logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ALTUS WAF-6006C - przebicie prądu i migająca dioda, co sprawdzić?

gregor1130 04 Lut 2006 13:47 4238 7
REKLAMA
  • #1 2257377
    gregor1130
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam pralkę ALTUS i dzisiaj jak ją rodzice chcieli załączyć nie włączyła się. Podczas załączenia jest przebicie tak że na uziemieniu w gniazdku jest prąd (oczywiście jak wyłączę wtyczkę od pralki to wszystko jest normalnie) oraz z tyłu na śrubkach jest prąd, a podczas załączania coś czeszczy w pralce i miga dioda na włączniku ale pralka w ogóle nie chodzi.
    Jestem młody i jeszcze nigdy nie naprawiałem pralki więc nie mam pojęcia za co się wziąść i prosiłbym o radę co najprawdopodobniej może być tego przyczyną, myślę że to jest wina elektroniki, ale pytanie czy programator, czy kondensatory albo jeszce coś ?

Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z "AGD i Systemy Grzewcze".

• REKLAMA
  • #2 2257643
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    wyłącz prąd.jak nie masz żadnego doświadczenia wezwij fachowca przebicie naobudowę to nie żarty !!!
  • REKLAMA
  • #3 2257679
    gregor1130
    Poziom 11  
    przebicie jest tylko na śrubkach ale w końcu nie dotykam pralki przy włączonym napięciu, i mam pytanie dlaczego jest to przebicie i dlaczego pralka nie chodzi ?
  • #4 2257694
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    musisz sprawdzić instalacje wewnątrz pralki ,obejżeć ,silnik(szczotki) pompe , blokadę,itd.dałeś tylko hasłoja tej pralki nie widzę
  • REKLAMA
  • #5 2257879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2258739
    gregor1130
    Poziom 11  
    Cytat:
    ten prąd jak napisałeś na uziemieniu kiedy jest jak jest pralka włączona ?

jak jest gniazdko od pralki włączone do kontaktu nawet jeśli pralka jest wyłączona

Cytat:
    nie może być tak by na bolcu pojawiało się napięcie
    masz do naprawy instalację w domu i od tego musisz zacząć , a dopiero po tym zabrać się za pralkę

mam uziemienie podłączone do "zimnego" kabla, u mnie to jest kabel niebieski mam starą instalację no ale sprawdzę gniazdko może coś się odłączyło

Cytat:
    miernikiem sprawdzić czy czasami nie ma przebicia pralka

sprawdzałem i pralka ma przebicie tak jak pisałem właśnie jak sprawdzałem na śrubkach to miernik wykazuje napięcie

a tak przy okazji okazało się że pralka ma jeszcze miesiąc gwarancji więc nie muszę już główkować bo mi naprawią w ramach gwarancji, ale przy okazji dowiem się co się stało no i napiszę na tym forum może komuś się to przyda no i dzięki za próbę pomocy
  • REKLAMA
  • #7 2260139
    p71
    Poziom 12  
    Witam. Blec a właściwie uziemienie w starych instalacjach które były prowadzone przewodem dwużyłowym powinien być podłączony do przewodu zerowego, najczęściej koloru niebieskiego , gdyby pojawiła się tzw.faza na kołku ochronnym powinno wylecieć zabezpieczenie czyli bezpiecznik, najpierw instalacja w mieszkaniu a potem pralka, zalecam ostrożność ,brak tzw.zerowania przy pralce oznacza brak OCHRONY p.porażeniowej. Pozdrawiam
  • #8 2320956
    gregor1130
    Poziom 11  
    no i przyczyną była wadliwa instalacja, ale dziwne bo miernik wskazywał 220V i suszarka chodziła a pralka już nie

Podsumowanie tematu

✨ Pralka ALTUS WAF-6006C nie uruchamia się, a podczas próby włączenia występuje przebicie prądu na uziemieniu i metalowych śrubkach obudowy. Migająca dioda na włączniku oraz dźwięk „czeszczenia” wskazują na problem elektryczny. Przyczyną może być uszkodzenie instalacji elektrycznej w mieszkaniu, zwłaszcza nieprawidłowe podłączenie uziemienia (w starych instalacjach uziemienie często jest połączone z przewodem zerowym, zwykle niebieskim). Zaleca się sprawdzenie instalacji elektrycznej i pomiar przebicia miernikiem. W przypadku braku doświadczenia należy wezwać fachowca ze względu na ryzyko porażenia prądem. Ostatecznie problem okazał się wynikać z wadliwej instalacji elektrycznej, mimo że inne urządzenia (np. suszarka) działały poprawnie. Pralka posiadała jeszcze gwarancję, więc naprawa została wykonana w jej ramach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA