Mam problem 3 raz podchodze do poprawy cw z uk analogowych i wydawalo by sie ze nie ma w tym nic skomplikowanego(az tak) ale dzis sie okazalo ze chyba wogole nie rozumiem o co biega w tranzystorze.
No wiec moze ktos mi wyjasnic to na przykladzie:
Polecenie: wyznaczyc punkty pracy(Ic, Uce) obu tranzystorow uwzgledniajac prady bazy oraz przyjmujac wzm B=100 dla obu tranzystorow.
Nie jestem pewien wartosci rezystora Rc1=5k ale chyba taka byla. Oba tranzystory BC108b - ale mniejsza o to chodzi o metode
Ja wykombinowalem ze prad bazy T2 mozna wyznaczyc jako roznica napiecia zasilajacego i spadku na zlaczy E-B (przyjalem 0,62V - jako spadel na zlaczu przewodzacym) przez rezystancje Rc1=5k i Re2=6,1k. Co mi dalo prad rzedu 1mA - troche sporawy wiec stwierdzilem ze tranzystor jest w nasyceniu i spadek napiecia na Uce drugiego tranzystora to jakies 0,2V
Punkt pracy T2 zalatwiony. Nastepnie wyznaczylem spadek napiecia na Re2=6,1k z pradu emitera 2 tranzystora(pominalem polacznie rownolegle rezystorow Rb=100k i Re1=5k oraz T1 gdyz rezystancja zastepcza bedzie w przyblizeniu rowna Re2 czyli jakies 6k)
Majac napiecie na Re2 z prawa 2kirchoffa wyznaczylem napiecie na Re1=5k (zakladajac napiecie E-B dla T1 0,62V)
Napiecie na zlaczu E-C T1 wyznaczylem z roznicy napiec Uce=Ueb2+Ure2-Ure1
Ure2 - spadek na rezystorze emiterowym T2
Ure1 - spadek na rezystorze emiterowym T1
Ube2 - spadek na zlaczu E-B T2
Majac napiecie Uce1 z ch-k Ic= f(Uce) odczytalem prad Ic
Wiem ze ostro cos przekombinowalem bo nawet nigdzie nie uzylem B
Moglby mi ktos wyjasnic jak to zadanie nalezy robic?
No wiec moze ktos mi wyjasnic to na przykladzie:
Polecenie: wyznaczyc punkty pracy(Ic, Uce) obu tranzystorow uwzgledniajac prady bazy oraz przyjmujac wzm B=100 dla obu tranzystorow.
Nie jestem pewien wartosci rezystora Rc1=5k ale chyba taka byla. Oba tranzystory BC108b - ale mniejsza o to chodzi o metode
Ja wykombinowalem ze prad bazy T2 mozna wyznaczyc jako roznica napiecia zasilajacego i spadku na zlaczy E-B (przyjalem 0,62V - jako spadel na zlaczu przewodzacym) przez rezystancje Rc1=5k i Re2=6,1k. Co mi dalo prad rzedu 1mA - troche sporawy wiec stwierdzilem ze tranzystor jest w nasyceniu i spadek napiecia na Uce drugiego tranzystora to jakies 0,2V
Punkt pracy T2 zalatwiony. Nastepnie wyznaczylem spadek napiecia na Re2=6,1k z pradu emitera 2 tranzystora(pominalem polacznie rownolegle rezystorow Rb=100k i Re1=5k oraz T1 gdyz rezystancja zastepcza bedzie w przyblizeniu rowna Re2 czyli jakies 6k)
Majac napiecie na Re2 z prawa 2kirchoffa wyznaczylem napiecie na Re1=5k (zakladajac napiecie E-B dla T1 0,62V)
Napiecie na zlaczu E-C T1 wyznaczylem z roznicy napiec Uce=Ueb2+Ure2-Ure1
Ure2 - spadek na rezystorze emiterowym T2
Ure1 - spadek na rezystorze emiterowym T1
Ube2 - spadek na zlaczu E-B T2
Majac napiecie Uce1 z ch-k Ic= f(Uce) odczytalem prad Ic
Wiem ze ostro cos przekombinowalem bo nawet nigdzie nie uzylem B
Moglby mi ktos wyjasnic jak to zadanie nalezy robic?