zmiany temperatur lub na wilgoć.
  • #23 2368546
    byniek5
    Poziom 2  
    a czy ktoś z was ma moze jakiś konkretny schemat do mc60 byłbym wdzięczny

Podsumowanie tematu

✨ Siemens MC60 wykazuje problem z charakterystycznym "bzzz" i niebieskim ekranem, który pojawia się po kilku dniach lub godzinach użytkowania, mimo wielokrotnych napraw i zmiany oprogramowania. Dyskusja wskazuje, że przyczyną mogą być uszkodzenia sprzętowe, zwłaszcza w okolicy pamięci flash i procesora, które wymagają przelutowania lub wygrzewania płyty głównej (tzw. hot). Wgrywanie pełnego oprogramowania (full flash) wraz z eeprom i boot core jest standardową procedurą naprawczą, jednak bez odpowiedniego wygrzania płyty problem często powraca. Soft może ulegać uszkodzeniu wskutek resetów procesora, zmian temperatury lub wilgoci. Wymiana samego softu bez naprawy hardware często nie przynosi trwałego efektu. Dodatkowo poruszono problem braku podświetlenia wyświetlacza, który może wynikać z braku zasilania na padach LCD. Wymiana układów jest rzadko stosowana ze względu na koszty i czas naprawy, a większość serwisantów stosuje metodę lutowania i pełnego flashowania. Schematy do MC60 są poszukiwane przez użytkowników w celu lepszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA