logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić tranzystor BD911 multimetrem?

DJ Clone 02 Lut 2006 21:28 7667 6
REKLAMA
  • #1 2251214
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Posiadam tranzystor BD911 i 12. nie wiem czy są spalone czy dobre. jak mierzyłem miernikiem to mogłem zmierzyć tylko z jednej strony i wskazywało ze są dobre a jak z drugiej to nic. na innych o takich samych wartościach pokazywało i z tej strony i z drugiej. które są spalone?? dziekuje z góry za przysłane odpowiedzi i pozdrawiam ----> DJ CLONE
  • REKLAMA
  • #2 2251237
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Mają przewodzić tylko w jedną stronę od emitera/ kolektora do bazy, a przy innej polaryzacji odwrotnie, (zamiana przewodów miernika) - prościej nie wiem jak wytłymaczyć. Emiter-kolektor brak przewodzenia przy NPN/ PNP .
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2251288
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    nie mam bardzo dużego doświadczenia ale wiem że ważne jest również zmierzenie oporu pomiędzy CiE - zdarza sie że trznzystor wygląda ok, przemierzenia jak diody wygląda ok ale jak wylutujesz i zmierzysz opór to okazuje się że jest tam jakieś 20 kom i układ nie działa :(

jeżeli chodzi o przemierzanie tranzystora ustawieniem na diody to sprawdzasz go tak jak patrzysz na jego schemat... od C do B i od E do B.Jak jeszcze czegoś nie wiesz to pisz :)
    miłego lutowania ;)
  • REKLAMA
  • #4 2251301
    DJ Clone
    Poziom 19  
    a jezeli działa w tą i tą stronę to co w tedy??
  • REKLAMA
  • #5 2251326
    _PREDATOR_

DJ Clone napisał:
    a jezeli działa w tą i tą stronę to co w tedy??

:P złom/ kosz/ śmietnik :P (no, nie przy MΩ).
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 2251361
    DJ Clone
    Poziom 19  
    no to źle. Składam wzmacniacz i nie wiem dlaczego one sie palą. to jest Brandt A2524. Bardzo Ciezko idze do niego dostać jakiś schemat. jak bym go miał to bym nie pisał. juz naprawde nie mam siły do niego. a jak bym powymieniał wszystkie stare części na nowe to ma to jakąś rożnice??
  • #7 2251400
    _PREDATOR_

Zwróć uwagę na max. napięcia, polaryzację i przed włączeniem nalezy sprawdzić bardzo dokładnie wszystkie półprzewodniki i elementy współpracujęce w stopniu mocy/ sterującym.
    Konto firmowe:
    ELMAX

Podsumowanie tematu

✨ Tranzystor BD911 należy sprawdzać multimetrem w trybie pomiaru diod, mierząc przewodzenie między bazą a emiterem oraz bazą a kolektorem. Prawidłowo działający tranzystor NPN powinien przewodzić prąd tylko w jedną stronę (od bazy do emitera lub kolektora) i nie przewodzić przy odwrotnej polaryzacji. Brak przewodzenia między emiterem a kolektorem jest normalny. Jeśli tranzystor przewodzi w obie strony, oznacza to uszkodzenie i należy go wymienić. Dodatkowo warto zmierzyć opór między emiterem a kolektorem po wyjęciu z układu, ponieważ nawet jeśli pomiar diodowy jest poprawny, wysoki opór może wskazywać na uszkodzenie. Przy wymianie tranzystorów w układzie wzmacniacza Brandt A2524 należy zwrócić uwagę na maksymalne napięcia, prawidłową polaryzację oraz dokładne sprawdzenie wszystkich półprzewodników i elementów współpracujących w stopniu mocy i sterującym, aby uniknąć ponownego uszkodzenia.
REKLAMA