logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Caviar SE 80GB – jak naprawić lub zminimalizować bad sektory na dysku?

dzipi 04 Lut 2006 16:16 1091 4
REKLAMA
  • #1 2257990
    dzipi
    Poziom 1  
    Witam !
    Mam dysk firmy WD Caviar SE 80Gb zrobiły mi się na nim bad sektory i nie wiem jak sie ich pozybc. ;/ Jak ktoś coś wie na ten tema to niech da mi znac na gg 7762457 ;]
    Dziękuje !
  • REKLAMA
  • #2 2258023
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Pozbyć się to ciężko raczej. Zazwyczaj jak się pojawiły jakieś to za jakiś czas pojawią się następne. Ja miałem taki dysk kiedyś, to podzieliłem go na partycje tak, że obszar z bad'ami przypadał pomiędzy partycjami i nie przeszkadzało to. Niestety, po kilku miesiącach zaczęly się pojawiać nowe bad sektory, i dysk poszedł w odstawkę. Tak więc polecam ten sposób, ale nie trzymaj na takim dysku żadnych cennych danych. Najlepiej używać go jako dużej dyskietki, np. przy kopiowaniu czegoś od kolegów itp.
  • REKLAMA
  • #3 2258079
    mickop
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Trzeba się pozbyć dysku. Taki dysk to jak łysa opna.
    Jak jest na gwarancji to do servis-u. Ewantalnie można sformatować, a potem reguralnia skanować
    programem WD Clear lub podobnym można ściągnąć ze strony WD i nagrać na dyskietkę.
  • REKLAMA
  • #4 2258379
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Jeżeli występowanie uszkodzonych sektorów wynika z fizycznego uszkodzenia nośnika to faktycznie trzeba myśleć o zakupie nowego dysku.

Może jednak masz szczęście i nastąpiło tylko uszkodzenie struktury logicznej dysku spowodowane np. zawieszeniem komputera w trakcie zapisu.

Spróbuj użyć programu WDClear (jw.) i przeprowadzić tzw. zerowanie dysku.

Trzymam kciuki za sukces taki jak w linku poniżej:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic90342.html
  • #5 2258382
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Przede wszystkim poszukaj na stronie producenta dysku programu do zerowania dysków. Jeśli nie są to uszkodzenia fizyczne, można je takim programem wyeliminować.

P.S. To jest forum i jeśli szukasz pomocy to otrzymasz ją na forum, a nie na GG :!:
REKLAMA