logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kombajn Bizon - nie działa wskaźnik ładowania i stanu paliwa.

Dzareks 03 Lut 2006 21:11 6101 6
REKLAMA
  • #1 2255149
    Dzareks
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Mam pytanie.Chodzi o dość nie typowy pojazd kombajn Bizon.Problem jest taki ze wskaźnik ładownia oraz stanu paliwa przestał działać. Prawdopodobnie jest to wina alterntora lub regulatora.Sprawdziłem nie ma ładowania, ale nie wiem gdzie dokładnie jest awaria!jest to pojazd mojego przyszlego teścia wiec bardzo mi zależy na naprawieniu tego:)Często naprawiam samochody (silniki, skrzynie, elektryke, zawieszenie raz nawet robiłem blacharke) i traktuje to hobbystycznie, ale w tym przypadku jestem troche bezzsilny!z góry dzieki za wszelkie wskazówki.Alternator jest z regulatorem zewnętrznym. Nie wiem od czego mam zacząć sprawdzanie. Są tam pewne przeróbki w instalacji. Jedna szczotak w alternatorze nie jest podłączona według mnie to dziwne, ale podobno było tak cały czas i ładował.
  • REKLAMA
  • #2 2255176
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Nie rozumiem jak można odłączyć szczotkę w alternatorze i tak to pozostawić ? Proponuję sprawdzić działanie alternatora, a następnie prostownika. Na kolejny rzut daj regulatora (choć zazwyczaj regulator daje wyższe napięcie po uszkodzeniu).
    Pozdrawiam,
    tokarz

Dodano po 1 [minuty]:

Ja zawsze stosuję taką zasadę (no i na pewno nie tylko ja), że sprawdzam od źródła zasilania.
    Chyba tylko radio sprawdza się od końca ;-)
  • REKLAMA
  • #3 2255190
    CAMARENA
    Poziom 24  
    Ocena: 110
    skoro te dwie rzeczy poszły na raz to może bezpiecznik ktoryś nie łączy albo wsówka?
  • REKLAMA
  • #4 2255315
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    to nie jest szczotka tylko zacisk na tym alternatorze przy tych zaciskach mogą być oznaczenia "w" i "t" jes tam również śruba 6mm jeżeli wskaźnikiem ładowania jest amperomierz to jeden zacisk jest wolny bo to środek gwiazdy uzwojen stojana alternatora sprawdz czy na śrubie(30) jest napiecie akumulatora później podaj z tej śruby napięcie na jeden z tych zasisków jeden z nich powinien specyficznie iskrzyć jeżeli tak będzie(w tym czasie amperomierz powinnien wskazywać ładowanie) to jest to szczotka która powinna dostawać napięcie z 67regulatora sprawdz połączenie reg-altern no i czy regulator dostaje do zacisku 15 plus po stacyjce
  • REKLAMA
  • #5 2255345
    maciek bogatynia
    Poziom 14  
    Ocena: 129
    Cześć !Jeśli to jest polski regulator to sprawdź czy jest zasilanie zacisk 15 ,a później połącz ze sobą dwa przewody z regulatora ,powinien pobierać wirnik jakiś prąd,co do szczotek to jest możliwe ,polskie szczotkotrzymacze majom jedno wyprowadzenie + ,a minus jest brany z obudowy.
  • #6 2258517
    krzyshrtv
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    sprawdz czy niema tam kontrolki ładowania bo jak ci zarówka się spaliła to tesz nie bedzie ładować bo alternator niema wzbudzenia albo przewud do kontrolki najlepiej jakis prubnik i wzbudzic bezposrednio przy alternatorze
  • #7 2259141
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    to jest układ bez lampki na tzw. 6 diodach i jest wymuszany po zapłonie

Podsumowanie tematu

✨ W kombajnie Bizon przestały działać wskaźniki ładowania i stanu paliwa, co najprawdopodobniej wynika z problemów z alternatorem lub zewnętrznym regulatorem napięcia. W instalacji występują modyfikacje, m.in. jedna szczotka alternatora jest odłączona, co jest nietypowe, lecz podobno wcześniej ładowanie działało. Zaleca się sprawdzenie działania alternatora, prostownika oraz regulatora, zwracając uwagę na napięcia na zaciskach alternatora oznaczonych jako "W", "T" i śrubie 30. Warto również zweryfikować zasilanie regulatora na zacisku 15 oraz połączenia między regulatorem a alternatorem. Układ jest bez lampki kontrolnej ładowania i oparty na 6 diodach, gdzie wzbudzenie jest wymuszane po zapłonie. Możliwe jest także sprawdzenie bezpieczników i przewodów w instalacji. Polskie szczotkotrzymacze mogą mieć jedno wyprowadzenie plus, a minus jest pobierany z obudowy alternatora.
REKLAMA